Paikallisella asiantuntemuksella on tärkeä rooli, kun haetaan talouden kumppania. OP Länsi-Suomen taloyhtiörahoituksesta vastaavan asiakkuusjohtaja Minna Uusitalon mukaan se, että asumisen palveluihin liittyen kaikki asiantuntemus löytyy saman katon alta, on iso etu taloyhtiöasiakkaille. Saumaton yhteistyö mahdollistaa kokonaisvaltaisten ratkaisujen löytämisen muuttuvissa tilanteissa.

Satakunnassa hintakehitys asuntomarkkinassa on ollut maltillista, mutta alueesta ja rakennuskannasta riippuen erot eri alueiden välillä voivat olla merkittäviä. Kerrostalojen hintakehitys reuna-alueilla on ollut laskeva, mutta keskustoissa arvot pääosin pysyvät tasaisena vuodesta toiseen. Taloyhtiöille tämä tarkoittaa, että sijainnista riippuen ei lainaa hakiessa vakuuksien arvo välttämättä riitä. Tällöin kunnossapidon ja korjaustoiminnan suunnitelmallisuudella ja omarahoituksella on iso merkitys. Osaava isännöitsijä onkin taloyhtiölle kullanarvoinen ammattilainen, joka huolehtii taloyhtiön asioista yhdessä taloyhtiön hallituksen kanssa ja omalta osaltaan varmistaa, että taloyhtiön toiminnassa kiinteistöstä huolehtiminen on suunnitelmallista, pitkäjänteistä ja dokumentoitua.

Kannattaako taloyhtiölainan suojaaminen koronnousulta

Asunto on monelle osakkaalle suurin varallisuuserä ja paikka, jossa asua. Taloyhtiöissä omistuspohjalla on myös merkitystä: asuntosijoittajien määrä tai asuntojen omistuksen keskittyminen esimerkiksi vain muutamalle omistajalle vaikuttaa yhtiölainan saatavuuteen ja ehtoihin.
- Rahoittajan näkökulmasta erittäin keskittynyt omistus saattaa olla riski, jonka pankki hinnoittelee lainan hintaan, Uusitalo toteaa.

Taloyhtiölainan korkosuojauksella voi varmistaa, että koron nousu ei nosta rahoitusvastikkeita.

Taloyhtiölaina on kätevä tapa rahoittaa taloyhtiön remontteja, mutta kuten kaikkeen rahoitukseen, myös taloyhtiölainaan liittyy riski koron noususta. Taloyhtiölainan korossa tapahtuvilla muutoksilla on rahoitusvastikkeen kautta suora vaikutus taloyhtiön yksittäisen osakkaan velkataakkaan. Puskuria on tästä syystä hyvä rakentaa ja varautua mahdolliseen koron nousuun. 
- Tällä hetkellä korkosuojaus on edullista. Sillä lukitaan korko kiinteäksi ennalta sovitulle tasolle. Tällöin koron muutokset eivät vaikuta vastikkeeseen ja taloyhtiön talouden ennakoitavuus paranee, toteaa Uusitalo.

Korkojen nousulta suojautuminen on tärkeä osa taloyhtiön pitkäjänteistä ja vastuullista taloudenhoitoa. Myös olemassa olevia lainoja on mahdollista suojata.
- Koen, että oma roolini asiantuntijana on opastaa ja kertoa, mitä mahdollisuuksia taloyhtiöillä on rahoittaa remontteja ja turvata yhtiön taloutta ja toimintaa myös lainan saannin jälkeen. Asioista on hyvä käydä keskustelua jo ennen yhtiölainan hakemista. Realistinen kuva taloyhtiön taloudesta ja remonttien rahoittamisesta auttaa päätöksenteossa ja riskienhallinnassa myös pidemmällä aikavälillä, Uusitalo kertoo.

Isännöitsijän asiantuntemus on tärkeässä osassa, kun taloyhtiölle laaditaan kunnossapitosuunnitelma ja valmistellaan hankkeita. Huolellinen paneutuminen lainatarjouksien pyytämiseen ja neuvotteluiden käyminen pankin kanssa ovat asioita, joiden merkitystä ei voi korostaa liikaa. Mitä suunnitelmallisemmin ja pitkäjänteisemmin taloyhtiössä on jo etukäteen mietitty strategiaa pidemmälle aikavälille, helpottaa se lainan saantia ja vaikuttaa positiivisesta lainan ehtoihin.

Paikallisesti kaikki saman katon alta

Taloyhtiöt tarvitsevat asiantuntijapalveluita niin taloyhtiön rahoitukseen kuin myös kiinteistön vakuuttamiseen liittyen. Siitä, että asiantuntijan saa kiinni helposti ja nopeasti, on etua niin isännöitsijälle kuin taloyhtiöllekin.
- Meillä OP Länsi-Suomessa on asiantuntijoita joka lähtöön, kun puhutaan asumiseen liittyvistä palveluista. Tytäryhtiö OP Koti tarjoaa kattavat kiinteistönvälitys- ja isännöintipalvelut Euran, Kankaanpään, Porin ja Rauman alueilla. Onkin hienoa, kun voi taloyhtiön kanssa keskustellessa kertoa, että asiantuntija-apua saa paikallisesti. Tällä voimme myös rahoittajan ja vakuutuksien tarjoajan näkökulmasta varmistaa räätälöidyn ja parhaan ratkaisun, jossa otetaan huomioon juuri kyseisen taloyhtiön erityispiirteet, Uusitalo vinkkaa.

Onko taloyhtiörahoitus ajankohtaista?

Ole yhteydessä

Minna Uusitalo
asiakkuusjohtaja, taloyhtiörahoitus
OP Länsi-Suomi
p. 050 3672 675, minna.m.uusitalo@op.fi

Kaikkien OP Länsi-Suomen ja OP Kodin asiantuntijoiden yhteystiedot

OP Länsi-Suomen asiantuntijoiden suorat numerot

OP Koti Länsi-Suomi isännöinti

OP Koti Länsi-Suomi kiinteistönvälitys ja -vuokraus

Lukuvinkkejä

Taloyhtiöön liittyviä artikkeleita

5 vinkkiä taloyhtiön taloudenhallintaan

24.3.2022 klo 16-17 webinaari "Taloyhtiöiden rahoitus ja korkomarkkinat"

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan.


#taloyhtiöt #taloyhtiörahoitus #korkosuojaus #taloyhtiölaina