Seitsemän 15–16-vuotiasta nuorta aloittelee Espoon Otaniemen Tribe Gamebasessa pelitreenejä. Lajina on Counter-Strike 2 eli CS2, mutta se voisi olla myös Fortnite tai Minecraft – tai mitä nuori haluaa kulloinkin pelata. Paikalla on myös Jaakko Lilja, 21, yksi Heimon e-urheiluohjaajista.

– Minun tehtäväni on auttaa teknisissä asioissa ja valvoa, että kaikki tapahtuu hyvässä hengessä, Lilja sanoo.

Ohjaajan tehtävä on huolehtia, että reilu meininki säilyy pelien tiimellyksestä niin verkon keskusteluissa kuin paikan päälläkin.   

Hän on itse CS2-pelaaja, mutta täällä hänen tehtävänsä on olla turvallinen läsnä oleva aikuinen, ei niinkään pelivalmentaja.

Yksi paikalle saapuneista nuorista on Elias Lindroos, joka on käynyt pelitreeneissä viime syksystä lähtien.

– Tulemme tänne pelaamaan kavereiden kanssa ihan rennosti aina silloin tällöin. Täällä voimme jutella pelien aikana muutenkin kuin netin välityksellä, Lindroos kertoo.

Elias Lindroos harrastaa Heimossa sekä salibandyä että tietokonepelaamista.

Westend -58 eli Heimo on reilun vuoden ajan järjestänyt nuorille matalan kynnyksen e-urheiluseuratoimintaa Otahallilla.

Tällä hetkellä Tribe Gamebasessa pelaava ryhmä koostuu Westend Indiansin alle 16-vuotiaiden salibandyjoukkueen urheilijoista.

Moni e-urheilua harrastava urheilee muutenkin, mutta toiset keskittyvät vain tietokonepelaamiseen.

Heimossa jokainen saa harrastaa omalla tavallaan.

– E-urheilutoimintaan tullaan nimenomaan pelaamaan tietokoneella, eikä harrastajia yritetä mitenkään väkisin ohjata liikunnan pariin tai päinvastoin, toteaa Heimon e-urheilutoiminnan johtaja Samuel Lindholm.

Seuratoiminnalle e-urheilussa on tilausta

Heimo-yhteisöön kuuluva Westend Indians on yksi Suomen suurimmista salibandyseuroista, mutta Heimon lajitarjontaan kuuluu myös jalkapalloa, futsalia ja monenlaista matalankynnyksen liikuntaa. Miksi Heimo-brändiin on nyt liitetty myös e-urheilu?

– Vastaavaa toimintaa ei ole ollut aiemmin tarjolla oikeastaan lainkaan, vaikka e-urheilu eli digitaalisten pelien pelaaminen tietokoneella tai pelikonsoleilla on nykyään yksi nuorten suosituimmista harrastuksista, perustelee seuran toiminnanjohtaja Mika Leiponen.

Pelaaminen on, toisin kuin usein luullaan, hyvin sosiaalista toimintaa.

Tietokonepelaamisen harrastetoimintaan osallistuvat nuoret ovat noin 14–18-vuotiaita. Heillä voi olla valmiiksi oma kaveriporukka, jotka harrastavat keskenään pelaamista, mutta myös Heimosta voi löytää pelikavereita.

Seuratoiminta avaa mahdollisuuden uudenlaisen yhteisön muodostumiseen ja voi jopa ehkäistä syrjäytymistä – pelaaminen nimittäin on, toisin kuin usein luullaan, hyvin sosiaalista toimintaa.

– Vaikka e-urheilun harrastetoiminta on vielä alussa, olemme jo tarjonneet sadoille nuorille harrastuskertoja ja mahdollisuuden tutustua Heimon toimintaan, Samuel Lindholm iloitsee.

Heimon e-urheilun toiminnanjohtaja Samuel Lindholm kertoo, että e-urheilun seuratoiminta on Suomessa vielä harvinaista, vaikka tietokonepelaaminen on erittäin suosittua. 

Seuratoiminta ohjaa verkkokäyttäytymistä myönteiseen suuntaan

Tietokonepelaaminen eroaa sillä tavalla perinteisistä harrastuksista, että iso osa tekemisestä tapahtuu kotona verkon välityksellä.

– Nyt nuorilla on Espoossa mahdollisuus kokoontua tapamaan kavereita kasvotusten ja pelaamaan yhdessä, Lindholm iloitsee.

E-urheilun seuratoiminta voi myös tukea vanhempien kasvatustavoitteita. Tietokonepelien maailma saattaa olla monelle huoltajalle vieras, eikä aina ole helppo seurata, mitä nuori verkossa tekee ja mihin keskusteluihin ja ryhmiin hän osallistuu.

– Heimon e-urheiluohjaajat tuntevat pelimaailman. Heillä on kykyä luotsata nuoria maailmassa, joka on monelle vanhemmalle tuntematon. Aikuisen ohjauksessa nuoret oppivat toisia kunnioittavan käyttäytymisen, oli laji sitten mikä tahansa, Leiponen kehuu.

Hyvä käytös niin paikalla kuin verkossa onkin kaiken e-urheilutoiminnan perusta.

– Me emme hyväksy minkäänlaista kiusaamista ja jos sellaista huomaamme, puutumme heti. Välillä kun kierrokset ovat nousseet liikaa, olemme ottaneet jonkun nuoren hieman rauhoittumaan sivummalle ja jutelleet rauhassa hänen kanssaan, Lindholm kuvailee.

E-urheilu istuttaa usein pitkiksi ajoiksi tietokoneen tai pelikonsolin ääreen. Otahallin peliluolasta pääsee nopeasti myös vaikka pelailemaan säbää tai futsalia viereiseen liikuntahalliin.

– Kannustamme nuoria huolehtimaan omasta hyvinvoinnistaan. Yhdistämme harrasteryhmien toimintaan kevyttä matalan kynnyksen liikuntaan ennen tai jälkeen tietokonepelaamisen, mutta siihen ei ole välttämätöntä osallistua eikä e-urheiluun osallistuminen vaadi minkäänlaista liikunnallista taustaa, Leiponen painottaa.

Haluatko mukaan e-urheilun seuratoimintaan? Lähetä sähköpostia osoitteeseen toimisto@westendtribe.fi ja kerro, mitä haluaisit pelata ja onko sinulla jo porukka valmiina. Sen jälkeen voit sopia ohjaajien kanssa tutustumiskäynnin Tribe Gamebaseen ja liittyä Heimoon.

 OP Uusimaa tukee tänä vuonna Uudenmaalla toimivia seuroja yhdistyksiä yhteensä 120 000 eurolla. Tukea myönnettiin 47 yhdistykselle, joista Westend -58 ry ja sen järjestämä matalan kynnyksen e-urheiluseuratoiminta oli yksi. Op.fi-sivuiltamme löydät kaikki OP Uusimaan yhteistyötukien saajat.