Tässä kirjoituksessa kerron, mitkä asiat vaikuttavat taloyhtiön rahoituksen saamiseen. Käyn läpi yleisimpiä asioita taloyhtiöiden rahoituksessa, joita pankissa tarkastellaan.

Teksti Babi Lyrintzis, Area Lead @babilyrintzis
Julkaistu 14.2.2022

Monissa taloyhtiöissä ympäri Suomen mietitään tulevia korjaustarpeita, pienempiä ja isoja. Maalis-toukokuussa järjestetään yhtiökokous, jossa käsitellään tulevia korjaustarpeita ja päätetään niistä. Pienemmissä korjaushankkeissa yhtiön mahdolliset säästöt saattavat kattaa tulevat kustannukset, isompien hankkeiden osalta yhtiö kuitenkin tarvitsee rahoituksen. Taloyhtiöt hakevat rahoitustarjousta pankista ennen yhtiökokousta tai sitten yhtiökokouksen jälkeen.

Oletko itse tietoinen mitä kaikkia hankkeita taloyhtiössäsi on vireillä, ja tullaanko näihin hankkeisiin hakemaan rahoitusta? Kuinka suunnitelmallisesti taloyhtiössäsi suunnitellaan ja toteutetaan tulevia korjaushankkeita? Oman kokemukseni mukaan on paljon taloyhtiöitä, joista tällainen suunnitelmallinen tekeminen puuttuu.  

Taloyhtiörahoituksen osalta pankissa katsotaan tarjouksen tekovaiheissa monia eri asioita. Yleisimmät asiat ovat:  

  • Haettavan rahoituksen käyttötarkoitus  
  • Miten hyvin taloyhtiö on hoidettu 
  • Mitä remontteja taloyhtiöön on tulossa tulevaisuudessa 
  • Taloyhtiön sijainti 
  • Yhtiön omistuspohja 

Ensimmäisenä asiana rahoittajaa kiinnostaa, mihin rahoitusta haetaan. Isompien saneerausten osalta rahoittaja pyytää lisää tietoa, esimerkiksi hankesuunnitelman. Rahoittaja tarkastelee myös, kuinka hyvin taloyhtiön taloutta on hoidettu, esimerkiksi, ettei yhtiön hoitokate ole negatiivinen.  

Monet taloyhtiöt keräävät myös pientä ylimääräistä vastiketta, joka korvamerkitään tulevia saneerauksia silmällä pitäen. Hyvin hoidetuista taloyhtiöissä on myös pitkälle tulevaisuuteen menevä suunnitelma, josta käy esille, mitä saneerauksia tulevaisuudessa on tulossa. Tämä suunnitelma tuo myös taloyhtiön osakkaille selkeän kuvan tulevista remonteista.

Nämä toimenpiteet antavat rahoittajalle kuvan siitä, että taloyhtiö on hyvin hoidettu ja tuleviin saneerauksiin on jo mahdollisesti alettu varautua hyvissä ajoin.  

Rahoituksen saamiseen vaikuttaa myös taloyhtiön sijainti, koska taloyhtiö yleisimmin antaa rahoituksen vakuudeksi kiinnityksiä. Sijainti vaikuttaa osittain taloyhtiön vakuusarvoon, mutta ei ole ainut siihen vaikuttava asia. Sijainti vaikuttaa siihen, kuinka haluttu taloyhtiö on mahdollisten uusien asunnonostajien silmissä. Rahoittajaa kiinnostaa myös taloyhtiön omistuspohja, eli kuinka hajaantunut omistuspohja on, tai onko se keskittynyt vain muutamalle omistajalle.  

Isompien korjaushankkeiden yhteydessä taloyhtiöiden kannattaa lähestyä rahoittajia hyvissä ajoin. On helpompi tehdä päätös saneerauksen aloittamisesta, kun taloyhtiössä jo tiedetään, saadaanko rahoitusta ja millä ehdoilla. Asunto on monelle osakkaalle suurin varallisuuserä, ja paikka, jossa asua. Tämä huomioiden olisi tärkeää pitää taloyhtiöistä huolta ja tehdä suunnitelma siitä, mitä mahdollisia saneerauksia yhtiöön on tulossa pitkällä aikatähtäimellä. Tämä auttaa yhtiötä suunnittelemaan näitä hankkeita etukäteen ja tarvittaessa varautumaan niihin.  

Toivottavasti sait tästä kirjoituksesta ajatuksia ja näkemyksiä taloyhtiön rahoitukseen liittyvistä asioista. 

Taloyhtiön remontit voi rahoittaa eri tavoin. Lue lisää siitä, millaisia vaihtoehtoja taloyhtiöille on.

Kirjoittaja Babi Lyrintzis työskentelee OP:lla taloyhtiöiden pankkipalveluiden kehitystehtävissä. Hänellä on laaja kokemus taloyhtiöistä ja isännöitsijätoiminnasta. Babi Lyrintzis on työskennellyt OP:lla vuodesta 2008 alkaen.