Musiikinopettaja Neea Lamminmäki on kotoisin Kaustiselta, ja musiikki on ollut hänelle lapsesta asti elämäntapa.

Hän tajusi jo varhain haluavansa auttaa muita voimaantumaan musiikista. Päivätyökseen hän opettaa pianonsoittoa eri musiikkiopistoissa.

– Lasten opettaminen on minun juttuni. Kun kävin itse pienenä soittotunneilla, se oli välillä ankeaa, sillä opetustarjonta ja musiikkimakuni eivät kohdanneet. Haluan rohkaista nuoria ja lapsia soittamaan. Kaikista ei tarvitse tulla ammattilaisia, musiikki edistää aina hyvinvointia.

Lamminmäki on myös keikkaileva artisti, jota työllistää tällä hetkellä eniten hengellistä musiikkia soittava bändi Maksetut viulut. Hän uskoo musiikin parantavaan vaikutukseen. Eri elämäntilanteissa olevat ihmiset voivat käsitellä sen kautta tunteitaan. Moni tulee keikan jälkeen kertomaan, mitä musiikki on herättänyt heissä.

Viime vuoden mieleenpainuvin keikka järjestettiin vankilassa. Yksi vanki oli löytänyt bändin musiikkia netissä ja pyytänyt, että levy tilataan vankilaan. Hän oli odottanut yhtyeen esiintymistä vuoden verran.

– Vanki oli tosi onnellinen, kun vihdoin tulimme. Oli kiva nähdä hymyileviä ihmisiä. Siinä koki työn merkityksen ja musiikin voiman.

Kevytyrittäjyys säästää aikaa

Freelancemuusikkona laskutus oman yrityksen kautta alkoi tuntua järkevämmältä vaihtoehdolta kuin verokortin lähettäminen vaihtuville palkanmaksajille.

Lamminmäki kaipasi kuitenkin vaivattomuutta. Kirjanpidon opiskelu ei innostanut, eikä hän halunnut tuhlata aikaansa paperitöihin. Hän ryhtyi OP:n kautta kevytyrittäjäksi viime vuonna palvelun monipuolisuuden vuoksi. Se sisältää kirjanpidon, laskutuksen ja paperiasiat.

– Tässä on kaikki, mitä tarvitsen. Pystyn menemään huolettomasti eteenpäin.

Yrityksen perustamista harkitsevia Lamminmäki kehottaa miettimään tarkkaan tarpeitaan. Haluaako perehtyä kirjanpitoon vai käyttää siihen kuluvan ajan vaikkapa taiteen tekemiseen?

Nyt hän voi näppäillä laskun keikan jälkeen kahdessa minuutissa raitiovaunussa. Kuiteista hän ottaa saman tien kuvat ja tallentaa ne järjestelmään. Ja jos on kysyttävää, OP:n palvelu-chat vastaa nopeasti.

Rahasta on vaikea puhua

Parissa asiassa Lamminmäellä on vielä opettelemista. Siinä, mitä kaikkia kuluja musiikkiyrittäjän on mahdollista vähentää verotuksessa ja siinä, miten puhua rahasta.

– Minun on vaikea mainostaa itseäni. Rahasta on kuitenkin tärkeä puhua, koska hinnoittelu on tällä alalla tosi kirjavaa.

Huippuammattilainen ei välttämättä kehtaa pyytää arvonsa mukaista palkkiota, harrastelija taas saattaa pyytää keikasta paljonkin. Kirjavuus palkkiokäytännöissä vaikeuttaa keikkojen saamista. Asiakas voi ajatella, että tämän saisi halvemmallakin. Muusikko joutuukin usein tekemään ilmaisia keikkoja ennen kuin saa nimeä.

– Yrittäjyys on konkretisoinut rahasta puhumista. Olen itse vastuussa siitä, että tuon leivän pöytään. Siksi kevytyrittäjänäkin on tärkeää perehtyä aiheeseen, jotta tuntisi yrittäjän velvollisuudet ja oikeudet.

Yhtä tärkeää on palautumisesta huolehtiminen. Lamminmäki ei halua kokea monen yrittäjän kohtaloa ja palaa loppuun. Hän on päättänyt olla välillä tavoittamattomissa. Myös levolle on oltava riittävästi aikaa.

– Hyvinvoinnista huolehtiminen on haastavaa, koska aika paljon pitää tienata, että voi elää Helsingin seudulla. Koetan silti varmistaa, että viikossani on vapaita hetkiä. Teen töitä tehokkaasti, jotta voin levätessäni olla miettimättä, mitä pitäisi vielä tehdä.

Tukea yrittäjyyden kaikissa vaiheissa

Omasta ajankäytöstä päättäminen on usein yrittäjille tärkeää, sanoo OP Helsingin yksikönpäällikkö Pirjo Koponen.

– Trendinä on, että yrittämisen osuus yhteiskunnassa kasvaa ja palkkatyön merkitys vähenee. Moni arvostaa sitä, että saa tehdä kutsumustaan vastaavaa työtä.

Yrittäjänä menestyminen edellyttää Koposen mukaan kolmea asiaa: hyvää liiketoimintasuunnitelmaa, rohkeutta ja verkostoitumista. Yrittäjän pitää tunnistaa vahvuutensa ja osata markkinoida niitä.

Muiden yrittäjien tapaamisesta on paljon hyötyä. Vertaistukea voi etsiä esimerkiksi järjestöistä.

OP Helsinki haluaa palvella yrityksiä niiden koko elinkaaren ajan. Apua on tarjolla niin liiketoimintaidean sparraamiseen kuin rahoitukseen.

– Kevytyrittäjä saa avullamme toimintansa alkuun ja suurempi yritys tukea kasvuun sekä kansainvälistymiseen, jopa pörssiin listautumiseen.

Yritys voi saada myös Finnveran tai Euroopan investointipankin riskinjakotakauksia, jolloin lainaan ei välttämättä tarvitse sitoa henkilökohtaista omaisuutta. Yksi vaihtoehto on kohdevakuudellinen rahoitus, jossa lainan vakuutena toimii esimerkiksi hankittu laite.

– Hyödynnämme yhteistyöverkostoamme ja autamme yritystä löytämään oikeat ratkaisut ja keskustelukumppanit. Esimerkiksi aloittavan yrittäjän kannattaa tutustua Uusyrityskeskuksen palveluihin. Startup-yritys taas voi saada tukea Business Finlandista.

Digipalveluiden ohella OP:ssa on tarjolla henkilökohtaista palvelua, jota voi hyödyntää ideoiden hiomisessa. Erilaisten vakuutusten avulla OP auttaa yrittäjää suojautumaan riskeiltä. Kaikki palvelut saa kätevästi saman katon alta.

Juttu on osa juttusarjaa, joka käsittelee OP Helsingin alueellista vaikuttavuutta. Yksi vaikuttavuuden painopisteistä on uusien yritysten toimintaedellytysten parantaminen. Vuonna 2018 Helsingissä aloitti yli 1264 uutta yritystä yritystoiminnan OP:n Kevytyrittäjä-palvelun kautta.

Kuva: Oscar Martinez