Koetko sinäkin, että uuden vuoden lähestyessä tekisi mieli kehittää omia arjen rutiineja vastuullisemmiksi? Mediassa kirjoitetaan ja puhutaan yhä enemmän vastuullisuudesta ja ilmastokriisistä, mutta monelle on epäselvää, mitä itse voi tehdä. Kokosin yhteen 10 helppoa vinkkiä.

Teksti Lotta Keskinen, Investment Manager, OP Kiinteistösijoitus
Kuva Aleksi Humalainen
Julkaistu 29.12.2020

Seuraavilla ehdotuksilla voit tehdä yllättävän helposti maailmasta pikkuisen paremman ympäristölle, kanssaihmisille ja itsellesi. Haasta perheesi ja ystäviäsi mukaan parantamaan maailmaa ja valitkaa itsellenne sopivat uuden vuoden lupaukset. Jokainen teko on arvokas. 

  1. Suosi suomalaista työtä. Suomessa laaduntarkastus on vaateliasta ja meillä on kattava lainsäädäntö. Työnantajat noudattavat perus- ja ihmisoikeussopimuksia muutamaa erittäin harvaa poikkeusta lukuunottamatta. Suomessa tuotetut tuotteet ovat pääsääntöisesti tuotettu laadukkaista raaka-aineesta eettisin menetelmin. Suomalaisilla yrityksillä on myös tarvittavat resurssit huomioida tuotantonsa ympäristövaikutukset. Kun suosit kotimaista, sijoitat myös suomalaiseen työhön ja tuet suomalaista yhteiskuntaa. Tiesitkö, että OP maksoi kolmanneksi eniten yhteisöveroa Suomessa vuonna 2019, jolloin yhtiön yhteisövero oli yhteensä 140 miljoonaa euroa?
  2. Vältä ruokahävikkiä. Suomalaiset heittävät keskimäärin noin 23 kiloa ruokaa roskiin vuosittain henkeä kohti. Luonnonvarakeskuksen tutkimuksen mukaan hävikin määrä on noin 125 euroa suomalaista kohden. Perheissä tämä tarkoittaa helposti montaa sataa euroa pois heitettyä rahaa. Koska ruokatuotanto sekä ruoan jakelu ja varastointi aiheuttaa päästöjä, roskiin menevä ruoka tarkoittaa myös, että nämä päästöt ovat syntyneet turhaan. Ruokaostosten suunnittelu ja heräteostosten välttäminen on yksi keino vastuullisempaan syömiseen. Internetistä löytyy useita sivuja, jossa jaetaan keinoja siihen, miten ruokahävikkiä voidaan välttää.
  3. Siirry paperittomaan arkeen ja säästä puuta. Finanssialan Keskusliiton tutkimuksen mukaan verkkolaskun hiilijalanjälki on kolmannes paperilaskusta. Yhden verkkolaskun hiilijalanjälki on pienimmillään noin 150 grammaa kasvihuonepäästöjä, kun paperilaskun jättämä jälki on noin 450 grammaa. OP:n verkkopalvelussa voit helposti vaihtaa laskujen toimitustavaksi e-laskutuksen, jolloin laskut jatkossa tulevat suoraan verkkopankkiin. Verkkopankissa voit sitten tarkistaa ja hyväksyä laskuja nopeasti tai hoitaa laskut kokonaan automaattisesti, jos niin haluat.
    Nykyään voit myös hoitaa Pohjola Vakuutuksen vakuutusasioita sähköisesti ja luopua vakuutuksiin liittyvästä paperipostista.
  4. Ryhdy lajittelemaan ja kierrättämään. Paljon tavaroita, jotka olisi hyvin voinut kierrättää tai myydä eteenpäin, päätyy vielä sekajätteeseen. Hyödyntämällä niin kierrätysastioita kuin kiertotalouden alustoja, voit pienentää sekajätteen määrää huomattavasti. Alkuun lajittelu ja kierrättäminen voivat tuntua haastavalta ja alkuun ei tarvitsekaan olla mikään mestari. Mutta pienen harjoittelun myötä kierrättäminen tuntuu usein jo lastenleikiltä. Internetistä löytyy erilaisia kirppisalustoja, joissa on yllättävän helppo myydä ja ostaa tavaraa. Lisäksi kukkaro kiittää.
