Talouden kuntokuurilla syksyyn
Fyysisestä kunnosta huolehtiminen lähtee liikkeelle omista havainnoista. Syönkö terveellisesti? Liikunko riittävästi? Nukunko riittävästi? Omalta osaltani se johti siihen, että lomien loputtua tein taas päätöksen ottaa itseäni niskasta kiinni.
Kuntosalilla rehkiessäni ja näitä miettiessäni tajusin, että tässä talouden tilanteessa olisi hyvä tehdä fyysisen kunnon kohottamispäätöksen lisäksi päätös talouden kuntokuurin aloittamisesta.
Miten minä kulutan?
Kuten perinteiset kuntokuurit, talouden kuntokuurikin lähtee liikkeelle omista havainnoista ja kysymyksistä. No, nyt skeptikko ajattelee pakostakin, että helppohan se on vakituisessa työssä olevan hyvätuloisen kirjoitella talouden kuntokuurista. Näin se ei kuitenkaan ole! Samalla logiikallahan ei tällaisen huonokuntoisen kannattaisi edes yrittää aloittaa liikuntaharrastusta, vaikka siitä on varmasti suhteellisesti enemmän hyötyä minulle kuin eräälle tuntemalleni suunnistushemmolle.
Talouden kuntokuuri ei koske pelkästään taloutensa suhteen tiukoilla olevia. Se koskee meitä kaikkia samalla tavoin kuin terveysasiatkin.
Missä voisinkaan säästää?
Ruokahävikki kotitaloudessa voi helposti olla 5–8 prosentin luokkaa, jos siihen ei kiinnitä huomiota. Nyt kun ruoka on kallistunut, ei tarvitsisi luopua oikeastaan mistään, jos saisi hävikkiin menevän käytettyä kotitaloudessa.
Laskunmaksu pankin tiskillä maksaa viisi euroa per lasku. Koska olemassa on maksuttomia vaihtoehtoja, siirtyminen niihin voisi tuoda säästöä 10–30 euroa kuussa. Lisäksi säästyy kulkeminen pankkiin ja aika, jonka joutuu käyttämään jonotukseen. Ja pankissa ihan varmasti autetaan, jos uusien laskunmaksuvaihtoehtojen käyttöönotto mietityttää.
Kannattaa pohtia myös kulutusluottoja. Jos minulla olisi varaa maksaa kulutusluotto pois, kannattaisi tuolloin maksaa pelkkää korkoa? Kulutusluottojen korko on nimittäin usein 10 prosentin luokkaa – vähintään! Tuolla matematiikalla 1 200 euron luotto vuodessa kustantaa 10 euroa kuukaudessa.
Millainen olisi juuri minulle hyvä talouden kuntokuuri?
Talouden kuntokuuri on jokaisen henkilökohtainen ja samalla perheen oma juttu eikä siihen voi olla ulkopuolelta liikaa neuvojia. Mielestäni on tärkeää, että myös perheen lapset otetaan mukaan keskusteluun talousasioista. Näin he oppivat talouden pitoa sen lisäksi, että tietävät, mihin omassa perheessä on varaa.
Fyysisen kunnon kohottamisen ongelma on usein se, että aloittaa liian reippaasti, jolloin paikat eivät kestä ja into lopahtaa. Lokakuussa jo miettii, tulikohan tuo kuntosalikortti ostettua ihan turhaan. Talouden kuntokuurissa pätee ihan sama. Jos aloittaa liian rajusti, ei kykene elämänmuutokseen. Kannattaa kuitenkin kokeilla ja kiiruhtaa itselle sopivan pienin askelin.
Yleisiä kysymyksiä talouteen liittyen
- Teenkö heräteostoksia vai maltanko nukkua yön yli, harkita ostopäätöstä?
- Meneekö minulta ruokaa vanhaksi ja roskiin?
- Mitä, jos minulle sattuu jotain? Onko minulla voimassa oleva edunvalvontavaltuutus? Onko minulla testamentti? Onko minulla tarvetta avioehdolle?
- Ovathan vakuutukseni kunnossa?
Kun varallisuutta on jo kertynyt, mietipä näitä!
- Maksanko turhaan korkoa kulutusluotoista?
- Pidänkö turhan suurta osaa varoistani tilillä?
- Onko minulla suunnitelma rahojeni varalle?
- Mitä varten säästän?
- Pitäisikö minun sijoittaa osa varoistani ja tavoitella edes suojaa inflaatiolle?
- Saanko riittävää tuottoa sijoitusasunnolleni?
- Onko metsätilani hyvin hoidettu?
- Teenkö sijoitukseni aikahajautetusti?
- Lunastanko paniikissa sijoitustuotteitani vai maltanko pitäytyä strategiassani?
- Olisiko nyt hyvä aika luopua esimerkiksi osasta sijoitusasuntoja?
Jos tulot ovat pienet, näitä kannattaa pohtia.
- Saanko maksettua laskut ajallaan?
- Riittävätkö tuloni koko kuukaudeksi?
- Jos en jostain syystä saisikaan tuloja yhtenä kuukautena, selviäisinkö?
- Jos käytän korttiluottoa, toimiiko se minulle oikeasti joustona talouteeni vai onko minun syystä tai toisesta pakko käyttää kulutusluottoa?
- Onko minulla useita kulutusluottoja yhtä aikaa?
- Hoidanko velkaa velalla?
- Onnistunko säästämään edes vähän pahan päivän varalle?
- Maksanko laskuni kuluitta vai kalliisti jonottamalla pankissa?
Kirjoittaja on Pohjolan Osuuspankin toimitusjohtaja, jonka intohimona on saada aikaan hyviä asioita työelämässä.