OP Ryhmä on pyrkinyt varautumaan tähän muutokseen kehittämällä uusia liiketoiminta-alueita ja tehostamalla nykyistä liiketoimintaa. Tällä uudistumisen polulla olemme joutuneet pohtimaan myös yhteisöllistä rooliamme. Onko meillä edelleen tärkeä yhteisöllinen rooli maakunnassamme, vaikka toimimme aiempaa pienemmin resurssein?

Pysähdyin viikonloppuna pohtimaan tätä kysymystä, koska edellisenä päivänä olin saanut kunnian olla palkintojen jakajana Laukaan Hippohiihdoissa. Tapahtumaan osallistui yli 300 pientä hiihtäjälupausta ja tuplasti heidän vanhempiaan. Tunnelma oli iloinen ja välitön. Pienistä hiihtäjistä pystyi aistimaan ylpeyden, kun suorituksen jälkeen mitali asetettiin kaulalle. Olen varma, että isolle osalle nuorista hiihtäjälupauksista tästä tapahtumasta jäi positiivinen muistijälki.

Kannamme osaltamme vastuuta myös maakuntamme nuorisosta. Osana tätä hanketta julkistimme jo neljättä kertaa nuorten kesätyökampanjan teemalla #kesäduuniOPnpiikkiin. Lahjoitamme 500 euron palkkaustuen 50:lle toimialueemme yhdistykselle. Yhteensä 25 000 euroa! Tämä mahdollistaa kesätyön 50:lle nuorelle tukien samalla maakunnan yhdistystoimintaa.

Toinen iso nuorisolle kohdistettu hanke on valtakunnallinen 9.luokkalaisille tarkoitettu taloustaitokilpailu. Kyse on yhteiskunnassa laajasti tunnetusta kilpailusta, johon kuuluu kilpailun lisäksi taloustaitojen opetusta osallistujille. Taloustietokilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran 1966, ja se on vanhin edelleen toimiva koko ikäluokalle suunnattu koululaiskilpailu. OP toimii Taloustaitokilpailun pääyhteistyökumppanina ja kumppanuus on osa OPn yhteiskuntavastuuta. Keskisuomalaisia kouluja on tänä vuonna mukana 13 kpl.

Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuotena lanseerattu Hiiop-vapaaehtoistyö jatkuu myös tänä vuonna. Hiiop on OP Ryhmän vapaaehtoistyöohjelma, jonka avulla OPn, ja paikallisesti OP Keski-Suomen, työntekijöillä on mahdollisuus tehdä päivä vapaaehtoisena ja tehdä hyvää apua tarvitseville.

Viikonlopun kokemusten ja pohdintojen jälkeen tulin siihen tulokseen, että yhteisöllinen roolimme Keski-Suomessa on edelleen merkityksellinen, vaikka suoraan jaettuihin avustuksiin ja sponsorointiin ei ole enää käytettävissä niin isoa euromäärää kuin aiemmin. Hyvää voi tehdä monin tavoin.

Kirjoittaja: Juhana Jacksén, pankinjohtaja, OP Keski-Suomi

Jos haluat tarkemmin tietää, mitä on OP Ryhmän ja osuuspankkien vastuullisuus ja miten eri tavoin toteutamme yhteisöllistä rooliamme, lue lisää täältä

www.op.fi/keski-suomi

Juhana Jacksén