Kuluva vuosi on ollut asuntokaupan osalta melko turbulentti. Koronapandemian käynnistyminen aiheutti asuntokauppaan keväällä jonkinlaisen shokin. Eristystoimien myötä asunnon ostoa harkitsevat jäivätkin harkitsemaan kauppoja kotiin, ja kauppamäärät hetkellisesti laskivat merkittävästi. Mekin OP:lla ajattelimme, että koronalla on täytynyt olla vaikutusta suomalaisten asumisen unelmiin. Emme halunneet jäädä mielikuvien varaan, joten päätimme kysyä asiaa suoraan suomalaisilta.

Teksti Kaisu Christie, johtaja, asuntorahoitus ja asumisen palvelut @kaisuchristie
Julkaistu 10.9.2020

Kesä-heinäkuun vaihteessa verkkokyselyymme vastasi yli tuhat suomalaista. Kysyimme heiltä: ”Onko koronaepidemia muuttanut toiveitasi asumisen suhteen?”. Vastaus näytti aluksi yksiselitteiseltä; korona ei ole vaikuttanut asumisen toiveisiin, vastasi 77 prosenttia suomalaisista. Tulos tuntui yllättävältä, sillä kentältä eli OP Kodin välittäjiltä kantautui tietoja siitä, että moni asunnonostaja kaipaisi kotiin lisää tilaa ainakin työhuoneen verran.

Kevään ja kesän mökkikauppa on ollut poikkeuksellisen vilkasta, minkä voisi ajatella johtuvan nimenomaan koronan vaikutuksista lomailuun. Mutta kysyttäessä siis lähes neljä viidestä suomalaisesta oli kuitenkin sitä mieltä, että asumiseen liittyvät unelmat ovat ennallaan. Korona ei ole vaikuttanut niihin.

Vastaukset kysymykseen "Onko koronapandemia muuttanut toiveitasi asumisen suhteen?”. Kysymys on osa verkkolyselyämme, joka tehtiin kesä-heinäkuun vaihteessa ja siihen vastasi yli tuhat suomalaista.

23 prosenttia vastaajista kuitenkin kertoi koronalla vaikuttaneen oman asumisen unelmiin. Viisi prosenttia vastaajista haaveili kesämökin tai vastaavan ostamisesta. Neljä prosenttia haaveili etätyöhön paremmin sopivasta asunnosta, sama määrä vastaajia haaveili omasta pihasta. Kolme prosenttia kaipasi halvempaa asumista, kolme prosenttia kaipasi suurempaa asuntoa. Voi siis sanoa, että jotakin vaikutuksia koronalla on unelmiin, useampi kuin joka viides vastaaja kertoi koronan muuttaneen unelmia.

Samat unelmat tilasta ja pihasta tulivat esiin myös toisen kyselyn kysymyksen kautta. Kysyimme myös, mitkä kolme asiaa suomalaiset muuttaisivat kodissaan, jos voisivat, ja myös tässä esille nousivat tarve lisätilaan ja oman pihan kaipuu. Suomalaiset siis unelmoivat tilasta, pihasta ja luonnonläheisyydestä. Tarjosimme myös sellaisia vastausvaihtoehtoja, että omaan asuntoon kaivattaisiin yhteiskäyttötiloja tai erilaisia asumisen palveluita, tai että asunto sijaitsisikin kaupungissa, mutta nämä vastausvaihtoehdot eivät kuuluneet kesällä suositumpien joukkoon.

En siis kyselyn tulostemme perusteella voi väittää, ettei korona ole muuttanut suomalaisten asumisen unelmia. Ehkä on oikeammin niin, että koronalla on ollut vaikutuksia asumisen unelmiin, mutta suomalaiset eivät välttämättä miellä syyksi nimenomaan koronaa. Ihmisellä on aina mieli eteenpäin – kohti uutta kaupunkia, uutta työpaikkaa, uutta kotia. Mutta ei kaikilla ihmisillä.

Kun kysyimme, mitä suomalaiset haluaisivat asunnostaan muuttaa, peräti 19 prosenttia vastasi: Asun jo unelmieni asunnossa - en muuttaisi mitään. Näiden ihmisten koronakevät on tainnut sujua paremmin kuin muilla. Kun kotona viettää enemmän aikaa kuin normaalisti, kotia katsoo tarkemmin silmin. On hienoa, että niin moni suomalainen on tällaisena vuonna ollut kotiinsa täysin tyytyväinen.

Haluaisin toivottaa rohkeutta kaikille, jotka vielä haaveilevat vähän paremmasta. Asuntokauppa on elpynyt, mutta markkinoilla on vielä tilaa niin ostajille kuin myyjillekin. Me haluamme olla mukana toteuttamassa suomalaisten asumisen unelmia, olivat ne sitten millaisia tahansa.

Kirjoittaja on Kaisu Christie, joka työskentelee OP:ssa asuntorahoituksen ja asumisen palveluiden johtajana.