Kun Juho Hämäläinen mietti viime vuonna kesätyöpaikan hakemista, opiskelukaverit ratkaisivat valinnan. Moni heistä oli ollut töissä OP:lla ja yksi ehdotti, että Hämäläinenkin laittaisi hakemusta menemään.

– Olin halunnut tänne töihin jo aikaisemmin, kaikki pankkipalveluni ovat OP:ssä.

Hämäläinen haki ja sai paikan. Hän aloitti osa-aikaisena palveluneuvojana jo kevättalvella ja jatkoi perehdytyksen jälkeen kesätyöntekijänä. Tuttuihin tehtäviin oli mukava palata, ja työ tarjosi kehittymisen mahdollisuuksia.

Hämäläinen opiskelee Helsingin yliopistossa Viikin kampuksella metsäekonomiaa ja markkinointia. Taloustieteen ja metsäosaamisen yhdistelmä oli hyvä pohja palveluneuvojan tehtäville.

– Kesätyö alkoi kalvosulkeisilla ja teoriaosuudella. Hyvin pian pääsin kokeilemaan työtä käytännössä. Perehdyttäjät olivat erinomaisia.

Kesän jälkeen Hämäläiseltä kysyttiin, haluaako hän jatkaa osa-aikaisena palveluneuvojana. Vastaus oli myöntävä.

– On ollut mukavaa, että olen saanut joustavasti yhdistettyä työnteon opiskeluun. Molemmat hyötyvät.

Juho Hämäläinen työskentelee OP:ssa palveluneuvojana opintojen ohessa. Kuva Tapio Auvinen.

Kesätyöt valmentavat työelämään

Nuorten työllistäminen OP Helsingin toimitusjohtaja Jarmo Viitasen mukaan OP:lle tärkeää.

– Kesätyöntekijät ovat aina iso plussa, heitä odotetaan joka vuosi, Viitanen sanoo.

Tänä vuonna OP Helsinki ottaa mallia muista Osuuspankeista ja tarjoaa 15–17-vuotiaille kesätöitä yhdistyksissä. Periaate on, että OP maksaa kahden viikon palkan ja yhdistys huolehtii työn organisoinnista. Kesäduuni OP:n piikkiin -hankkeen tavoitteena on palkata 300 nuorta pääkaupunkiseudulla ja sitouttaa mukaan yli 80 yhdistystä.

– Parhaimmillaan saadaan tuotua hyvää sekä yhdistykselle että toimintaympäristölle. Nuoret voivat esimerkiksi toimia kesäleireillä avustavissa tehtävissä tai opettaa digitaitoja senioreille, Viitanen sanoo.

Yksi OP:n yhteistyökumppaneista on 4H-liitto, jonka kanssa OP järjestää Ajokortti työelämään -koulutuksia. Kuuden tunnin koulutuksissa 8.- ja 9.-luokkalaisten kanssa käydään läpi työelämän pelisääntöjä: työn hakemista, palkkausta, asiakaspalvelua sekä työntekijän ja -antajan oikeuksia.

Lisäksi OP:n asiantuntijat opettavat nuorille oman talouden hallintaa.

Viime vuonna yhteensä 5000 nuorta suoritti työelämäajokortin.

– Olemme tehneet OP:n kanssa yhteistyötä yli 10 vuotta. Se on sujunut erittäin hyvin. On tärkeää, että nuoret oppivat taloustaitoja. Monella on heikko tietämys rahankäytöstä, sanoo 4H-liiton Ysit töihin -hankkeen projektipäällikkö Sirkka Suomäki.

Oma aktiivisuus ratkaisee

Ajokortti työelämään -koulutuksessa käydään työsopimus läpi rivi riviltä.

– Sanon aina, että voi olla, ettette elämässänne tule lukemaan sopimusta näin tarkasti, joten kysykää nyt, jos jokin mietityttää.

Monet tarvitsevat apua etenkin työn hakemisessa. Nuoret eivät välttämättä tunne omia oikeuksiaan, vaikka tietoisuus niistä on kasvanut.

Suomäen mukaan hyvällä asenteella pärjää pitkälle. Vanhempien ei hänen mielestään kannata hakea työtä nuoren puolesta.

– Ole oma itsesi, soita perään ja ole aktiivinen. Äläkä lannistu, jos et saa ensimmäistä hakemaasi työpaikkaa. Yleensä jossain vaiheessa tärppää, jos ei ole liian ronkeli. Muista myös pitää yhteystietosi ajan tasalla!

Vaivannäkö ei pääty työn saamiseen. Joskus nuoret arkailevat kertoa siitä, jos työpaikalla tulee ongelmia, vaikka ei pitäisi.

– Niistä kannattaa aina puhua vanhemmille. Yksin ei saa koskaan jäädä. Ensimmäisen kesätyökokemuksen pitää jäädä positiiviseksi. Me teemme kaikkemme, että näin tapahtuu, Suomäki sanoo.

Hämäläisen vinkit kesätyöntekijälle

1. Perehdy ajoissa

– Tutustu netissä siihen, minkälaisia kesätöitä yrityksessä on viime vuonna ollut tarjolla ja mihin aikaan paikat tulevat yleensä auki. Kannattaa olla liikkeellä ajoissa. Itse lähetän hakemukset yleensä jo vuodenvaihteessa.

2. Mieti vahvuuksiasi

– Mieti, minkälaisessa tehtävässä näkisit itsesi. Minkälainen luonteesi on? Minkälaisessa paikassa olisit parhaimmillasi?

3. Tee kohdistettu hakemus

– Ei kannata tykittää samaa hakemusta joka paikkaan niin, että vaihtaa siihen ainoastaan yrityksen nimen. Hakemuksen on kerrottava, miksi haet juuri tätä työtä ja miten motivoitunut olet. Päivitä myös CV:si.

4. Soita perään

– Jos haluat tehtävästä lisätietoa, soita yritykseen. Voit myös soittaa hakemuksen lähettämisen jälkeen, se on aina enemmän plussaa kuin miinusta.

4. Ota rennosti

– Työhaastattelua ei tarvitse jännittää etukäteen eikä siitä ottaa liian isoa apinaa selkään. Ole vain oma itsesi, sillä vastassa on aina ihminen. Ole haastattelijalle samanlainen kuin olisit ystävälle.

5. Käytä maalaisjärkeä

– Tätä painotan aina. Kesätyöntekijän ei tarvitse tietää kaikkea. Ihmiset tulevat palveluneuvojan työhön hyvin eri taustoista, eikä työ vaadi syvällistä matemaattista osaamista. Kun hallitsee peruslaskutoimitukset, selviää hyvin.

Juttu on osa juttusarjaa, joka käsittelee OP Helsingin alueellista vaikuttavuutta. Yksi vaikuttamisen painopisteistä on nuorten työllistäminen. OP tarjoaa nuorille eri työllistymisvaihtoehtoja kesätöistä kokoaikaisiin työsopimuksiin. Vuonna 2018 viidennes OP Helsingin ja OP Yrityspankin työntekijöistä oli alle 30-vuotiaita.

Nuorille on tarjolla kesätöitä OP Helsingin piikkiin. Haku on käynnissä 18.4.2019 saakka. Tutustu yhdistysten tarjoamiin kesätyöpaikkoihin ja hakuohjeisiin täältä.