Ostotoimeksiannolla voi päästä uuteen unelmakotiin ilman kilpailua muiden asunnon etsijöiden kanssa
Lisää aiheesta
Pääkaupunkiseudulla on huutava pula asunnoista, sillä uutta kotia etsii nyt moni. Haluttuja ovat suuret perheasunnot, erityisesti rivitaloasunnot.
Moni haluaisi vaihtaa asuntoa, mutta muuttoa vaikeuttaa yksi asia: sopivia kohteita on myynnissä liian vähän.
Tämä selviää kyselytutkimuksesta, jonka asuntojen myynti-ilmoituksia julkaiseva Etuovi.com toteutti maaliskuussa. Markkinapulssi-kyselyyn vastanneista jopa 67 prosenttia olisi valmis ostamaan omistusasunnon itselleen tai sijoituskohteeksi, jos toivotunlainen asunto löytyisi.
Asuntokauppa käy silti kuumana. Kiinteistönvälitysalan keskusliiton tuoreen asuntomarkkinakatsauksen mukaan asuntoja myytiin tammi–maaliskuussa koko maassa 17 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.
Kaupankäynti on vilkasta muun muassa pääkaupunkiseudulla. Suuri kysyntä ja vähäinen tarjonta näkyvät asuntonäytöissä, joissa kilpailu asunnonostajien kesken on kovaa.
– Yhteen ensiesittelyyn saattaa ilmoittautua yli 30 ruokakuntaa. Se on todella paljon, kertoo OP Koti Helsingin toimitusjohtaja Kirsi Tenhunen.
Kotitalouksilla on vahva taloustilanne
Kasvanut kysyntä on nostanut asuntojen hintoja ja lyhentänyt myyntiaikoja. Tenhusen mukaan monet hyvällä sijainnilla olevat ja oikein hinnoitellut asunnot menevät kaupaksi viikossa tai kahdessa.
Käsistä viedään perheasunnot ja erityisesti rivitaloasunnot, sillä korona on lisännyt tarvetta vaihtaa isompiin neliöihin.
Ihmiset hakevat lisää tilaa, tyypillisesti yhden ylimääräisen huoneen, koska etätyöstä on tullut yhä useammalle uusi normaali. Myös oman pihan arvostus on noussut, kun kotona vietetään aiempaa enemmän aikaa.
– Yli sadan neliön rivitaloasunnot ovat tosi kysyttyjä, ja rivitaloissa keskineliöhinnat ovat nousseet noin kuusi prosenttia vuoden ensimmäisen kvartaalin aikana, Tenhunen sanoo.
Viime keväänä asuntokauppa notkahti, mutta vain hetkellisesti. Kuopan pohjalta on ponkaistu korkealle. Trendi kertoo siitä, että kuluttajat luottavat tulevaan. Monella kotitaloudella menee hyvin, vaikka maailmanlaajuinen pandemia on koetellut kestävyyttä jo runsaan vuoden ja työllisyys heikkeni viime vuonna.
Laajassa mittakaavassa kotitalouksien käytettävissä olevat tulot eivät ole silti laskeneet. Kun rahaa ei ole käytetty tavalliseen tapaan, sitä on jäänyt monilla mukavasti säästöön.
Myös matala korkotaso on osaltaan helpottanut asuntomarkkinoiden nopeaa elpymistä kriisistä.
Ostotoimeksiannossa välittäjä etsii myytävän asunnon
Jos uutta kotia ei tahdo löytyä asuntoilmoituksia selaamalla, toimivaksi todettu vaihtoehto on ostotoimeksianto, joita esimerkiksi OP Koti Helsinki on saanut alkuvuoden aikana jo muutamia kymmeniä. Siinä välittäjä etsii asunnonostajalle tämän toiveita vastaavan kodin.
– On tärkeää, että asiakas määrittelee tarkasti, minne haluaa muuttaa, millaisen asunnon haluaa ja mikä budjetti on. Kun speksit ovat selvillä, pystymme palvelemaan häntä kohdennetusti ja olemmekin onnistuneet löytämään asuntoja monille, Tenhunen sanoo.
Ostotoimeksiannosta hyötyvät sekä ostaja että myyjä: myyjä välttyy välityspalkkiolta, jonka hän normaalisti asuntoaan myydessään maksaisi. Palkkion maksaa sen sijaan asuntoa etsivä ostaja, joka taas saa juuri sellaisen kodin kuin haluaa ilman, että hänen tarvitsee kilpailla asunnosta muiden ostajaehdokkaiden kanssa.
Välittäjä voi markkinoida ostotoimeksiantoa eri keinoin ja etsiä myytävää kohdetta hyödyntämällä esimerkiksi asiakas- ja kiinteistörekistereitä, niin sanottuja hiljaisen myynnin listoja. Välittäjä pystyy kontaktoimaan suoraan tietyn alueen, talon tai vaikkapa asunnon omistajia ja siten herätellä omistajia laittamaan kotinsa myyntiin.
– Kannattaa rohkeasti olla yhteydessä välittäjään ja hyödyntää kontaktejamme. Pystymme yhdessä ratkaisemaan haaveen uudesta kodista, Tenhunen sanoo.
Lue lisää:
Oletko ostamassa tai myymässä asuntoa? Ota yhteyttä OP Kodin välittäjään.
Unelma-asunnot löytyvät entistä useammin ostotoimeksiannon avulla