Naissijoittajien määrä kasvaa, mutta meiltä naisilta puuttuu sijoittamisen perinne. Joku mieltää sijoittamisen epäeettiseksi ja toinen taas kokee, ettei rahasta ole soveliasta puhua. Naiset päätyvät miehiä useammin käyttämään rahansa perheen menoihin kuin sijoittamaan ne. Tämä on valitettavaa ja antaa vanhanaikaisen kuvan sukupuolirooleista. Naiset voivat raivata polkua ja olla esimerkkinä lapsilleen. Kukapa ei haluaisi, että tyttäristä kasvaa itsenäisiä ja vakavaraisia ihmisiä?

Sijoittajina naiset ovat luonnostaan miehiä turvallisuushakuisempia. Naiset karttavat riskien ottamista ja haluavat tallettaa rahansa mieluiten säästötilille. Tilillä säästöjen arvo kuitenkin laskee inflaation vuoksi. Mitä aikaisemmin sijoittamisen aloittaa, sitä enemmän varallisuutta ehtii kertyä. Vuosien aikana koroille alkaa kertyä korkoa ja se on koko homman ydin. Korkoa korolle -ilmiö tarkoittaa, että myös säästöjen tuotto sijoitetaan kerryttämään tuottoa. Ilmiön voimaa havainnollistaa esimerkkilaskelma.

Jos säästät 5 euroa päivässä eli 150 euroa kuukaudessa tilille, jonka tuotto on 0 prosenttia, säästöjä kertyy 20 vuodessa yhteensä 36 000 euroa. Entäpäs jos sijoittaisit saman summan esimerkiksi rahastoon, joka tuottaisi vuosittain 5 prosenttia ja säästäisit 20 vuotta? Silloin summa olisi noin 61 275 euroa. Sijoittaminen ei kuitenkaan ole riskitöntä. Pörssikurssit heiluvat aina, ja se täytyy hyväksyä.

Siskot - kolme sijoitusvinkkiä

Huolestuttaako ilmastonmuutos? Kiinnostaako vastuullinen sijoittaminen? Haluatko vaurastua? Marraskuun alussa järjestetty Naisten sijoitusilta veti tuvan täyteen naissijoittajia OP Keski-Suomen Keljon palvelupisteelle. Sijoitusillassa naissijoittajia puhututti vastuullinen sijoittaminen, osakesijoittaminen sekä reaaliomaisuus rahastot. Kolme nostoa sijoitusillan annista.

1.Vastuullinen sijoittaminen

Vastuullisella sijoittamisella tarkoitetaan ympäristöasioiden, sosiaaliseen vastuuseen liittyvien tekijöiden sekä hallintotapa-asioiden eli ns. ESG-asioiden (Environment, Social and Governance) huomioon ottamista sijoitustoiminnassa siten, että salkun tuotto- ja riskiprofiili paranevat. Helpointa vastuullinen sijoittaminen on rahaston kautta. OPn teemarahastoista eettisistä näkökulmista kiinnostuneille löytyy erityisesti säästämisen tarpeisiin soveltuva OP-Kestävä Maailma.

Ilmastonmuutoksen vastainen taistelu kiihtyy. OP-Ilmasto sijoittaa yhtiöihin, jotka pyrkivät torjumaan ilmastonmuutosta ja joiden liiketoimintaan ilmastonmuutoksen torjumisella on myönteinen vaikutus. Rahasto sopii hyvin myös säännölliseen kuukausittaiseen säästämiseen.

2.Osakesijoittaminen

Osakesijoittaminen on viisasta, kun on aikeissa sijoittaa pitkäksi aikaa. Aloittelijan kannattaa sijoittaa yrityksiin, joilla on pitkä ja vakaa historia. Ostot kannattaa hajauttaa ostamalla ainakin muutaman eri yrityksen osakkeita. Yksittäisen yrityksen vaikeudet eivät silloin tuhoa kokonaisuutta. Myös ajallinen hajauttaminen kannattaa. Jos kaipaat sijoitussuosituksia, saat apuja OPn osakeanalyytikoilta. OPn osaketutkimus tuottaa yhtiöanalyyseja sekä antaa sijoitussuosituksia ja tavoitehintoja lähes 90 suomalaiselle pörssiyhtiölle.

3.Reaaliomaisuus rahastot

Reaaliomaisuus tarjoaa sijoittajalle hajautushyötyä, koska sen arvon kehitys ei juuri korreloi osakemarkkinoiden kanssa. Reaaliomaisuus sijoitukset tuovat vakautta ja tasaista tuottoa salkkuun. OPn reaaliomaisuusrahastot OP Metsänomistaja, OP-Vuokratuotto sekä OP-Palvelukiinteistöt tarjoavat kustannustehokasta ammattimaista omaisuudenhoitoa sekä tasaista kassavirtaa.

Nykyinen tasa-arvoympäristö ja naisten kova koulutustaso tekee tehtävänsä. Naiset ovat huomanneet, että varallisuus tuo turvaa. Sijoittamalla olet varautunut yllättäviin tilanteisiin ja voit toteuttaa unelmasi. Hyvä siskot!

Lisää tietoa omien sijoitusajatusten tueksi tarjoaa OP Sijoittajakoulu sekä tietenkin OP Keski-Suomen sijoitusasiantuntijat.

Kirjoittaja: Hanna Mikkonen, asiakkuusasiantuntija, OP Keski-Suomi

Lisätietoa säästämisen ja sijoittamisen vaihtoehdoista

Lue ja tilaa OP Sijoitusnäkymät -uutiskirje

OP Keski-Suomi etusivulle

OP Keski-Suomen asiantuntijoiden muut kirjoitukset op.mediassa

Hanna Mikkonen