  5. Pidä huolta itsestäsi. Kuten lentomatkoilla olemme oppineet, meidän täytyy ensin auttaa itseämme ja pukea kasvonaamarin päällemme ennen kuin voimme auttaa vierustoverimme. Omasta elämästä huolehtiminen on tärkeää ja tähän liittyy myös vakuutuksista huolehtiminen. Pohjola Vakuutuksen vakuutusneuvojien kanssa voit keskustella juuri sinua koskevista vakuutusasioista ja tarkistaa, että vakuutuksesi kattavat ne asiat, jotka ovat juuri sinulle tärkeitä. Mahdollisen yllättävän tapaturman tai elämäntilanteet ilmaantuessa voit silloin nukkua hyvin mielin, kun tiedät, että asiat järjestyvät myös kriisin keskellä.
  6. Innostu työmatkapyöräilemään.1.2021 alkaen polkupyöräetu on tuloverovapaa työsuhde-etu 1200 euroon saakka. Polkupyöräetua on tähän asti verotettu täydestä arvosta, mutta jatkossa voit saada uuden polkupyörän käyttöösi halvemmalla. Polkemalla töihin hoidat päivittäisen liikunnan lähes huomaamatta samalla kun osallistut ilmastotalkoisiin. 
  7. Ota tavaksi soittaa säännöllisesti mummille, veljentyttärelle tai muulle sukulaiselle tai tuttavalle, joka arvostaisi juttelukaveria. Joka viides suomalainen kärsii yksinäisyydestä ajoittain ja joka kymmenes kokee yksinäisyyden pysyvänä olotilana. Yksinäisyydestä puhutaan jo uutena suomalaisena kansansairautena. Jokainen meistä voi pienillä teoilla tukea kanssaihmisiämme ja pienentää yksinäisyyden tunnetta.
  8. Valitse hyväntekeväisyysjärjestö, joka tukee sinulle tärkeitä asioita ja ryhdy kuukausilahjoittajaksi. Monet järjestöt työskentelevät niin ihmisten kuin ympäristön hyvinvoinnin puolesta. Tukemalla järjestöä voi edistää omien arvojen toteutumista. OP lahjoitti tänä vuonna koronan ruuhkauttamalle MIELI ry:n Kriisipuhelin-toiminnalle 100 000 euroa. Lahjoituksen avulla tulevaisuudessa voidaan vastata apua tarvitsevien soittoihin jopa 10 000 kertaa useammin.
  9. Siirry ostamaan vihreää sähköä ja pienennä hiilijalanjälkesi. Jopa 40 % energiankäytöstä muodostuu kiinteistöjen sähkönkulutuksesta. Päivittämällä sähkösopimuksesi hiilijalanjälkesi pienenee huomattavasti. OP Kiinteistösijoitus siirtyi ostamaan vesisähköä 1.1.2020 kaikille hallinnoimilleen kiinteistöille, johon kuuluu mm. OP-Vuokratuotto ja OP-Palvelukiinteistöt -erikoissijoitusrahastojen kiinteistöt. OP Kiinteistösijoituksen hiilidioksidipäästöt vähenivät vuodessa yli 10 200 tonnia kiitos uuden sähkösopimuksen. 
  10. Huomioi vastuullisuus entistä vahvemmin rahastosijoituksissasi. OP:n sijoitusvalikoimasta löytyy peräti neljä teemarahastoa, jotka sijoittavat erilaiset vastuullisuusasiat vahvasti huomioiden. OP-Vähähiilinen Maailma ja OP-Kestävä Maailma ovat täysin fossiilittomia rahastoja. OP-Ilmasto- ja OP-Puhdas Vesi -rahastot sijoittavat yrityksiin, jotka hakevat ratkaisuja erilaisiin ympäristöhaasteisiin. OP-Metsänomistaja -erikoissijoitusrahasto sijoittaa puolestaan suomalaiseen metsään. Rahaston omistamien metsien kasvu on suurempi kuin hakkuut, joten metsät toimivat hiilinieluina.

    Myös indeksirahastosijoittamisessa voi nykyään entistä helpommin sijoittaa vastuullisuusasiat erityisesti huomioiden. Viidessä indeksirahastossamme (OP-Amerikka Indeksi, OP-Eurooppa Indeksi, OP-Maailma Indeksi, OP-Aasia Indeksi ja OP-Pohjoismaat Indeksi) otettiin loppuvuonna käyttöön vertailuindeksi, jossa vastuullisesti toimivat yritykset saavat aiempaan suuremman painon. Rahastot eivät sijoita yhtiöihin, joilla on yhteyksiä kiistanalaisten aseiden tuotantoon tai jotka ovat rikkoneet kansainvälisiä normeja (YK Global Compact, sekä OECD:n ohjeet monikansallisille yrityksille).

Kirjoittaja Lotta Keskinen työskentelee Investment Managerina OP Kiinteistösijoituksessa ja vastaa kiinteistösijoitusten vastuullisuusasioiden kehittämisestä.