Useimmille nykysuomalaisille itsenäinen Suomi on itsestäänselvyys. Maamme on turvallinen ja toimiva kokonaisuus, jossa jokaisella suomalaisella on mahdollisuus koulutukseen peruskoulutuksesta aina yliopistoon saakka. Suomi on myös yksi maailman tasa-arvoisimmista maista. Nykytilan saavuttaminen on kuitenkin vaatinut pitkän tien, 100 vuotta.

Ennen itsenäisen Suomen syntymistä maamme oli milloin Ruotsin, milloin Venäjän valtion alusmaana. Itsenäisyytemme rakentaminen alkoi 1800-luvulla, kun silloinen, pääosin ruotsinkielinen yläluokka ryhtyi rakentamaan suomalaisuuden tarinaa. Syntyi suomalainen kirjallisuus, kuvataide, säveltaide ja valokuvaus. Nimet Gallén-Kallela, Inha, Halonen, Sibelius, Kivi ja monet muut ovat meille kaikille tuttuja suomalaisuuden symboleita. Kehityksen seurauksena Suomi julistautui 1917 itsenäiseksi valtioksi ja irrottautui Venäjästä saaden sen hyväksynnän.

Itsenäisyyttämme testattiin vuosien 1939–1945 aikana, jolloin toinen maailmansota veti myös suomalaiset mukaan silloisen Euroopan tapahtumiin. Kaksi sotaa, talvi- ja jatkosota, vahvistivat suomalaisten yhtenäisyyttä. Yhdessä onnistuimme varmistamaan itsenäisyytemme nykyisen muotoiseksi. Kiitos tästä kuuluu erityisesti sotiemme veteraaneille, jotka nuorina miehinä ja naisina uhrasivat osan nuoruuttaan varmistaakseen itsenäisen Suomen tulevaisuuden.

Sodan jälkeen Suomen tarina on vertaansa vailla. Maamme on noussut vaatimattomista lähtökohdista yhdeksi maapallon edistyksellisimmistä maista. Yhteiskuntamme on vakaa, taloutemme vahva ja koulutustasomme korkea. Huolehdimme kansalaisten hyvinvoinnista monipuolisen terveydenhuollon ja sosiaaliturvan keinoin. Suomen tarina on yksi maailman hienoimmista menestystarinoista.

Tänä juhlavuonna meillä suomalaisilla on ollut etuoikeus iloita Suomen, meidän valtiomme, itsenäisyydestä monella tavalla. Olemme saaneet osallistua erilaisiin tilaisuuksiin, järjestää omia juhlia ja kunnioittaa 100-vuotiasta isänmaatamme. Tämä on meidän yhteinen matkamme, jossa jokaisella on ollut oma roolinsa ja jota on ollut suuri kunnia juhlistaa.

100 vuotta vapaaehtoistyötä itsenäisen Suomen kunniaksi

OP Ryhmä päätti onnitella 100-vuotiasta Suomea lahjoittamalla 100 vuotta vapaaehtoistyötä juhlavuoden kunniaksi. Jokainen OPlainen on kuluneen vuoden aikana osallistunut lahjoitukseen tekemällä yhden työpäivän vapaaehtoisena työntekijänä. Myös me Oulun Osuuspankissa olemme omalta osaltamme osallistuneet aktiivisesti tähän yhteiseen vapaaehtoistyölahjaan. Olemme lisäksi haastaneet mukaan osuuspankkimme hallinnon sekä omistaja- asiakkaat. Yhdessä voimme onnitella isänmaatamme Suomea luovuttamalla oman panoksemme tähän lahjoitukseen.

Toivotan omistaja-asiakkaillemme, asiakkaillemme ja kaikille lukijoille hyvää itsenäisyyspäivää ja 100-vuotiaan Suomen juhlavuotta!

Kirjoitus on julkaistu myös OP Oulun Horisontti -asiakalehden numerossa 4/2017.