Näissä tapauksissa asiakas ei tunne ostamaansa tuotteen ominaisuuksia eikä tiedä miten tuote käyttäytyy erilaisissa markkinatilanteissa. Minäkin pettyisin, jos menisin hakemaan neuvoja sijoitustoimintaan ja huomaisin ostaneeni tuotteen, jonka ominaisuuksia en ymmärrä. Varsinkin, jos en ymmärtäisi tuotteessa olevaa tappion mahdollisuutta.

Viime aikoina muutamat sijoitustuotteita myyvät toimijat ovat saaneet huomiota mediassa. Näissä tapauksissa monimutkaisia tuotteita on myyty asiakkaalle, jolla ei ole ollut niistä riittävää tietämystä ja kokemusta. Tällaiset marginaaliset tarinat ovat omiaan syömään koko toimialan luottamusta. Tässä on se ikävä puoli, että kaikki hyvät tapaukset ovat jääneet näiden edellä mainittujen tapausten varjoon. Strukturoidut sijoitustuotteet sopivat sijoittajille, joilla on pitkäaikainen kokemus ja osaaminen sijoitustuotteista. Ne mahdollistavat sijoittamisen sellaisiin kohde-etuuksiin tai sijoitusideoihin mihin muutoin olisi hankala päästä käsiksi.

Kolumnissa nostettiin esiin myös monimutkaisten tuotteiden kulut. Koska kohde-etuuksien strukturointi maksaa, tämänkaltaisilla tuotteilla on myös kovemmat kulut kuin suorilla osakesijoituksilla tai indeksirahastoilla. Ja kuten sijoittamisessa yleensä, näissäkin tuotteissa riski ja tuotto kulkevat aina käsi kädessä. Mitä isompi tuottotavoite, sitä isompi on myös tappion riski.

Omaisuuden tehtävä on tuottaa elämään lisäarvoa, ei stressiä. Tämän takia on tärkeää tuntea oman sijoitussalkkunsa tuotteet ja pitää riskit sellaisella tasolla, että niiden kanssa pärjää myös laskevassa markkinassa. Tärkeintä on muistaa, että suurin osa alan pankeista ja pankkiiriliikkeistä toimii eettisesti oikein. Luottamus on aina sijoitusneuvonnan ytimessä ja ilman sitä toiminta pitkällä aikavälillä on mahdotonta. Aika on onneksi asiakkaiden puolella, koska sijoituspalveluita tarjoavan toimijan vaihtaminen on helpompaa kuin koskaan.

Sijoitustoiminta ei ole pikamatka vaan maraton, ja siksi luottamus rakentuu pitkäaikaisen yhteistyön varaan.

Kirjoittaja: Juhana Jacksén, pankinjohtaja, OP Keski-Suomi

Juhana Jacksén