Myönnän, että joskus (toivottavasti vain joskus) olen itsekin tähän kilpajuoksuun osallistunut ja voivotellut kiireitäni. Laiska töitään luettelee, vai miten se meni? Pohdin opintovapaan kohdalla melko pitkään, miten toimia. Ajattelin, että enhän minä voi jäädä kokonaan pois, vaan jään töihin ja opinnot sujuvat rinnalla kuten ennenkin. Tämä päätös helpottui sillä, miehelleni tarjoutui työmahdollisuus Ranskasta.

Haaveista totta

Yhtenä suurena haaveenani on ollut asua ulkomailla edes lyhyempikin aika, ja nyt tämä haaveeni oli mahdollisesti käymässä toteen. Tästä alkoikin varmistelu opinahjoltani, miten etäopiskelu maisterivaiheessa onnistuisi ja mitä vaihtoehtoja minulla olisi. Lisäksi lähetin opintovapaahakemuksen työnantajalleni OP Keski-Suomelle, johon sain puollon pikavauhtia. Olen kiitollinen siitä, kuinka nykyisin oppilaitokset, organisaatiot ja kollegat sekä opiskelutoverit ovat joustavia ja kannustavia. Aina tuetaan oman osaamisen ja asiantuntijuuden kehittämistä ja tsempataan, kun tulee mahdollisuus kokea uusia asioita.

Opintovapaa tarjoaa mahdollisuuksia

Opintovapaata voi anoa, kun opiskelupaikka on taskussa. Kun puolto työantajalta tulee, sovitaan tarkemmista yksityiskohdista. Mahdollisuuksia on monia. Opintovapaata voi hyödyntää jopa kaksi lukuvuotta, myös osa-aikainen opintovapaa on mahdollista. Työtä ja opintoja olen ennenkin sovittanut yhteen, mutta olemalla täyspäiväinen opiskelija opintovapaa tarjoaa mahdollisuuden keskittyä enemmän opiskeluun. En äkkiä keksi parempaa vaihtoehtoa. Voin kunnolla panostaa opintoihin sekä itsensä kehittämiseen ja samalla työsuhteeni säilyy. Kesäksi palaankin töiden pariin ja syksyllä jatkan taas opintojani.

Oma opintovapaani starttasi lokakuussa, jolloin pakkasin laukkuni ja otin suunnaksi juustojen ja viinien luvatun maan. Opintovapaani aikana tavoitteenani oli opiskella mahdollisimman paljon sekä nauttia siitä vapaudesta, jonka etäopiskelu antoi. Minuahan ei sitonut mikään fyysinen paikka, ainoastaan tietokoneeni. Arki rutinoitu Ranskassa nopeasti ja etäopiskelu onnistui hyvin. Opiskelut luistivat normaaliin tahtiin ja aikaa jäi myös vapaa-ajan lukemiselle, kirjoittelulle sekä elämän ja tulevaisuuden pohtimiselle sekä ranskalaiseen kulttuuriin tutustumiselle.

Palkka shekkeinä

Olin kuullut ja lukenut etukäteen, että byrokratia ja paperisota saattavat Ranskassa välillä turhauttaa. Myöskään pankkitilin avaus ei käy ihan niin helposti ja täytyy myöntää, että muiden kertomat tarinat välillä hirvittivät. Itse onneksi säästyin niiltä vaivoilta. Pankkiala vaikutti kuitenkin olevan monia muita aloja edellä sähköisissä palveluissa ja käytänteissä. Paremmalla ranskan kielitaidolla olisin päässyt tutustumaan Ranskan pankkimaailmaan hieman paremmin, englannilla kun ei pitkälle pötkitty. Muutama hauska fakta pankkimaailmasta: pankki- ja vakuutuskonttoreita oli todella paljon, jopa pienempään paikkaan niitä mahtui useampia. Pankit myös sulkivat ovensa lounaan ajaksi eli espanjalaisittain he viettivät siestaa (kuten siis muutkin kaupat). Lisäksi usein palkka saatettiin maksaa shekkeinä – kuulostaa nykyajan pankkikortti-ihmisen korvaan hieman hassulta.

Kaiken kaikkiaan olen itse taas uusia kokemuksia rikkaampi ja pian horisontissa siintää työn aloitus, arki koti-Suomessa ja Suomen kesä. Myös jatkuvat opinnot tuntuvat tällä hetkellä todella hyvältä. Olo on inspiroitunut, innokas, odottava ja olen täynnä uutta, positiivista energiaa ja asennetta.

Tsemppiä ja aurinkoa kaikkien kevääseen!

Kirjoittaja: Iida Pulliainen, opintovapaalla ollut sijoitusasiantuntija OP Keski-Suomesta

Iida Pulliainen