Muutosvalmentajan tehtävä on olla mukana valmentamassa henkilöstöä jatkuvan muutoksen läpi, jonka keskellä sekä työelämässä että pankkimaailmassa eletään. Muutoksia tulee asiakaskäyttäytymisen pohjalta, sääntelyn myötä sekä esimerkiksi tuotteiden ja toimintatapojen uudistuessa.

Muutosvalmentajana Heidi on päässyt edistämään keskeisesti yhtä Osuuspankin strategian painopistealuetta; osaava, innostunut ja hyvinvoiva henkilöstö. Tärkeänä tehtävänä on osaamisen kehittämisen koordinointi, henkilöstön työhyvinvointiin liittyvät tehtävät sekä valmennustaitojen ja -menetelmien sparraaminen ja kehittäminen yhdessä muiden valmentajien kanssa. 

Osuuspankeissa pyrkimys on taata asiakkaan erinomainen kokemus. Se on sitä, että asiakaspalvelu on laadukasta, henkilöstö voi hyvin ja, että toiminta on kannattavaa ja vastuullista. Siksi henkilöstön osaamisen täytyy pysyä muutoksissa mukana ja kehittyä koko ajan.

– Muutosvalmentajalla on pankissa moniulotteinen rooli, joka muotoutuu tekijän ja pankin tarpeiden mukaisesti, Heidi Lösönen aloittaa.

Oma kiinnostus avasi urakehityksen pankissa

Siirtyminen asiantuntijatehtävään ei tietenkään tapahtunut yhdessä yössä. Omalta urapolultaan Heidi korostaa avoimuutta ja uteliaisuutta sekä sitä, että hän on nostanut ensimmäisten joukossa käden ylös kun kiinnostavia tehtäviä on tarjottu. 

Heidin pankkiura sai alkunsa kauppatieteen opintojen ohessa vuonna 2006, kun hän pääsi kesätöihin silloiseen Kuopion Osuuspankkiin kassapalveluihin. Kesän jälkeen työt jatkuivat opintojen ohessa osa-aikaisena erilaisten tehtävien parissa kassapalveluissa. 

– Opiskelujen äärellä ymmärsin, että haluan työskennellä pankkimaailmassa. Tulevien töiden kannalta oli tärkeää saada käytännön kokemusta pankkityöstä jo opintojen aikana.

Kun Heidi valmistui yliopistolta vuonna 2009, ei Kuopion Osuuspankilla ollut auki vakituisia tehtäviä. Sadan kilometrin päässä Outokummussa oli kuitenkin haku päällä mielenkiintoiseen sijoitus- ja rahoitusneuvojan tehtävään, johon Heidi valittiin.

– Outokummun Osuuspankissa pääsin tekemään töitä myös yritysasiakkaiden maksuliikepalveluiden parissa. Se oli monipuolista työtä, josta kertyi paljon osaamista. 

Vuotta myöhemmin Heidin puolison työt siirtyivät pääkaupunkiseudulle ja taas oli aika soitella seuraavaan Osuuspankkiin. Sijoitus- ja rahoituspuoli kiinnosti kovasti ja kertyneen osaamisen ansiosta Heidi pääsi jatkamaan niiden parissa silloisessa Helsingin OP Pankissa.

– Nykyisin sijoitus- ja rahoituspuoli ovat kasvaneet niin laajoiksi kokonaisuuksiksi, ettei niitä pysty hoitamaan yhdellä tapaamisella. Mutta silloin kaikki hoidettiin asiakkaalle kerralla kuntoon ja se opetti valtavasti, Heidi muistelee. 

Paluumuutto kotiseudulle Kuopioon

Seuraava etappi aukeni vuonna 2011 Espooseen perustetusta OP Private -yksiköstä. Sijoituspäällikön tehtävässä Heidi sai hoidettavakseen asiakkaiden isompia sijoitussalkkuja.   

– Minua alkoi kiinnostaa yhä enemmän sijoitusmaailma, maailmantalous ja sen kaikki lainalaisuudet. Se oli työuran kannalta tärkeä hetki huomata, miten kaikki vaikuttaa kaikkeen isossa kuvassa. 

Välillä nuorta varainhoitajaa tai sijoituspäällikköä kohtaan saattoi olla epäilyksiä, että miten hän osaa varat hoitaa. Näin jälkeenpäin Heidi kokee, että oli hyvä kohdata monenlaista ja huomata, että asiantuntemus ja osaaminen kyllä puhuvat puolestaan. 

– Siinä oppi arvostamaan asiakasta ja hänen näkemyksiään, ja toisaalta sen, ettei itse takerru pikkuseikkoihin.

Heidi siirtyi vielä Helsingin OP Private -yksikköön varainhoitajan tehtäviin, jossa hän hoiti henkilöasiakkaiden sijoitusten lisäksi yritysten, yhdistysten ja säätiöiden salkkuja. Tässä vaiheessa perheeseen oli syntynyt myös pari lasta. 

– Havahduin usein ruuhkasta Länsiväylältä ja mieleen tuli ajatus jouhevammasta ja laadukkaammasta arjesta kotiseudulla. Niinpä päätimme perheen kanssa palata Kuopioon vuonna 2017, kertoo Savosta kotoisin oleva Heidi. 


