Heinäkuun alusta alkaen astui voimaan uusi laki, joka poistaa vaatimuk-sen osakeyhtiön vähimmäispääomasta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että osakeyhtiö voidaan perustaa kokonaan ilman pääomaa. Aikaisemmin minimipääoma oli 2 500 euroa. Yrityksen perustaminen onnistuu ver-kossa PRH:n sivuilla erittäin vaivattomasti.

Idea

Ennen yrityksen perustamista suosittelen kääntymistä esimerkiksi Keski-Suomen Uusyrityskeskuksen puoleen, josta löytyy avuksi laaja asiantuntijaverkosto yrittämistä harkitseville tai tuoreille yrittäjille. Oleellista on oman yritysidean testaaminen mahdollisimman usean ammattilaisen kanssa. Lähipiirilläsi saattaa olla liian ruusunpunaiset lasit silmillä ja siksi palaute on liian positiivista. Heidän kanssaan idean testaaminen kannattaa aloittaa kysymyksellä: ”Miksi tämä idea ei tule toimimaan?” Mitä useamman ihmisen kanssa keskustelet omasta ideastasi, sitä nopeammin se kehittyy.

Asiakkaat

Potentiaalisia asiakkaita kannattaa lähestyä jo ennen yrityksen perustamista, koska he ovat aidoimman palautteen lähde ja samalla jokainen keskustelu tuo mukanaan uusia kehitysajatuksia. Jos ajatus potentiaalisten asiakkaiden lähestymisestä tuntuu pelottavalta tai hankalalta, niin yrityksen perustaminen on luultavasti liian aikaista. Jopa täysin verkossa toimivan yrityksen tulee ymmärtää oman asiakaskunnan tarpeita ja tavoitteita, jotta markkinointi tuottaa tarpeeksi liikennettä esimerkiksi verkkokauppaan.

Rahoitus

”Kuolemanlaakso” on tuttu termi yrittäjien keskuudessa. Se kuvaa tilannetta, jossa rahat ovat loppumassa tai jo loppuneet. Tässä tilanteessa yrityksen velvoitteita ei pystytä hoitamaan. Hyvän myyntityön lisäksi ennakointi on paras ase kassakriisin ehkäisyyn. Yrityksen kassatilanteen seuraaminen ja ennen kaikkea ennustaminen on ensisijaisen tärkeää. Tällaisia tilanteita ajatellen on hyvä laatia suunnitelmia jo yrityksen perustamisen hetkellä oman pankin kanssa.

Rahoituksen osalta kannattaa tutustua myös ELY-keskuksen, Finnveran ja Business Finlandin mahdollisiin työkaluihin. Aloittavien yrittäjien tulee avata keskustelut yllä mainittujen toimijoiden kanssa jo ennen yrityksen perustamista, koska se voi olla ehtona osassa rahoitusvälineistä.

Kirjoittaja: Jani Jokela, asiakkuuspäällikkö, OP Keski-Suomi

Tutustu OP Kevytyrittäjä palveluun täältä

OP Keski-Suomen yritysrahoituksen asiantuntijat täältä

OP Keski-Suomi op.fi- etusivulle

OP Keski-Suomen asiantuntijoiden muut kirjoitukset op.mediassa

Jani Jokela