Toki elämää ikävällä tavalla mullistavia yllätyksiä tulee kaiken ikäisille, mutta tänä vuonna lähipiirissäni on tapahtunut monenlaista. Ihan hätkähdyttävän paljon. On ollut sairauksia ja onnettomuuksia, omia ja läheisten. Kuolemakin on tullut suorastaan iholle.

Äkillisiä tai ei, nuo tilanteet pysäyttävät aina miettimään. Mitä jos en pysty enää huolehtimaan itsestäni ja asioistani – mitä sitten tapahtuu? Kuka hoitaa raha-asioitani ja millä mandaatilla? Entä kuka minut aikanaan perii? Luotanko lakiin vai haluanko itse vaikuttaa siihen? Ja jos en ole näitä asioita etukäteen mihinkään kirjannut, mistä läheiseni tietävät, mitä minä olisin halunnut?

Taannoin lähipiirissä tekemäni vapaamuotoinen kysely osoitti, että muutkin ovat miettineet asioita. Moni oli huolehtinut ikääntyvien vanhempiensa kanssa edunvalvontavaltuutuksen kuntoon. Sen tiedettiin helpottavan asioiden hoitamista, jos jotakin sattuu. Testamenteistakin oli kokemusta yllättävän monella, omasta tai läheisten.

Samalla aika moni hieman nolona myönsi asiakirjojensa olevan toteutusta vailla. ”Pitäisi, mutta kun en ole saanut tehtyä.” Tuttu tilanne.

Täytyy myöntää, että olin ollut jopa hieman taikauskoinen ajatellessani, että kaikki tuo olisi pirujen maalailua seinille. Lakiasiat eivät ole mikään mörköjä vaan ihan tavallisia kaikille kuuluvia, arkisia asioita. Joku vinkkasi, että sekä edunvalvontavaltakirjan että testamentin voi tehdä itse ja että netistä löytyy hyviä pohjia.

Puolisoni ja minä halusimme kuitenkin ehdottomasti asiantuntijan avuksemme. Halusimme varmistaa asiakirjojen pätevyyden ja saavuttaa varmasti toivomamme oikeusvaikutukset. Lähin asiantuntija löytyi kätevästi Oulun Osuuspankin Lakipalveluista.

Ihan ensimmäisenä hoidimme edunvalvontavaltakirjat kuntoon. Edunvalvontavaltuutus on virallista edunvalvontaa joustavampi tapa järjestää asioiden hoito. Sen avulla voimme turvata asioiden sujuvan hoidon silloinkin, kun emme siihen itse vaikkapa sairauden vuoksi kykene. Toimintakyvyttömyyden varalta nimesimme läheiset luottohenkilöt hoitamaan asioitamme juuri meille sopivalla tavalla. Ensimmäinen kivi putosi sydämeltä. Onpahan ainakin tämä hoidossa.

Perintöasioiden miettiminen oli tuntunut etukäteen jotenkin lopulliselta ja surulliselta, mutta matkan varrella mielipide muuttui. Otimme siis seuraavaksi työn alle testamentin. Vaikka omaisuutemme ei ole massiivinen, halusimme päättää itse, kuka meidät aikanaan perii. Kävimme lakimiehen kanssa tarkkaan läpi juuri meidän tilanteemme. Hän kyseli paljon täsmentäviä kysymyksiä, jotka auttoivat meitä jäsentämään ajatuksiamme ja toiveitamme. Moni asia selkiytyi keskustelun kuluessa. Kahdestaan ihmettelemällä emme varmasti olisi pystyneet ottamaan huomioon kaikkia niitä juridisia kysymyksiä, joita lakimiehen avulla pysähdyimme miettimään.

Nyt saan siis huokaista: perheen tärkeiden papereiden joukossa on kaksi Erittäin Tärkeää asiakirjaa. Lakimies muistutti vielä siitä, että asiakirjoja ei kannata unohtaa pöytälaatikkoon tai pankin tallelokeroon. Oma viimeinen tahto voi ajan kuluessa muuttua. Asiakirjoja voi ja kannattaa tarkistaa yhdessä asiantuntijan kanssa, jos vaikkapa elämäntilanne, perhesuhteet tai lainsäädäntö muuttuvat. Tämän pidän varmasti mielessä.

Kiinnostuitko edunvalvontavaltakirjasta tai testamentista?

Ota yhteyttä OP Oulun Lakipalveluihin, puh. 010 2535 030.

Tiesithän, että OP Oulun omistaja-asiakkaana voit käyttää Lakipalveluiden palkkioiden maksamiseen OP-bonuksia!