Tsempparit toimivat oman työnsä ohessa esimiehen ja työkavereidensa tukena ja vertaisverkostona. He ovat valikoituneet tehtävään omalla persoonallaan ja osoittamalla kiinnostusta työyhteisön ja sen jäsenten hyvinvointia kohtaan. Pankin toiminnassa on jo 10 vuoden ajan pureuduttu kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin syventymällä fyysisen, psyykkisen, sosiaalisen, henkisen ja ammatillisen kunnon osa-alueisiin ja kehitetty itsensä johtamisen taitoja mitä moninaisimmin tavoin. Nyt pandemia-aikana tsempparitoimintaakin on pitänyt muotoilla uudelleen ja olemme siirtyneet yhä enemmän lähikeskusteluista ja -tapaamisista etätoteutuksiin. Äskettäin tehdyssä esimiesten kyselyssä tunnistettiin, että tässä ajassa, jos missä tämänkaltaiselle toiminnalle on tilaus. Osalle organisaatioista on vierasta, että coachingista ja tsemppauksesta vastaa joku muu kuin esimies/valmentaja. Rohkenen esittää kysymyksen, olisiko tämä vaihtoehto teidän organisaatiossanne?

Apua esimiehelle, tukea työkaverille

Väitän, että monessa organisaatiossa esimiesten päivät ovat jo entuudestaan täynnä niin sanottua rutiinia. Kuten myynnin seurantaa, työaikasuunnittelua ja tavoiteasetantaa. Tässä paletissa psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tukitoimet taistelevat työajan viimeisistä minuuteista. Tsemppari voi auttaa. Esimiehen ja tsempparin toimiva yhteistyö on parhaassa tapauksessa sitä, että tiimin jäsenet kokevat tulevansa kuulluksi, nauttivat psykologista turvallisuutta, innostuvat tekemään yhdessä ja luovat porukalla uutta kulttuuria. Tsempparitoiminnan avulla esimies suo ennen kaikkea tiimilleen mahdollisuuden pysähtymisen hetkille ja saa itselleen tukea tiimin valmentamiseen.

Osaksi joukkoa

Nyt etätyöaikana monella on tunne, että on enemmän yksin kuin osa joukkoa. Yhdessä palaveeraaminen, sermin yli huutelu, sattumuksille ja tilanteille nauraminen, lounaspöytäturinat, kahvittelut, käytävillä jutustelu. Kaikki nämä luontaiset kohtaamiset ja osin kohkaamisetkin uupuvat monilta työpaikoilta riippumatta siitä, oletko toimistolla vai etänä. Koska keväällä vielä halusimme uskoa, että syksyllä poikkeustilanne on ohi, ei yhteisöllisyyttä vahvistavien vaihtoehtojen pohdintaan niin hanakasti tartuttu. Mutta kuten kaikki tiedämme, pimenevän syksyn myötä on ollut pakko tarttua. Nyt on kunkin organisaation aika miettiä, mitä tehdään ja mistä lähteä liikkeelle. Uusi vuosi on mainio ajankohta aloittaa uusi yhteisöllisyyden ja paremman työntekijäkokemuksen aikakausi.

OP Keski-Suomen muut kirjoitukset OP Mediassa

OP Keski-Suomen op.fi-etusivulle