ROHKEASTI LIIKKEELLE! Niillä sanoilla Arja Alakiuttu (kuvassa oik.), OP Koti Oulun kiinteistönvälittäjä, haluaa rohkaista oman kodin ostamisesta kiinnostuneita käymään asuntoesittelyissä.

”Oli unelmissa sitten mummonmökki maalla tai keskustaosake palvelujen ääressä, asuntoesittelyissä kiertely on paras tapa paitsi saada käsitystä tarjonnasta ja hintatasosta. Samalla kirkastuu myös se, millaista kotia onkaan etsimässä”, hän sanoo.

Aikailla ei kannata myöskään asuntolainahakemuksen tekemisessä, painottaa OP Oulun asiakkuuspäällikkö Laura Tuomela. Lainahakemus kannattaa tehdä heti kun alkaa haaveilla asunnon ostamisesta, jotta näkee, paljonko voi saada lainaa.

”Hakemuksen tekeminen ei maksa eikä sido mihinkään. Hakemuksen jälkeen annamme nopeasti alustavan lainatarjouksen. Se mahdollistaa ehdollisen tarjouksen tekemisen, jos unelmien koti löytyy nopeasti”, hän sanoo.

Ihminen palvelee

Asuntolainan hakeminen kannattaa aloittaa sähköisesti, joko verkossa osoitteessa op.fi tai OP-mobiilissa. Hakemuksen täyttämiseen kannattaa varata aikaan, sillä siihen pitää täyttää tietoja muun muassa tuloista, menoista, veloista ja takauksista.

Vaikka hakemusprosessi aloitetaan sähköisesti, lopullisen päätöksen tekee aina ihminen, Tuomela tähdentää.

”Olemme yhteydessä asiakkaaseen ja sovimme neuvottelusta puhelimitse, verkossa tai pankissa asiakkaan toiveiden mukaan. Lopullisen lainapäätöksen saa heti, kun ostettava asunto ja lainan vakuudet on vahvistettu.”

Nykyisin on yleistä kirjata ostotarjoukseen ehdoksi oman asunnon myyminen. Se tuo turvaa ostajalle kahden asunnon loukolta. Samalla se voi pidentää aikataulua ja ketjuttaa ostoja, jos myyjäkin on jo tehnyt tarjouksen uudesta asunnosta ehdollisena.

”Nämä ketjut saattavat joskus olla pitkiäkin, ja kun niissä on mukana sekaisin asunto-osakkeita ja omakotitaloja, mukana on monta liikkuvaa tekijää”, Alakiuttu toteaa.

Tällaisissa tapauksissa kiinteistövälittäjän ammattitaito tulee tarpeeseen, sillä asunto-osakkeita ja kiinteistöjä sitoo eri lainsäädäntö.

”Siinä saa välillä olla aikamoisena kapellimestarina. Onneksi OP Koti Oulussa on valtava määrä koulutettuja huippuammattilaisia, joiden kanssa asiat toimivat nopeasti ja sujuvasti.”

Tyhmiä kysymyksiä ei ole

Alakiuttu auttaa asiakkaitaan niin hinnoittelussa, tarjousten tekemisessä kuin vastaanottamisessakin sekä hankalan sanaston ymmärtämisessä.

”Ihmiset kyselevät paljon apua myös asiakirjojen, kuten asunto-osakeyhtiön papereiden, tulkitsemiseen. Asuntokaupassa ollaan tekemisissä isojen rahojen kanssa, joten kannattaakin olla tarkkana. Tyhmiä kysymyksiä ei ole.”

Asuntolainamäärän arvioinnissa on otettava huomioon kauppahinnnan lisäksi muun muassa asumiskustannukset. Rahaa palaa muun muassa varainsiirtoveroon, muuttokuluihin, asunnon remontteihin ja uusiin huonekaluhankintoihin. Näihin muihin kustannuksiin OP:sta on mahdollista saada vakuudetonta täsmäluottoa.

Sekä Alakiuttu että Tuomela kannustavat selvittämään asiat perusteellisesti ennen kauppojen tekemistä, sillä väärinkäsitysten ja erheiden selvittely jälkikäteen on aina ikävää. Alakiutulle mikään inhimillinen ei ole vierasta, mitä tulee asuntokauppaan. Hän on uransa aikana nähnyt ihmisen elinkaaren kaikki vaiheet ensiasunnonostajasta surevaan leskeen, joka on luopumassa itse raken- netusta omakotitalosta, jossa on kasvattanut lapsensa.

”Tämä on ihana työ, jossa saa olla mukana niin ihmisten iloissa kuin joskus valitettavasti surussakin. Me autamme jokaista yksilöllisesti parhaaseen ratkaisuun, oli tilanne mikä hyvänsä.”

”Parasta tässä työssä on se, että saamme tehdä ihmisten unelmat todeksi”, Tuomela summaa.

[Lue lisää > www.op.fi/henkiloasiakkaat/ lainat-ja-asunnot/asuntolaina](http://www.op.fi/henkiloasiakkaat/ lainat-ja-asunnot/asuntolaina)

Juttu on julkaistu myös OP Oulun Horisontti -lehden numerossa 4/2019.