Niin oppilaat kuin opettajatkin kehuvat yhteen ääneen Yrityskylän innovatiivista ja innostavaa oppimiskokonaisuutta. Yrityskylää on kuvailtu usein parhaaksi koulupäiväksi, jossa itsetunto kasvaa ja uuden oppiminen on hauskaa. Onnistumisen kokemukset uudessa ympäristössä vahvistavat nuoren itsetuntoa ja nuori oivaltaa arjen ja tulevaisuutensa kannalta tärkeitä asioita. Lisäksi näkymä eri alojen työmahdollisuuksiin laajenee. Yrityskylässä jokainen saa mahdollisuuden oppia taloustaitoja ja osallisuuden kokemus osana yhteiskuntaa vahvistuu. Yrityskylä tarjoaa kaikenlaisille oppijoille mahdollisuuden saada myönteisiä kokemuksia työelämästä ja uskallusta innostua tulevaisuudesta.

Mikä yrityskylä?

Nuorten yrittäjyys ja talous NYTin Yrityskylä on peruskoulun 6.- ja 9.-luokkalaisille suunnattu, innostava oppimiskokonaisuus taloudesta, työelämästä, yhteiskunnan toiminnasta ja yrittäjyydestä.

Kuudesluokkalaisten Yrityskylä Alakoulu on koululaisten oma yhteiskunta, pienoiskaupunki, jossa oppilas työskentelee omassa ammatissa ja saa palkkaa tekemästään työstä. Lisäksi oppilas toimii kuluttajana ja kansalaisena osana yhteiskuntaa.

Ennen Yrityskylä-päivää oppilaat tutustuvat kymmenellä oppitunnilla talouteen, työelämään ja yhteiskunnan toimintaan, laativat työhakemuksen ja hakevat haluamaansa työpaikkaa Yrityskylässä.

Yhdeksäsluokkalaisten Yrityskylä Yläkoulussa nuoret johtavat oikeaa yritystä kansainvälisillä markkinoilla. Oppilaat muodostavat johtoryhmiä, joissa jokaisella oppilaalla on oma vastuualueensa. Oppilaiden vastuurooleja ovat esimerkiksi toimitusjohtaja, tuotantojohtaja, vastuullisuuspäällikkö tai viestintä- ja markkinointipäällikkö.

Pelin aikana tiimit valmistavat ja myyvät tuotettaan asiakkaille ja johtavat yritystä neljän kvartaalin ajan. Voittajatiimi on se, joka on saanut kasvatettua hyvän liiketuloksen lisäksi eniten mainettaan. 

Yhteistyöllä edistetään taloustaitoja ja tarjotaan innostavia työelämäkokemuksia Yrityskylä Varsinais-Suomessa

OP Turun Seutu toimii Yrityskylä Alakoulussa kuudesluokkalaisten pienoiskaupungin pankkina. Yrityskylän pankissa kuudesluokkalaiset työskentelevät kyläpäivänsä aikana pankinjohtajan, digineuvojan, sijoitusneuvojan ja yritysneuvojan ammateissa. Monipuoliset pankin tehtävät hoidetaan hyvällä yhteistyöllä, minkä lisäksi jokaisella oppilaalla on omia vastuualueitaan, kuten pankkikorttien myöntäminen yrityskyläläisille, verkkopankkiasioissa neuvominen tai vaikkapa vastuullisen sijoittamisen tietoiskun pitäminen.

Yrityskylä Yläkoulun peliareenalla on OP Turun Seudun piste, jossa pankkia edustaa yritysneuvojaksi nimetty Yrityskylän vastuuohjaaja. Pelin aikana oppilaat käyvät avaamassa yritysneuvojan kanssa asiakkuuden, osallistuvat lainaneuvotteluihin ja vuositapaamiseen. Lainaneuvotteluissa keskustellaan muun muassa lainan koroista. Vuositapaamisen tavoitteena on, että oppilas ymmärtää liiketoiminnan kannalta keskeiset käsitteet sekä liiketuloksen ja maineen merkityksen tärkeänä osana yrityksen menestymistä.

Yrityskylä Varsinais-Suomessa vierailee lukuvuosittain noin 5300 kuudesluokkalaista ja 5000 yhdeksäsluokkalaista opettajineen Varsinais-Suomen ja Kanta-Hämeen alueilta. Nuoret pääsevät tutustumaan monipuolisesti sekä pankin että muiden Yrityskylän yritysten tehtäviin ja oppivat samalla oman talouden kannalta tärkeitä tietoja ja taitoja. Yrityskylä-oppimiskokonaisuus auttaa nuoria ymmärtämään yhteiskunnan ja talouden periaatteita, sekä tarjoaa mahdollisuuden oman talouden hallinnan harjoitteluun.

Yrityskylä-päivän aikana oppilaat saavat tukea ja neuvoja Yrityskylän vastuuohjaajilta ja asioita ratkotaan yhdessä. Vuorovaikutus on tärkeä osa Yrityskylän toimintaa.

Kuudesluokkalaisten palautteita Yrityskylä-päivästä:

”Terveisiä Osuuspankille, oli kivaa olla raha-asioiden kanssa tekemisissä.”

”Kiitos Yrityskyläpäivästä. Oli mukavaa olla pankinjohtaja ja tulisin ehdottomasti uudestaankin.”

”Alkoi heti kiinnostamaan Osuuspankin oikeat työt.”

”Oli MEGAHAUSKAA enemmän tällaista toiminnallista tekemistä kouluihinkin nii ihmiset oppii :)”

”Yrityskylä oli opettavainen, hauska ja ikimuistoinen kokemus. Ja kylä oli ihanan kodikkaan tuntuinen, joka korosti vielä mukavuutta.”

Yhdeksäsluokkalaisten palautteita:

”Oli kiva laskea niin isoja rahasummia.”

”Minua kiinnosti, miten edistyimme ja katsoa meidän ryhmän tuloja. Opin myös paljon uutta yrityksen johtamisesta.”

”Oli tosi kivaa, pidin hauskaa ryhmäni kanssa. Haasteet olivat tosi kivoja ja hauskoja, kun osaa ja ymmärtää.”

”Yrityskylä oli realistinen ja todella hyvä.”

Susanna Nummela Yrityskylässä
OP Turun Seudun myyntijohtaja Susanna Nummela vapaaehtoisena Yrityskylässä vierellään Yrityskylän OP:n reippaat 6. luokkalaiset työntekijät.

_ _ _

Yrityskylä perustuu suomalaiseen opetussuunnitelmaan ja sen toimintaan osallistuu vuosittain jo 90 % kaikista Suomen 6.-luokkalaisista ja 88 % kaikista 9.-luokkalaisista 13 alueella ympäri Suomen. Yrityskylä on osa Nuorten yrittäjyys ja talous NYTin toimintaa, joka tarjoaa työelämä-, talous- ja yrittäjyystaitoja tukevia palveluita ja oppimiskokonaisuuksia kouluille, oppilaitoksille ja kunnille. 

OP Turun Seutu on ollut mukana tukemassa lasten ja nuorten talous-, työelämä- ja yrittäjyystaitoja Yrityskylä Varsinais-Suomessa sen alkuajoista lähtien. Lasten ja nuorten taloustaitojen edistäminen on tärkeä osa OP Turun Seudun vastuullisuustyötä. 

Nyt voit vaikuttaa oman osuuspankkisi vastuullisuustekoihin. Kaikkien aikojen tekoja -kysely on auki 18.9.-29.10.2023. Vastaamaan pääset tästä.