Olen viimeisen kahden vuoden aikana miettinyt tasa-arvoa, epäoikeudenmukaisuutta sekä yhteisöllistä vastuuta. Oma mielenkiintoni on vienyt minut maailmalle rauhanturvaajaksi kahteen otteeseen. Olen nähnyt lasten kulkevan paljain jaloin ja keräävän polttopuita keskellä talvea. Olen nähnyt lapsia isovanhempiensa seurassa jonottavan pakolaisleirille. Olen nähnyt enemmän kurjuutta ja epätasa-arvoa kuin ehkä olisin halunnutkaan. Toisaalta nämä kokemukset nousevat aika ajoin esiin muistini syövereistä ja herättävät minut tarkastelemaan omaa toimintaani.

Toisilla on kaikkea ja toisilla ei mitään. Ei näkemilleni ihmisille ole ongelma väärän merkkiset farkut tai katkeileva verkkoyhteys. Ei heille ole ongelma liian pieni televisio. Ei heille ole ongelma autosta puut-tuva adaptiivinen vakionopeudensäädin. Eikä heille ole ongelma liian alhainen tuotto kertyneelle varallisuudelle tai liian suuret kulut sijoitustoiminnassa. Heidän haasteensa on hengissä pysyminen. Samaan aikaan istun itse konttorilla ja käyn keskusteluja siitä, kuinka voisimme kerryttää jo ennestään huomattavaa varallisuutta. Se saa minut miettimään mikä on tarpeeksi sitä, mitä ei aidosti tarvitse?

Kolikolla on aina kaksi puolta ja onneksi työni ei ole pelkästään sijoitustoimintaa. Työni on auttaa yksityishenkilöitä ja yrityksiä vaurastumaan sekä menestymään. Tässä onnistuminen on yhteiskunnalle hyväksi, sillä ihmisten ja yritysten menestyminen luo ympärilleen lisää työtä. Työ puolestaan luo uusia mahdollisuuksia ja mahdollisuudet tarjoavat toiveita ja haaveita, jotka kääntyvät unelmiksi. Unelmilla on aina mahdollisuus toteutua.

Meidän ei tule kadehtia niitä jotka menestyvät, vaan meidän tulee kannustaa ja auttaa heitä siinä. Samalla meidän, joilla on mahdollisuus, tulee myös kantaa ihmisinä, yrityksinä sekä yhteisöinä vastuuta heistä, jotka apua tarvitsevat.

OPn Vastuullisuusohjelma, Vastuullisuudesta positiivista muutosvoimaa, kiteytyy neljään teemaan: edistämme kestävää taloutta, tuemme alueellista elinvoimaisuutta, toimimme ihmisläheisesti ja osallis-taen ja edistämme terveyttä, turvallisuutta ja hyvinvointia.

Kun seuraavan kerran hermostut tai turhaudut, mieti onko se oikeasti sen arvoista.

Kirjoittaja: Harri Teittinen, yksityispankkiiri, OP Keski-Suomi

Lue ja tutustu myös OPn Vastuullisuusohjelma

OP Private Keski-Suomi

OP Keski-Suomi etusivulle

OP Keski-Suomen asiantuntijoiden muut kirjoitukset op.mediassa.

Harri Teittinen