USA:n presidentin asettamat tullit ovat pistäneet maailman talousnäkymät ja markkinat sekaisin. Epävarmuus on lisääntynyt laajasti. Sijoittajana maltti on valttia, sillä usein laskujen keskellä tehdään myös parhaat sijoitukset. Hyvä hajautus on kunniassaan.
Sijoittajien tunnelmat syksyllä valitun Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin ympärillä ovat heittäneet täyden kuperkeikan.
Syksyllä odotettiin, että Trump tulee tekemään talousmyönteistä politiikkaa, jossa veronalennukset ja sääntelyn vähentäminen kirittävät taloutta ja osakemarkkinoita nousuun. Tällaista hänen politiikkansa oli ensimmäisellä presidenttikaudella 2016–2020. Silloinkin puhuttiin tulleista, mutta toimet jäivät melko pieniksi.
Kun ei ollut parempaa tietoa, odotuksena oli, että saamme lisää samaa osakemyönteistä politiikkaa. Kevään aikana Trump on kuitenkin osoittanut, että hänen toinen kautensa on erilainen kuin ensimmäinen. Toistaiseksi politiikassa on keskitytty aivan muihin kuin talousmyönteisiin asioihin.
Yhdysvaltain osakemarkkinat lähtivätkin helmikuussa laskuun syksystä asti jatkuneen vahvan vedon jälkeen, kun Trump epävarmuus alkoi kasvaa.
Maalis-huhtikuussa selvää laskua
Maaliskuussa osakemarkkinat olivat selvässä laskussa ympäri maailman Yhdysvaltain vetämänä. USA:n osakkeet laskivat viitisen prosenttia, ja kun samaan aikaan dollari heikentyi euroa vastaan, painuivat Suomi-sijoittajan tuotot Amerikan markkinoilta lähes kymmenen prosenttia miinukselle.
Muuallakin maailman oltiin alamäessä, mutta selvästi lievemmässä. Samaan aikaan myös korot olivat nousussa, ja korkotuotot siten hieman pakkasella, joten sijoitussalkuille maaliskuu oli heikkoa aikaa.
Maaliskuu oli kuitenkin vasta lämmittelyä, sillä huhtikuun alussa Trump julkisti tullit, jotka olivat selvästi odotettua voimakkaammat.
Tullien seurauksena maailman talouskasvuodotuksista on huolestuttu, ja se on painanut osakkeita roimaan laskuun laaja-alaisesti. Huhtikuun ensimmäisen viikon aikana maailman osakkeet putosivat yli seitsemän prosenttia USA:n laskettua yli kymmenen prosenttia.
Tullit uhkailusta todeksi
Trumpin tullijulkistukset olivat kuin märkä rätti niin taloudelle kuin rahoitusmarkkinoille ympäri maailman.
Trump oli uhkaillut tulleilla aiemminkin, mutta niiden odotettiin jäävän maltillisiksi, ja osittain myös neuvotteluvalteiksi. Päätös massiivisista 10–50 prosentin tulleista, joiden laskentaperusteet ovat vähintään kyseenalaisia, osoitti, että Trump haluaa tulleja hinnalla millä hyvänsä.
Näin siitä huolimatta, että kaikki asiantuntijat ovat ilmoittaneet, että tullit ja niistä seuraavat vastatullit, ovat tuhoisia niin Amerikalle kuin muille maille.
Trump uskoo vakaasti tullien tuovan tuotannon takaisin Yhdysvaltoihin ja tullimaksujen tukevat valtion taloutta. Totuus on kuitenkin, että hinnat nousevat kaikkialla ja tuotanto häiriintyy. Seurauksena on työttömyyden lisääntymistä ja riskit taantumasta ovat kasvaneet.
Tulleilla on suoria vaikutuksia hintojen nousun myötä, mutta lisäksi yleinen epävarmuuden kasvu hyydyttää kulutus- ja investointi-intoa ja siten heikentää taloutta.
Ongelma myös itse ratkaistavissa
Trumpin politiikka on ollut iso pettymys ja järkytys markkinoille. Toisaalta itseaiheutettu ongelma on myös itse ratkaistavissa. Nyt avaimet ovat Trumpilla.
Ilmoitus tullien lieventämisestä parantaisi markkinoiden tunnelmia nopeasti. Epävarmuus ja luottamus Trumpin toimien järkiperäisyyteen ovat kärsineet entisestään, ja sillä on talouteen kielteinen vaikutus. Taantuma on kuitenkin vältettävissä, sillä maailman talousnäkymät olivat vuoden alussa ennen tullikaaosta kohtuullisessa kunnossa.
Mikä saisi Trumpin pään kääntymään? Toisen ihmisen pään sisälle on vaikea mennä, mutta Trump haluaa varmasti tulla ulos voittajana.
Muiden maiden vastaantulot voisivat helpottaa tilannetta, ja niitä on varmasti luvassa. Toisaalta hintojen nousu voi saada monet Trumpin kannattajat kääntymään tullipolitiikkaa vastaan. Monet Trumpin tukijoista ovat jo kritisoineet tullikorotuksia. Siten Trump voi hyvin laajan paineen alla alkaa myös liennyttää tilannetta.
Osakkeet neutraaliin
Lähdimme sijoitussalkuissamme toiveikkaana tähän vuoteen talousnäkymien parantuessa laaja-alaisesti maailmalla. Trump oli jokerikortti, mutta hänen uskottiin olevan ennemmin markkinamyönteinen kuin niitä rasittava.
Vähitellen näkymä on kuitenkin muuttunut arvaamattomammaksi, ja olemmekin vuoden alussa sopeuttaneet salkkujamme moneen otteeseen uuteen ympäristöön. Osakeylipainoa vähennettiin jo aiemmin keväällä ja tullitilanteen kärjistyessä laskimme osakkeet ja nostimme korkosijoitukset neutraaliin salkuissamme.