Heidi jatkoi varainhoitajan töitä Kuopion OP Private -yksikössä, jossa mukaan tuli sijoitusasioiden valmentamista ja valvontatehtäviä. Kun muutosvalmentajan tehtävä myöhemmin avautui OP Pohjois-Savossa, koki Heidi olevansa valmis uuteen haasteeseen. 

Minulla on aina ollut vahva halu auttaa asiakkaita ja työkavereita sekä ajatus, että yhteistyöllä syntyy parasta jälkeä. 

- Siksi tuntui luontevalta lähteä muutosvalmentajan tehtävään pitkän asiakkaiden parissa työskentelyn jälkeen. Nyt ajattelen että minulla on sisäisiä asiakkaita, eli kollegoita, eri tiimien valmentajia, esihenkilöitä, tiimiläisiä ja johtoryhmän jäseniä.  

Vastuullisuus on reagoimista muutokseen

Vastuullisuus läpileikkaa Osuuspankeissa kaikkea toimintaa. Heidin mielestä vastuullisuus tarkoittaa ennen kaikkea sitä, että asiat tehdään oikein ja kestävästi. 

-Haluamme pankkina olla asiakkaidemme kumppanina yli ajan, eli hoitaa vakuutukset kuntoon jo ennen lapsen syntymää, auttaa läpi elämän tarjoten taloudellista hyvinvointia, vaurastuttaa ja olla mukana toteuttamassa elämän suuria haaveita sekä toimia jälkipolvien kumppanina.

– Yhtä tärkeää meille on toimia vastuullisesti ja kestävästi myös henkilöstöä kohtaan. Haluamme, että jokaisen on hyvä tulla töihin, työ tuntuu merkitykselliseltä, on tilaa olla oma itsensä ja saa oppia uutta.

Pitkän uransa aikana eri Osuuspankkien konttoreilla työskennellessään Heidi on tunnistanut kulttuuripiirteitä, jotka on tärkeää säilyttää. Mutta kulttuuri ei synny itsestään. Siitä on pidettävä huolta erityisesti muutosten keskellä ja sitä on edistettävä haluttuun suuntaan, jotta yhtenäisyys säilyy. 

– Siksi tehtäviini muutosvalmentajana kuuluu myös henkilöstön tilaisuuksien ja pankin palavereiden koordinoimista, mikä edistää yhtenäistä kulttuuria ja tiedonjakoa organisaatiossa.

Malttia ja halua oppia uutta

Heidin mielestä kaikissa tehtävissä voisi helposti jämähtää paikalleen, mutta työn mielekkyys löytyy usein juuri siitä hetkestä, kun pysähtyy tarkastelemaan mitä on saanut aikaan ja mitä voisi tehdä eri tavalla. 

Hän kannustaa näyttämään oman aktiivisuuden ja innokkuuden, koska sen kautta osaaminen laajenee ja ennen kaikkea kyky hahmottaa yhteyksiä ja kokonaisuuksia kehittyy.

– Itse luen paljon ja kuuntelen erilaisia webinaareja. Lisäksi olen huomannut, että on todella arvokasta käydä keskusteluja eri ihmisten kanssa. Siinä laajenee näkökulmat ja saan erilaisia ideoita. 

Heidi toimii muutosvalmentajan työnsä ohessa OP:n vastuullisuuslähettiläänä. Se on mielekästä työtä, jossa hän opettaa muun muassa taloustaitoja lapsille ja nuorille. 

– Aikoinaan kävin paljon puhumassa sijoitusmarkkinoista erilaisissa asiakastilaisuuksissa, teimme OP:n opetusvideoita, radiolähetyksiä velkaneuvojien kanssa sekä podcasteja. Varainhoitajan työn ohella kirjoitin taloudelliseen hyvinvointiin liittyvää blogia OP Mediaan.

Heidin oma aktiivisuus työuran ohella voi kuulostaa hengästyttävältä, mutta hän itse naurahtaa superihmisyydelle. 18 vuotta pitkä ura pankissa tarkoittaa myös yhtä montaa vuotta aikaa kasvaa ja kokeilla.

– Kaikki nuo vuodet ovat kasvattaneet minua ihmisenä. Jos olisin heti valmistuttuani yrittänyt toimia esihenkilönä tai valmentajana ilman kokemusta hyvin monenlaisista pankkitehtävistä, en välttämättä olisi pystynyt tarjoamaan tällaista valmennuksellista otetta, saatikka samaistunut tilanteisiin, joita valmennettavani kohtaavat. 

Tärkeimpänä vinkkinä työuransa alussa oleville Heidi nostaakin maltin. Ettei yritettäisi kiiruhtaa liian nopeasti, vaan maltetaan opetella rauhassa ja olla samalla valmiita tarttumaan erilaisiin mahdollisuuksiin, joita usein avautuu kun työn tekee hyvin. 

OP Pohjois-Savo on täynnä erilaisia uratarinoita. Se on meille rikkaus ja mahdollistaa menestymisen yhdessä. Uratarinat-juttusarjassa esittelemme, millaisia urapolkuja pitkin meille on tultu töihin, ja mitä eri asioita työntekijämme arvostavat työssään.