Yksi OP Keski-Suomen arvoista, ihmisläheisyyden ja yhdessä menestymisen rinnalla, on vastuullisuus. Minä ja me pankkina haluamme toimia vastuullisesti ja nostaa esiin asioita, joita teidän taloyhtiön kokouksissa on hyvä pohtia. Asiat, joissa me pankkina voimme olla teitä lähellä, liittyvät esimerkiksi remonttien rahoitukseen ja maksuliikkeen järjestämiseen, säästämiseen sekä vakuuttamiseen.

Omakotiliiton ja Kiinteistöliiton Pellervon taloustutkimukselle (PTT) teettämästä tutkimuksesta käy ilmi, että asumismenot kasvavat vuositasolla ajalla 2018–2020 arviolta 2,1 prosenttia. Tällä hetkellä asumisen kustannukset vievät noin 29 prosenttia suomalaisten käytettävissä olevista nettotuloista. Monet asumismenoihin vaikuttavista tekijöistä ovat korkosidonnaisia. Asunto- ja taloyhtiölainojen lisäksi korkojen nousu voi vaikuttaa epäsuorasti asumismenojen kasvuun esimerkiksi muiden osakkaiden maksuvaikeuksien kautta. Korkojen nousuun varautuminen korkosuojauksella tuo turvallisuuden tunnetta koko taloyhtiölle siinä missä muutkin vakuutukset.

Viisas toivoo parasta, mutta varautuu pahimpaan. Siksi häntä ei yllätetä. Tiedätkö sinä, mitä taloyhtiössäsi tapahtuu seuraavan 10 tai 20 vuoden aikana? Taloyhtiön hallituksen jäsenenä sinulla on huolenpitovastuu yhteisestä omaisuudestanne. Hyvin laadittu pitkäntähtäimen strategia tuo levollisuutta. Siinä selvitetään taloyhtiön nykyinen tilanne, sekä miten juuri teidän yhtiötänne tulisi kehittää ja johtaa. Kokonaisvaltainen suunnittelu, tulevien kustannusten ja riskien arviointi on tarpeen, sillä yllätykset tulevat yleensä kalliiksi. Riskejä ei voi poistaa, mutta niitä voi hallita. Tiesitkö, että myös pankissa on osaamista ja halua olla mukana kehittämässä taloyhtiön sujuvaa arkea? Yhdessä voimme yrittää löytää juuri teidän tilanteeseenne parhaiten sopivia ratkaisuja niin henkilökohtaisissa kuin taloyhtiön pankkiasioissa.

Sovitaanko tapaaminen teille vai meille?

Kirjoittaja: Sirpa Takala, asiakkuuspäällikkö, OP Keski-Suomi

Lue lisää taloyhtiöitä koskevista asioista ja taloyhtiön korkosuojauksesta

op.fi/keski-suomi etusivulle

OP Keski-Suomen asiantuntijoiden kirjoitukset op.mediassa

Sirpa Takala