Tutkimustulokset osoittavat, että hyvin monelle säästäminen on tärkeä osa talouden hallintaa.

-On myös ilahduttavaa huomata, että vain pieni osa vastaajista säästää harvoin tai ei lainkaan. Säästäminen vaatiikin pitkäjänteistä ja suunnittelua, jotta rahaa jää myös riittävästi muihin tarpeisiin, OP Uusimaan henkilöasiakkaiden vaurastumisen palveluista vastaava liiketoimintajohtaja Eevi Määttä painottaa. 

Taulukko 1: Mikä seuraavista kuvaa parhaiten säästämistäsi? 

Taulukko 1 uusimaalaiset säästäjinä

Kuinka paljon uusimaalaiset sitten laittavat säästöön kuukausitasolla? Suurin osa vastaajista, lähes 60 prosenttia, kertoo säästävänsä alle 200 euroa kuukaudessa: 22 prosenttia kertoo sijoittavansa 51-100 euroa, 19 prosenttia 101-200 euroa ja 18 prosenttia alle 50 euroa. Tarkempi vertailu osoittaa, että erot ikäryhmien välillä ovat melko pieniä.

-Tärkeintä on löytää omaan tilanteeseen sopiva tapa säästää. Pienistä säästösummista voi kertyä pitkällä aikavälillä merkittäviä, Eevi Määttä kannustaa.

Alla olevasta taulukosta voit katsoa, miten oma tapasi säästää vertautuu omaan ikäryhmääsi.

Taulukko 2: Kuinka paljon säästät keskimäärin kuukaudessa? Mukana henkilöt, jotka säästävät edes joskus. 

Taulukko 2 Minkä verran säästät kuukaudessa

Mihin uusimaalaiset säästävät?

Säästökohteita ja tarpeita löytyy erilaisia - joku säästää lomamatkaan, toinen ensiasuntoon tai autoon, eläkepäiviin, lapsille, lapsenlapsille tai ns. pahan päivän varalle. Jollakin voi tulevaisuuden haaveena olla jopa taloudellisen riippumattomuuden tavoite. 

OP Uusimaan teettämän tutkimuksen mukaan yllättävien menojen tai pahan päivän varalle kertoo säästävänsä 72 prosenttia uusimaalaisista, eläkepäiviä varten 29 prosenttia ja lomaa ja matkustamista varten 39 prosenttia. Seuraavina listassa tulevat kodin hankinnat (25 %) ja säästäminen lapsille ja lapsenlapsille (12 %). Jopa 7 prosenttia uusimaalaisista säästää myös työelämästä vapaata pitämistä varten.

Taulukko 3: Mihin seuraavista säästät tai olet säästänyt? Mukana henkilöt, jotka säästävät tai ovat aiemmin säästäneet. 

Taulukko 3 Mitä varten säästät

Tilille, rahastoon, osakkeisiin, mikä on järkevä tapa säästää?

Yleinen suositus on pyrkiä laittamaan kuukausittain säästöön 5-10 prosenttia nettotuloista. Ideaalitilanteessa säästöjä on hyvä hajauttaa lyhyelle, keskipitkälle ja pitkälle aikajänteelle ja näihin kaikkiin voi olla eri säästökohteet. 

Moni uusimaalainen on kuluneen vuoden aikana kiinnostunut korkojen nousun myötä tilisäästämisestä. Lue lisää OP Median artikkelistamme.

Yksi helppo tapa aloittaa säästäminen on OP:n mikrosäästämisen palvelu Säästölipas. Säästölippaan avulla on myös kätevää aloittaa rahastosäästämisen, sillä ylimääräiset säästöt voit siirtää Säästölipas-tililtä automaattisesti valitsemaasi rahastoon. Rahastojen tuotto-odotus on pidemmällä aikavälillä parempi kuin tilillä, koska niiden varat sijoitetaan osake- tai korkomarkkinoille.

Aloita sinäkin rahastosäästäminen Säästölippaalla:

  1. Kirjaudu OP-mobiiliin tai op.fi-palveluun ja siirry Säästölippaaseen.
  2. Siirry Säästölippaassa käteispuskurin asetuksiin ja valitse rahastosäästäminen.
  3. Valitse haluamasi rahastosäästämisen kohde tarjolla olevista rahastoista.
  4. Kun käteispuskurille asettamasi tavoite on täynnä, ylimenevät rahat siirtyvät viikoittain valitsemaasi rahastoon.

Muistathan, että sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo voi nousta ja laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman osittain tai kokonaan. Myös odotettu tuotto voi jäädä saamatta. OP-rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy. Sijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki.

Kaipaatko muuten apua sijoittamisen ja säästämisen kanssa? Anna meidän auttaa ja jätä yhteydenottopyyntö.

Taloustutkimus toteutti keväällä 2023 OP:n toimeksiannosta laajan tutkimuksen, jonka tavoitteena oli selvittää suomalaisten 18-79 -vuotiaiden ajatuksia oman talouden suunnittelusta, säästämisestä ja rahan käytöstä. Tutkimukseen osallistui edustava otos suomalaisia internet-paneeleiden avulla. Aineistot on painotettu iän, sukupuolen ja alueen mukaan, ja Uudenmaan alueella tutkimukseen osallistui noin 1 800 vastaajaa.