Lukijana varmasti hieraisit silmiäsi kahdesti eikä välttämättä otsikko edelleenkään kerro sinulle mitään. Ei se mitään, siksi tätä artikkelia kirjoitankin. Otsikon lausahdus on lainaus sähköpostiviestistä, jonka sain henkilökohtaiseen sähköpostiini jokin aika sitten.

Teksti Kim Sirén, Väärinkäytösten hallinnan päällikkö
Julkaistu 13.11.2023

Aina sähköpostiviestien lähettäjät eivät osaa käyttää sujuvaa suomea vaan hyödyntävät käännösohjelmaa, jonka lopputulos on aika huonoa kieltä. Suorat koneelliset käännökset ulkomaisista sähköpostiviestipohjista eivät usein sellaisenaan toimi Suomessa ja tämä näkyy usein otsikon kaltaisina, hassuinakin käännöskukkasina.  Muuta huumoria asiassa ei sitten olekaan, kun useissa viesteissä taustalla on puhtaasti viestin saajan köyhdyttäminen jollain verukkeella: tässä tapauksessa mahdollisuus päästä keskustelemaan vetävän näköisen henkilön kanssa videochatin kautta minuuttitaksalla totta kai ja samalla nähdä hänen, hmm, kissansa. Kannattaa huomioida, että teknologinen kehitys tulee parantamaan myös näiden viestien kieliasua eli epäilyttävä viesti voi olla myös aivan täydellisellä suomella tehty – jo tänä päivänä.

Rikolliset pyrkivät vetoamaan ihmisiin psykologian keinoin esimerkiksi nautintoihin, tunteisiin tai vaikkapa varallisuuden kasvattamiseen liittyviin teemoja hyödyntäen. Ikävä ilmiö, niin maailmanlaajuisesti  kuin Suomessa, on alaikäisten lisääntynyt uhriutuminen erilaisiin väärinkäytöksiin. Uutena ilmiönä on nousussa nuorten osallisuus rahamuulitoimintaan, johon rikolliset rekrytoivat toimijoita juuri sähköpostien, pikaviestien tai vaikkapa sosiaalisen median avulla. Usein näissä rekrytointi-ilmoituksissa kerrotaan, miten helppoa ja riskitöntä työ on sekä viitataan kuinka paljon muut ovat jo samalla tavalla ansainneet tässä työssä. Rikolliset houkuttelevat muulaukseen tekijöitä esiintymällä esimerkiksi yrityksenä, joka rekrytoi uusia ”asiakasvastaavia” tekemään helppoa kotityötä, johon ei ole osaamis- tai koulutusvaateita. Vaatimuksena on usein vain oman tietokoneen tai puhelimen käyttö sekä pankkitili suomalaisessa finanssialan laitoksessa. Lisäksi usein pyydetään työntekijän henkilötietoja passikopioineen, jolloin omat tiedot voivat hyvin todennäköisesti päätyä vääriin käsiin ja niillä taas voidaan tehdä muita rikoksia.

Rahamuulitoiminta, muulaus, on totta tosiaan rikollista. Siinä henkilö toimii rahanvälittäjänä tilisiirroissa kolmannelta osapuolelta toiselle; saapuva maksu omalle tilille välitetään eteenpäin ”työnantajalta” saatujen ohjeiden mukaan. Tästä toimenpiteestä rahamuuli saa etukäteen sovitun palkkion nappaamalla saamastaan summasta sovitun summan itselleen.

Kynnys hyväksyä tämänkaltainen työ voi olla matala, jos siitä saatava palkkio on reilu suhteessa sen vaatimaan työmäärään. Viimeistään tässä vaiheessa hälytyskellojen tulisi soida ja liian hyvältä kuulostavasta tarjouksesta tulee kieltäytyä. Pahimmillaan muulauksesta voi koitua tekijälle rikosoikeudellisia seuraamuksia, jotka voivat vuorostaan vaikeuttaa esimerkiksi työpaikan saantia tulevaisuudessa. Teosta jää usein myös kiinni, sillä rahanliikkeet Suomessa ovat jäljitettävissä ja tiedot luovutetaan aina poliisille tutkinnan tueksi.

Koska nuorten osuus rahamuulauksessa on nousussa, on hyvä kysyä mitä voimme tehdä asialle. Yksi keino tietoisuuden kasvattamisen lisäksi on nuorten osallistaminen. OP Ryhmällä on 26.11. asti käynnissä haku nuorten ryhmään, jossa pääsee pohtimaan millaista tietoa nuoret kaipaavat rahaan ja talouteen liittyen. Ryhmässä pohditaan myös sitä, miten rahasta ja taloudesta voisi puhua niin, että tieto tavoittaa myös muut nuoret.

Lue lisää nuorten ryhmän hausta op.fi:ssä. 

Kirjoittaja Kim Sirén toimii OP:n Väärinkäytösten hallinnan päällikkönä. Kim on työskennellyt finanssialalla erilaisissa asiantuntija- ja johtotehtävissä 24 vuoden ajan.