Firstbeat Technologies Oy:n toimitusjohtaja Joni Kettunen toimi 2000-luvun alussa tutkijana Jyväskylän yliopiston monitieteellisessä tutkimushankkeessa. Hankkeen tavoitteena oli selvittää, voidaanko urheilijoille kehitetyillä menetelmillä tutkia työntekijöiden stressiä ja palautumista. Tulokset osoittivat, että kehon toiminnan ja stressin mittaaminen onnistuu epäsuorasti sykevaihteluun perustuvilla menetelmillä.

Mielenkiintoisten tutkimustulosten innostamina Kettunen, Ari Pulkkinen ja Heikki Rusko päättivät perustaa yrityksen. Toiminta-ajatuksena oli tuottaa teknologisten ratkaisujen avulla tietoa kehon toiminnasta liikunnan aikana sekä palautumisesta ja stressitasosta. Tavoitteena oli, että fysiologista tietoa sekä matemaattisia malleja ja algoritmeja yhdistelevät sovellukset tuottaisivat lähes yhtä tarkkoja tuloksia kuin laboratoriotutkimukset. Data kerättäisiin kuitenkin ihmisten eläessä normaalia arkeaan.

– Näimme, että meillä on ainutlaatuista osaamista ja voimme kehittyä tällä analytiikan alueella maailman parhaiksi. Tiesimme myös, että tätä teknologiaa voidaan hyödyntää hyvin laajasti urheilusta hyvinvointiin, Kettunen kertoo.

Liikkeelle lisensoinnilla

Aluksi Firstbeat keskittyi tuottamaan ja lisensoimaan teknologiaa sykemittareita ja -älylaitteita valmistaville yrityksille. Yritys sai asiakkaikseen merkittäviä globaaleja brändejä, kuten Suunnon, Garminin ja Huawein. Tähän päivään mennessä Firstbeatin teknologiaa on hyödynnetty 100 tuotteessa. Kuluvana vuonna tuotteita on tullut 15 lisää.

– Teknologiamme on kiinteä osa asiakkaidemme laitteita, samalla tavoin kuin Intel tietokoneissa ja Dolby musiikkilaitteissa. Lisensointiliiketoimintamme on maailmanlaajuista ja se tuottaa merkittävän osan liikevaihdostamme, Kettunen kertoo.

Lisensoinnin rinnalle Firstbeat on kehittänyt kaksi muuta liiketoiminta-aluetta: huippu-urheilu ja työhyvinvointiin suunnattu Hyvinvointianalyysi.

Urheiluliiketoiminta on liiketoimintana Firstbeatin kolmesta kivijalasta pienin, mutta uskottavuusarvoltaan merkittävä. Tällä hetkellä Firstbeatin menetelmiä käyttää yli 900 joukkuetta ja harjoittelukeskusta. Mukana on esimerkiksi NBA-, NFL- ja NHL-joukkueita sekä eurooppalaisia huippujalkapalloseuroja.

– Suurin kasvupotentiaali on työhyvinvoinnissa. Hyvinvointianalyysi auttaa ymmärtämään omaa kehoa paremmin. Palvelu osoittaa, miten haitallisia toimintatapoja muuttamalla voi parantaa omaa kokonaisvaltaista hyvinvointiaan, työvirettään ja oppimiskykyään. Suomessa hyvinvointianalyysiä on käyttänyt jo 250 000 henkilöä.

Luottamus tärkeää pankkisuhteessa

Firstbeatin aloittaessa toimintansa palkkalistoilla oli yksi fysiologi ja yksi matemaatikko. Nyt algoritmien kanssa töitä tekeviä on lähes tusina ja fysiologeja parikymmentä. Lisäksi yrityksessä työskentelee iso joukko esimerkiksi ohjelmistokehittäjiä ja muita asiantuntijoita. Viime vuonna henkilöstö kasvoi 30 työntekijällä. Tänä vuonna uusia työntekijöitä on rekrytoitu jo 20.

Voimakas kasvu tuo monenmoisia haasteita, mutta ne Firstbeat on toistaiseksi selättänyt yksi kerrallaan. Esimerkiksi rahoituskysymykset ovat hoituneet ketterästi yhteistyössä OP Keski-Suomen kanssa.

–OP on ollut pankkimme perustamisesta lähtien. Matkan varrella molemminpuolinen luottamus on vankistunut ja pankkiasiat hoituvat vaivattomasti. Tunnen yhteyshenkilömme, Heikki Nikkolan hyvin ja voin olla häneen suoraan puhelimella yhteydessä. Asioita ei tarvitse selvittää alusta lähtien, kun Heikki tietää missä mennään, Kettunen kiittelee.

Aluksi Firstbeatin tarve pankkipalveluille oli vähäinen. Riitti, että käytössä oli yritystili. Kasvun myötä yhteistyö on laajentunut merkittävästi.

– OP on tarjonnut aina aktiivisesti tarpeisiimme sopivia rahoitusratkaisuja, joten rahoituksesta ei ole koskaan tullut kasvumme estettä. Erityisesti viimeaikaiset, kansainvälisen kasvumme mahdollistavat rahoitusratkaisut ovat olleet meille hyvin tärkeitä. Ne auttavat meitä etenemään strategiamme määrittelemään suuntaan, Kettunen kiittelee.

OP Keski-Suomi on läsnä yritysten arjessa

OP Keski-Suomen yrityspalvelun asiakkuusjohtajan Heikki Nikkolan mielestä paikallisuus ja asiakkaan rinnalla kulkeminen ovat OP:n keskeisimmät vahvuudet.

–Keski-Suomi elää pk-yrityksistä. Kun ne menestyvät, koko Keski-Suomi menestyy. Sata vuotta Keski-Suomessa toimineena OP:lla on vahva intressi edistää juuri tämän maakunnan yritysten toimintamahdollisuuksia. Valttimme on myös se, että tunnemme ja tiedämme talousalueen erityispiirteet, Nikkola sanoo.

Pankkien yrityksille tarjoamissa rahoitusratkaisuissa ei ole Nikkolan mielestä suuria eroja. Oleellisinta on se, että pankin palvelu edistää asiakasyrityksen tavoitteiden toteutumista, on joustavaa ja helposti saatavilla.

– Asiakkaillemme on tärkeää, että yhteyshenkilö on tuttu, luotettava ja helposti tavoitettavissa. Pyrin itse siihen, että asiakas tavoittaa minut aina mahdollisimman nopeasti ja pääsen edistämään hänen asiaansa saman päivän aikana. Omalla asiantuntemuksellani pyrin tarjoamaan asiakkaalle parhaiten soveltuvaa rahoitusratkaisua tai ohjaan hänet erityisasiantuntijoidemme palveltaviksi, Nikkola sanoo.

Keskisuomalainen yrittäjä, haluatko keskustella yrityksellesi sopivista rahoitusmahdollisuuksista? Ota yhteyttä Heikkiin, heikki.nikkola@op.fi tai 0400 711863.

Kirjoittaja: toimittaja Tuomas Lehtonen.

Juttu on julkaistu aiemmin Yrityksiin! -yrittäjyyden teemalehdessä 12.11.2018.

OP Keski-Suomi etusivulle

OP Keski-Suomen yritysten palvelut ja asiantuntijat

OP Keski-Suomen asiantuntijoiden muut kirjoitukset op.mediassa

Heikki Nikkola