Ilmastonmuutos on yksi maailman suurimmista haasteista. Se on monimutkainen ja laaja-alainen ongelma, joka vaikuttaa niin ekosysteemeihin kuin ihmisten elämäänkin. Millaisia todellisia tekoja meistä kukin voi tehdä, joilla voimme vaikuttaa positiivisesti tulevaisuuteemme? 

Teksti Simo Siitonen, teknologia- ja vastuullisuuspäällikkö, OP osuuskunta
Julkaistu 9.10.2023

Ilmastonmuutos ei ole pelkkä hypoteettinen uhka, vaan todellisuutta. Tieteelliset todisteet ovat yhä vahvempia siitä, että ihmisen toiminta aiheuttaa ilmastonmuutosta ja sen seurauksena tapahtuvia äärimmäisiä sääilmiöitä, merenpinnan nousua ja luonnon monimuotoisuuden vähenemistä. Vakava haaste vaatii konkreettisia toimia. 

Yrityksillä on tässä työssä merkittävä osa, ja myös OP:lla olemme pyrkineet tekemään oman osamme ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Tavoitteemme on olla hiilineutraaleja vuoden 2025 loppuun mennessä. Onko tavoite salahelinää vai tekoja? Vastaus on tekoja! Viime vuonna pudotimme suoria päästöjämme eli energian kulutuksesta syntyviä päästöjämme 72 prosenttia.  

Esimerkkinä siitä ovat tekemämme energiatehokkuustoimenpiteet kiinteistöissämme. Tänä vuonna olemme asentaneet yli 3000 led-putkea toimistojen valaisimiin ja useita aurinkopaneeleita kiinteistöjemme katoille. Lisäksi yli puolet käyttämästämme ostoenergiasta oli suomalaista uusiutuvaa energiaa. Tänä vuonna tavoitteemme on nostaa sen osuus yli 70 prosenttiin. 

Entä me yksilöt. Voiko yksittäisillä pienillä teoilla vaikuttaa ilmastonmuutokseen? Vastaus on kyllä! Jokaisella meistä on mahdollisuus vaikuttaa omilla valinnoillamme ja teoillamme. Vaihda energiatehokkaisiin LED-lamppuihin ja sammuta valot huoneista, joissa et ole läsnä. Säädä termostaattia niin, että lämpötila on mukava, mutta ei lämmitettynä liian korkeaksi tai jäähdytetty liian matalaksi.

Arjen valintoja voit tehdä myös lämmittämällä ruokaa mikrossa uunin sijaan, irrottamalla laturit ja kytkemällä virrat pois laitteista, joita et käytä, tai pyörittämällä pesukonetta vain täyteen ladattuna.

Pienet teot, kun ne tehdään yhdessä, johtavat suuriin muutoksiin.

Vastuullisuus määrittää OP Ryhmän toimintaa. Tutustu OP Ryhmän vastuullisuusohjelmaan.

 

Kirjoittaja Simo Siitonen on teknologia- ja vastuullisuuspäällikkö OP Osuuskunnassa. Siitonen on energiatekniikan diplomi-insinööri, joka on vienyt useita yrityksiä kohti hiilineutraalisuutta ja energiatehokasta tomintaa. TEM:n, Energiavirasto ja Motiva ovat palkinneet hänen työnsä Vuoden Energianerokas palkinnolla vuonna 2020. Urheilu on toiminut aina vastapainona työnteolle. Tästä saavutuksena on nuorena kolmesta eri lajista suomenmestaruus.