Hyvä taloudenpito on ennakoivaa ja suunnitelmallista. Kokosimme vinkkilistan, jolla taloyhtiö voi varmistaa maksukykynsä, rahoittaa remontteja ja pitää rahoituskulut kurissa.

1. Vastikkeet valvontaan

Tulojen ja menojen pitää olla tasapainossa. Tämä on taloudenhallinnan perusasioita ja koskee myös taloyhtiöitä.

Jotta taloyhtiön talous pysyisi kurissa, vastikkeita ja kassavirtaa on seurattava aktiivisesti. Kun jokainen osakkeenomistaja maksaa vastikkeensa ajallaan, taloyhtiön on helpompi varmistaa maksukykynsä. Vastiketta on myös kerättävä riittävästi.

Siinä missä yhtiövastike on taloyhtiössä asuvan suurimpia kuukausittaisia menoeriä asuntolainan ohella, taloyhtiölle se on yleensä merkittävin tulonlähde.

2. Remontit ajallaan

Toinen tapa hillitä vastikkeiden äkillistä nousua on kiinteistön suunnitelmallinen kunnossapito. Tarpeellisia ja välttämättömiä korjauksia ei ole suositeltavaa lykätä loputtomasti.

Jos taloyhtiö jättää korjauksia tekemättä, korjausvelka kasvaa ja jossain vaiheessa korjattavaa tulee kerralla paljon. Riskinä ovat myös vauriot, kuten putki- ja kattovuodot. Ne voivat tulla hyvin kalliiksi.

3. Edullista korkosuojaa

Korkotaso on historiallisen matala. Tämä on hyvä asia taloyhtiölle, jonka täytyy rahoittaa remontteja lainarahalla. Pitkillä laina-ajoilla korkojen kehitykseen liittyvä epävarmuus kuitenkin kasvaa ja lisää luottoriskiä.

Koronnousua vastaan taloyhtiö voi suojautua korkosuojalla, jota saa nyt edullisesti. Korkosuoja tuo turvaa viitekoron ja rahoitusvastikkeen nousun varalle ja helpottaa taloyhtiön talouden suunnittelua.

Yksi vaihtoehto on korkokatto. Se sopii suojaksi alle kymmenen vuoden lainoihin.

Jos laina-aika on yli kymmenen vuotta, taloyhtiön saattaa olla järkevämpää hyödyntää kiinteää korkoa. Ellei kiinteään korkoon halua sitoutua moneksi vuodeksi, taloyhtiöllä on mahdollisuus ottaa puolet lainasta kiinteällä ja puolet vaihtuvalla korolla.

4. Hyöty irti avustuksista

Taloyhtiön lainanottoa saa kevennettyä hyödyntämällä avustuksia, joita Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA jakaa.

Esimerkiksi sähköautojen latausinfran rakentamiseen rahallista tukea saa 35 prosenttia toteutuneista kustannuksista, mutta enintään 90 000 euroa. Energiatehokkuutta parantavissa korjauksissa avustuksen määrä on puolestaan 4 000 tai 6 000 euroa asuntoa kohden.

Esimerkiksi näihin remontteihin saa energia-avustusta:

  • Aurinkoenergiaratkaisut
  • Lämpöpumppuratkaisut
  • Merkittävä lisälämmöneristäminen
  • Ikkunoiden ja ulko-ovien uusiminen

5. Isännöintisopimus kuntoon

Isännöinti kuuluu taloyhtiön hintavimpiin ostopalveluihin. Taloyhtiön on perusteltua käydä aika ajoin läpi isännöintisopimus ja isännöinnin hinnoittelu sekä tarvittaessa kilpailuttaa isännöinti.

Tutustu rahoitusratkaisuihimme taloyhtiöille ja korkosuojaukseen

Lähteenä artikkelissa on kätetty Vinkit taloyhtiön parempaan taloudenhallintaan -webinaaria, jossa esiintyivät pääekonomisti Reijo Heiskanen OP Ryhmästä, Head of Area Sales Juhana Pelliniemi OP Marketsista ja neuvontainsinööri Matts Almgrén Kiinteistöliitosta.

Lue myös:

Tunnista hyvä taloyhtiö ja onnistu asuntokaupoissa – tarkasta ainakin isännöitsijätodistus ja hoitokate

Halpa vastike voi käydä myös kalliiksi – tiedätkö mitä vastiketta maksat ja miksi?

Turvaa vahinkojen ja korvausvelvollisuuden varalta – tutustu taloyhtiön vakuutuksiin