Markkinoilla on isoja riskejä tällä hetkellä molempiin suuntiin. Jos kauppasota kärjistyy ja ajaa talouden taantumaan, voivat osakkeet valua edelleen. Toisaalta paljon huonoja uutisia on jo hinnoissa, joten Trumpin lieväkin perääntyminen tai esimerkiksi keskuspankkien tukitoimet voisivat kääntää markkinoita nopeaan nousuun.
Varsinkin tällaisessa ympäristössä on hyvä muistaa oma sijoitushorisontti ja se, että lyhyen tähtäimen ongelmat ovat usein historiassa avanneet pitkän tähtäimen mahdollisuuksia.
Siten ei kannata olla liian huolissaan markkinaympäristöstä, sillä kriiseille löytyy ennen pitkää ratkaisu, jonka myötä markkinat jatkavat pitkän tähtäimen nousu-uralleen. Varsinkin ympäristössä, jossa yksittäinen henkilö voi kääntää koko markkinakuvan, vaaditaan malttia.
Laaja hajautus kunniassa
Yhdysvaltain osakkeissa olimme reippaassa ylipainossa vuoteen lähdettäessä, mutta olemme laskeneet ne kevään mittaan neutraaliin. Ylipainoon on puolestaan nostettu Euroopan ja kehittyvien maiden osakkeet.
Lisäksi Suomen osakkeet on nostettu neutraaliin, kun olemme pyrkineet hajauttamaan sijoituksiamme laaja-alaisesti riskien hallitsemiseksi.
Tullit tekevät vahinkoa kaikkialla maailmassa, mutta USA:n osakkeet ovat olleet selvin kärsijä. Ensinnäkin Yhdysvalloissa hinnat nousevat kaikkein laajimmin, koska Trump on asettanut tulleja kaikille maille. Toisekseen yhdysvaltalaisten osakkeiden arvostus ja sijoittajien toiveikkuus oli kaikkein korkeimmalla. Niinpä pettymys on ollut isompi kuin edullisemmin arvostetuilla alueilla.
Kannattaa kuitenkin muistaa, että Yhdysvaltain yritykset tekevät vahvoja tuloksia ja ovat maailman markkinajohtajia, joka tukee niitä jatkossakin.
Korkosijoitukset ovat vuoden alussa tuoneet hyvää hajautusta sijoitussalkkuihin. Niidenkin tuotot ovat olleet vaisuja, mutta silti selvästi parempia kuin osakemarkkinoiden.
Olemmekin lisänneet korkosijoituksia osuutta salkuissamme. Korkosijoituksissa olemme nostaneet tuottoja turvaavien, vähäriskisimpien markkinoiden osuutta, ja laskeneet riskisemmät high yield -yrityslainat ja kehittyvien maiden lainat neutraaliin painoon.
OP Varainhoidon sijoitusnäkemys huhtikuu 2025
Vastuunrajoitus
OP Varainhoito Oy (jäljempänä ”OP Varainhoito”) on OP Ryhmään kuuluva sijoituspalveluyritys. OP Varainhoito tarjoaa omaisuudenhoitopalveluita instituutioille ja muille yhteisöille sekä varakkaille yksityishenkilöille. OP Varainhoito voi toimia myös OP-Rahastojen salkunhoitajana.
Tämä OP Varainhoidon laatima materiaali on yleistä markkinainformaatiota ja markkinointimateriaalia, joka ei täytä riippumattoman sijoitustutkimuksen edellytyksiä, johon ei sovelleta kieltoja, jotka koskevat sijoitustutkimuksen levittämistä edeltävää kaupankäyntiä. OP Ryhmässä riippumatonta sijoitustutkimusta tuottaa OP Yrityspankki Oyj. Materiaali on tarkoitettu vain OP Varainhoidon asiakkaiden yksityiseen käyttöön ja sen kopioiminen, julkaiseminen tai levittäminen ilman OP Varainhoidon kirjallista lupaa ei ole sallittua.
Esitys perustuu julkisiin lähteisiin ja informaatioon, joita OP Varainhoito pitää luotettavana. Tämä ei kuitenkaan sulje pois mahdollisuutta, että esitetyt tiedot eivät kaikilta osin olisi täydellisiä ja virheettömiä. OP Varainhoito tai sen palveluksessa oleva henkilökunta eivät vastaa esityksestä ja näiltä sivuilta saatavan muun informaation perusteella tehtyjen sijoituspäätösten taloudellisesta tuloksesta tai muista vahingoista, joita esityksestä saadun informaation käytöstä mahdollisesti aiheutuu.
Tätä esitystä ei tule pitää sijoitusneuvona, tarjouksena ostaa tai merkitä mitään arvopapereita, eikä kehotuksena yksittäisen sijoituksen toteuttamiseen.
Kirjoittaja Lippo Suominen on OP:n päästrategi. Lippo on toiminut sijoitusmarkkinoilla salkunhoitajana ja päästrategina eri vakuutusyhtiöissä ja pankeissa vuodesta 1998.
Lisää aiheesta
Aiemmat kirjoitukset
- Trump ja ”Amerikka ensin” – uskaltaako Yhdysvaltoihin enää sijoittaa?
- Maaliskuun 2025 sijoitusnäkemys: Politiikan ristiaallokossa
- Helmikuun 2025 sijoitusnäkemys: Tullit, tekoäly ja talous
- Sijoittamisessa tarvitaan kärsivällisyyttä ja hajautusta – Ylä- ja alamäet kuuluvat sijoittamiseen
- Tammikuun 2025 sijoitusnäkemys: Vauhdilla uuteen vuoteen