Päinvastoin kuin aiemmissa vaikeissa finanssikriiseissä, koronakriisin olosuhteet vahvistavat kodin ja asumisen asioita. Kyse ei ole yksin asuntokaupan tai vuokramarkkinoiden toimivuudesta, vaan siitä, mitä ihmiset kodeissaan havainnoivat ja minkälaisia ajatuksia ja suunnitelmia poikkeusolosuhteiden kotoilu meissä herättää. Keski-Euroopasta on saatu mm. ennakkotietoja, että odotettavissa on kaupallisesti kaikkien aikojen puutarhakevät, kun ihmiset suunnittelevat panostavansa pihojensa korjaukseen ja viihtyvyyteen ennen näkemättömällä tavalla. Suomalaisten asuntoportaalien kävijämäärät todistavat myös samaa, sillä omakotitalojen ja rivitalojen kävijämäärät ovat olleet nyt kriisin viime viikkoina vahvassa kasvussa. Piha ja laajempi oma reviiri kiinnostavat nyt erityisen paljon. Paljon on myös itse kullakin suunnitelmia pienempien tai isompien korjausten tekemisessä kodin toimivuuden ja viihtyvyyden parantamiseksi. Ja kun oma koti ei enää täytä kaikkia omia asumisen tarpeita, niin näinäkin aikoina lähdetään etsimään uutta kotia.

Asuntokaupalle koronakriisi on mahdollisuus. Mahdollisuus oppia tekemään asioita eri tavalla ja asiakaslähtöisemmin. Digitaalinen asuntokauppa (Dias) lanseerattiin viime vuonna pankkien toteuttamana. Uudistus lähti liikkeelle aika varovaisin askelin, mutta nyt korona vauhdittaa tätäkin oppimisprosessia. Samassa yhteydessä syntyy paljon muitakin sähköisiä innovaatioita, jotka auttavat niin välittäjiä kuin varsinkin asiakkaita.

Eri aikakaudet haastavat meitä aika ajoin ja yhtä lailla asumisen tarpeemme muuttuvat elämän varrella. Oma koti on ja pysyy aina turvasatamana, tällä kertaa merkityksellisempänä kuin koskaan aikaisemmin.

Turvallista asuntokaupan kevättä!

OP Koti Keski-Suomi -verkkosivuille

OP Keski-Suomen asiantuntijoiden muut kirjoitukset OP Mediassa

OP Keski-Suomi op.fi -verkkosivuille