Ennen niitä oikeita kesätöitä olin toki tehnyt kotihommia ja ollut tutuilla lapsenlikkana. Reippaana tyttönä pääsin myös aikanaan silloin tällöin päiväksi sukulaistädin elintarvikekioskiin apulaiseksi. Järjestely ja erityisesti asiakaspalvelu oli minusta mukavaa. Virallisen työsopimuksenkin tein ensi kertaa alaikäisenä, kun pääsin ensin TOPS-marketin jäätelökioskiin kesätöihin Keuruun keskustaan ja sittemmin rantauimakouluun apuopeksi, kaupungin palkkalistoille. Näin jälkeen päin olo on kiitollinen kaikista nuoruuden lyhyistäkin työpesteistä, joista sai palkan lisäksi kaikkein tärkeimmän, eli työkokemuksen. Muistan, että jo silloin työnteossa oli parasta, kun pääsi käyttämään taitojaan ja oppimaan uutta.

Itseni tavoin moni meistä on tehnyt elämänsä aikana paljon vapaaehtoistyötä erilaisissa yhdistyksissä ja urheiluseuroissa. Nyttemmin on ihan tutkittua tietoa, että vapaaehtoistyötä tekevät ovat onnellisempia elämässään. Komppaan vahvasti. Olen minäkin vuosien varrella tarttunut monenlaisiin talkoohommiin sekä vastuullisiin hallituspaikkoihin. Fakta on, että vapaaehtoisista on usein pulaa. On hienoa, että halutessaan pääsee mukaan matalalla kynnyksellä.

Tämänhetkinen työni pankin viestinnän parissa on mukavan moninaista. Olen erityisen iloinen, että saan jo viidettä kesää vetää Kesäduuni OP:n piikkiin -kampanjaa, jossa pankki tarjoaa yhdessä yleishyödyllisten yhdistysten kanssa 15-17-vuotiaille nuorille mahdollisuuden toteuttaa unelmia ja tutustua työelämään. Tänä vuonna peräti 75 nuorta saa arvokasta työkokemusta ihan oikeista kesätöistä ympäri Keski-Suomea pankin yhdistyksille maksaman palkkaustuen turvin.

Kampanjan kautta työllistyneet nuoret ovat hyvissä käsissä, sillä yhdistykset ja urheiluseurat ovat sitoutuneet noudattamaan vastuullisen kesätyön periaatteita: hyvä hakijakokemus, mielekäs työ, perehdytys ja ohjaaminen, oikeudenmukaisuus ja tasapuolisuus, kohtuullinen palkka sekä kirjallinen työsopimus ja todistus.

Yhdistyksiltä sekä nuorilta vuosien aikana saamiemme kiitosten ja palautteiden perusteella tällaiselle matalan kynnyksen palkkaustuelle on tarvetta. Miten on – voisivatko muutkin maakunnan suuret yritykset omaa yhteiskuntavastuutaan miettiessään ottaa yhdistyksille tarjottavan ja nuorille korvamerkityn palkkaustuen pohdintaan?

Me osuuspankeissa ympäri Suomen uskomme vahvasti, että nuorten työllistämisen tukeminen on arvokas yhteiskunnallinen teko.

Kesäduuni OP:n piikkiin -kampanja  OP Keski-Suomessa

Kesäduuni OP:n piikkiin -kampanjan kautta työllistyy 1700 nuorta ympäri Suomen

OP Keski-Suomi op.fi-etusivulle

OP Keski-Suomen asiantuntijoiden muut kirjoitukset op.mediassa