Kuluneen ensimmäisen opiskeluvuoteni aikana Jyväskylän Normaalikoulun lukion liikuntalinjalla olin päässyt käymään lasten ja nuorten liikunnanohjaajakurssin, joten olin innoissani kesätyöpaikasta. Kesäkuun ensimmäisellä viikolla tehtäväni olisi toimia apuohjaajana 7-12-vuotiaiden lasten ILO-liikuntaleirillä ja toisella viikolla auttaa toimistolla.

Opettavainen leiriviikko

Leirin ohjelman oli suunnitellut leirin vastuuohjaaja. Oli geokätköilyä, erilaisia sisä- ja ulkoleikkejä, telinevoimistelua, tanssia, jalkapalloa sekä koripalloa. Leirin neljäntenä eli viimeisenä päivänä leirin kruunasi retki Laajavuoren seikkailupuistoon.

Alkuviikosta pääsin vetämään lapsille erilaisia leikkejä ja ohjaamaan harrastukseni tanssin ansiosta myös tekemääni koreografiaa. Entisen harrastukseni jalkapallon myötä sain myös ohjata siihen liittyviä harjoitteita lapsille. Oli hauskaa päästä hyödyntämään omia vahvuuksiaan urheilijana yhdistettynä liikunnanohjauksen harjoitteluun.

Päivittäin sain lisäksi pieniä avustavia tehtäviä ja oli mukavaa, että sain mahdollisuuden vähäisestä ohjauskokemuksestani huolimatta opetella käyttämään taitojani ja oppia tekemisen kautta. Silti oli hyvä, että paikalla oli myös vastuuohjaaja, joka tarvittaessa auttoi ja kertoi minullekin, miten toimia. Lasten kanssa tuttujenkin leikkien ja pelien leikkiminen saattoi muuttua yllättävän monimutkaiseksi, eikä pieniltä erimielisyyksiltäkään aina vältytty. Jokaisen päivän päätteeksi kaikki lapset olivat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että päivä oli ollut pääosin mukava, mikä meistä ohjaajistakin oli palkitsevaa.

Liikunnanohjaustaitojen lisäksi opin leirillä myös mm. mukautumaan lasten ajatusmaailmaan ja sitä kautta ottamaan huomioon lasten kanssa toimiseen liittyviä seikkoja. Kaiken kaikkiaan leiri olikin todella opettavainen kokemus ja siitä jäi kesäisen viikon kuluessa käteen paljon muutakin kuin t-paitarusketus ja pari hyttysenpistoa.

Avartava toimistoviikko

Toinen työviikko kului toimistolla skannaten ja suursiivousta tehdessä. Pääsin myös järjestelyn ohessa seuraamaan rytmisen voimistelun harjoituksia. Vauhdikkaaseen leiriviikkoon verrattuna toimistolla työskentely tuntui tietenkin ajoittain hieman puuduttavalta, mutta loppupeleissä sekään ei kuitenkaan haitannut, sillä puhtaat ikkunat ja siistit kaapit kyllä palkitsivat työn tekijän. Samaan aikaan pääsin myös näkemään, mitä muuta seuran työntekijöiden työhön kuuluu liikunnanohjaamisen ohella, mikä oli sekin avartavaa.

Kiitos Palokan Ilolle ja OP Keski-Suomelle, nyt voin yhtä kokemusta rikkaampana keskittyä kesäloman viettoon! Kaisa

Kirjoittaja: Kaisa Lehtonen, 2019 Kesäduuni OP:n piikkiin kampanjan kautta työllistynyt nuori

#kesäduuniOPnpiikkiin #opkeskisuomi #yhdessähyvätulee

Lue lisää Kesäduuni OP:n piikkiin -kampanjasta tästä

op.fi/keski-suomi etusivulle

OP Keski-Suomen asiantuntijoiden kirjoitukset löydät op.mediasta

Kaisa Lehtonen