Googlen Pohjoismaissa vuonna 2017 tehdyn kyselyn mukaan lähes 40 prosenttia vastaajista hoiti raha-asioitaan mobiililaitteella. Se on siis yleisempää kuin musiikin kuuntelu tai vaikkapa kuvien ottaminen. En tarvitse uutta tutkimusta tai kristallipalloa ennustaakseni, että tuo 40 prosentin osuus on noussut reippaasti vuoden 2018 aikana. Kysyttäessä milleniaaleilta (vuosituhannen vaiheilla syntyneet), yli 90 prosenttia vastaa verkko- ja mobiilipalveluiden kilpailukykyisyyden olevan pankin valinnassa tärkein valintakriteeri.

Periaatteista hyötynäkökulmaan

Tämän kehityksen rinnalla moni kaipaa nykyistä laajempia konttoripalveluita. Esim. ikäihmisten osalta tämän ymmärränkin. Työikäisten osalta väitän, että kyse on enemmän periaatteesta kuin järkiperusteesta.

Kerron esimerkin omasta elämästäni.

Olen intohimoinen rockmusiikin kuluttaja. Kaikki alkoi saadessani ensimmäisen kasettimankan 70-luvun alkupuolella. Radiosta piti kuunnella kaikki ohjelmat, joista oli mahdollisuus äänittää musiikkia. Muistan vieläkin ensimmäisen radiosta kasetille äänittämäni biisin. Se oli Deep Purplen Speed King.

Vuosien aikana tekniikka kehittyi ja suoratoistopalveluiden yleistyessä taistelin periaatteesta vastaan. Miten bändien ja artistien käy, kun kaikki kuuntelevat musiikkinsa ilmaiseksi netistä? Niinpä! Pikkuhiljaa olen huomannut, että selkärankani on katkennut. Ostan edelleen muutamien lempiartistieni musiikkia fyysisinä tallenteina ja käyn keikoilla, mutta suurimman osan musiikista kuuntelen suoratoistopalveluista. Itse asiassa netin ja suoratoistopalveluiden ansiosta olen löytänyt valtavasti hyvää uutta musiikkia vanhojen hienoja muistoja sisältävien klassikoiden rinnalle. Väitän, että musiikin kuunteluni olisi jatkunut ilman digipalveluiden käyttöönottamistakin, mutta paljon hankalammin. Ja monta uutta hienoa musiikkielämystä köyhempänä.

Kysymys itselle

Pankkiasioiden hoitaminen onnistuu vielä pitkään tulevaisuudessakin ilman mobiilipalveluiden hyödyntämistä. Mutta jos kuulut niihin, joille pankkiasioiden hoitaminen mobiilissa tuntuu vieraalta kysypäs itseltäsi, miksi näin on? Periaatteesta vai etkö usko hyötyväsi siitä? Olen nimittäin aivan varma, että ladattuasi pankin mobiilipalvelun käyttöösi, olet nykyistä tyytyväisempi pankkisi palveluun.

PS. Kuka voisi ”lempeästi pakottaa” minut jonkun parkkisovelluksen käyttäjäksi, kun en itse meinaa saada aikaiseksi?

Kirjoittaja: Reijo Piippanen, pankinjohtaja, OP Keski-Suomi

Lisätietoa OP-mobiilista ja käyttöä helpottavista toiminnoista op-mobiili

OP Keski-Suomi etusivulle

OP Keski-Suomen asiantuntijoiden muut kirjoitukset op.mediassa

Reijo Piippanen