Sijoitusaikana ikuisuus

Sanotaan, että aika on sijoittajan paras ystävä ja usein se pitää myös paikkaansa. Kun tarkastelemme esim. osakemarkkinoiden hyvin pitkäaikaisia kursseja huomaamme, että nousuvire on ollut jatkuvaa. Taasen lyhyen aikavälin kurssikehitystä tarkkaillessa, näemme kurssiliikkeissä enemmän uhkia ja taustakohinaa. Fokus hukkuukin helposti, jos keskitymme liian lyhyen aikavälin kehitykseen ja pyrimme sieltä poimimaan viitteitä tulevasta. Voimmekin huomata, miten aika tasoittaa suurimmankin heilunnan ajan saatossa. Tämän voisi lyhentää lauseeseen: sijoittaja – anna ajan tehdä tehtävänsä.

Todellisuudessa hyvin suuri osa ihmisten omistuksista kulkeutuu sukupolvelta toiselle. Harva ehkä ajattelee, että peritty metsä tai pörssiomaisuus on juuri sitä pitkän aikavälin sijoittamista. Merkittävä osa ihmisten omaisuudesta karttuukin aikojen saatossa, ja lopulta se siirtyy seuraavalle sukupolvelle jatkamaan kertymistä. Ikuisen sijoitushorisontin tarkoitus ei ole säästää yksittäistä hankintaa varten, vaan muuttaa sijoittajan taloudellista asemaa pysyvästi paremmaksi.

Sijoittaja tunteiden vallassa

Kun sijoitusaika on pitkä, ei erilaisilta tunnetiloilta sijoitusmarkkinoilla voi välttyä. Tunteiden vaihtelu on useimmiten sijoittajan suurin riski. Täydellisessä maailmassa sijoituspäätöksiin ei saisi mielijohteet liikaa vaikuttaa. Useimmiten euforiassa tai paniikissa tehdyt ratkaisut ovat huonoja päätöksiä, varsinkin myöhemmin tarkasteltuina. Olen huomannut, että useimmiten parhaan tuloksen saa pitäytymällä sijoitussuunnitelmassa ja olemalla reagoimatta jokaiseen markkinatilanteeseen.

Markkina on heilunut vuoden alusta varsin voimakkaasti. Ensin puheen-aiheena oli inflaatio ja keskuspankkien toimet, ja myöhemmin kuvaan tuli Ukrainan konflikti. Ajattelen, että tällaiset tilanteet ovat erittäin hyviä hetkiä miettiä omaa pitkän aikavälin sijoitussuunnitelmaa. Uskon, että pitkällä tähtäimellä sijoittavat voivat edelleen nukkua yönsä rauhassa ja hyödyntää ennemminkin nyt markkinoilla nähtävää alennusmyyntiä. Päätän tekstini Warren Buffettin ikivihreisiin neuvoihin ”Ole ahne, kun muut ovat peloissaan”. Toisen neuvon voit löytää otsikosta.

OP:n säästämisen ja sijoittamisen vaihtoehdot

OP Private Keski-Suomen palvelut ja asiantuntijat 

OP Keski-Suomen muut kirjoitukset OP Mediassa

OP Keski-Suomen op.fi-etusivulle