Voimakkaasti levinnyt koronavirus on jo heilautellut pörssikursseja eri puolilla maailmaa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa osakemarkkinat ovat laskeneet viime päivinä voimakkaasti, ja OP:n analyysitiimi on muuttanut tähän asti positiivista näkemystään osakemarkkinoista negatiiviseksi.

Virus vaikuttaa yhtiöiden liiketoimintaan monen tekijän kautta, kertoo OP:n pääanalyytikko Antti Saari. Suurin välillinen vaikutus tulee kansainvälisten toimitusketjujen kautta. Kiinassa valmistetaan paljon eri alojen komponentteja jatkojalostukseen ja kun kiinalaiset tehtaat ovat kiinni, ongelmat heijastuvat vähitellen globaalisti.

Tällä hetkellä jännitystä aiheuttaa myös se, miten nopeasti tauti leviää. Esimerkiksi Euroopan sisällä ihmiset ovat tottuneet matkustamaan vapaasti, mikä voi helpottaa epidemian leviämistä. Samalla sen taloudelliset vaikutukset voivat ulottua yhä uusille ja vaikeasti ennustettaville alueille.

Voiko koronaviruksen aiheuttama epävarmuus romahduttaa osakemarkkinat?

– Romahdus on aika voimakas ilmaisu. Puhuisin enemmänkin korjausliikkeestä. Virus on kuitenkin tilapäinen ilmiö, josta varmasti päästään yli, Saari toteaa.

Hänen näkemyksensä mukaan suurempi ongelma on se, että osakemarkkinoiden arvostustasot ovat tällä hetkellä poikkeuksellisen korkealla, eikä niillä ole juuri sijaa pettymyksille. Toisin sanoen viruksen riskiä ei ole huomioitu arvotustasossa.

Selvää on jo se, että vuoden 2020 ensimmäisestä neljänneksestä on tulossa tulosten kannalta melko heikko. Saaren arvion mukaan vaikutukset ulottuvat myös paljon pidemmälle vuoteen, sillä tilanne ei monimutkaisten toimitusketjujen vuoksi selkiydy käden käänteessä.

– Moni yhtiö joutuu luultavasti vetämään tulosohjeistusta alapäin. Tilanteen normalisoitumisessa tulee kestämään.

Osakesijoittaja, pidä pää kylmänä

Piensijoittajan ei kuitenkaan Saaren mukaan kannata hätäillä. Jos tavoitteena on kasvattaa pitkäjänteisesti omaa salkkua, nyt kannattaa pitää pää kylmänä ja noudattaa omaa suunnitelmaa.

– Mahdollisia ylilyöntejä kannattaa myös hyödyntää. Monet osakkeet alkavat näyttää nyt järkevän hintaisilta, kun ne ovat tulleet muutaman päivän roimasti alaspäin, hän sanoo.

Joku saattaa miettiä, pitäisikö voitot kotiuttaa ennen kurssien hurjempaa laskua. Saari toteaa, että jos osakkeet ovat hyvin syklisiä, varojen siirtäminen vakaampiin yhtiöihin voi olla hyvä idea. Myyminen on kuitenkin aina epävarmaa peliä, hän muistuttaa.

– Jos lähtee pitkäksi aikaa sivuun osakemarkkinoilta, helposti käy niin, että jää myös uudesta noususta paitsi. Usein oikea aika ostaa osakkeita on juuri silloin, kun se tuntuu pahimmalta, mutta harva pystyy siihen.

Yleinen trendi on joka tapauksessa hitaamman talouskasvun aikaan siirtyminen, joten vähemmän suhdanneherkille ja helpommin ennustettaville toimialoille sijoittaminen on monelle toimiva ratkaisu.

Tällä hetkellä niitä ovat esimerkiksi terveydenhuolto, kiinteistöt, yhdyskuntapalvelut, media ja vakuutusala. Myös kotimarkkinavetoiset yhtiöt, joilla ei ole tuottavaa teollisuutta, ovat juuri nyt melko turvallinen vaihtoehto.

Aikajänne ja riskiprofiili ratkaisevat rahastoissa

Myös OP:n vähittäispankin varallisuudenhoitoasiakkaista vastaava Kai Kalajainen kehottaa säästäjää rauhallisuuteen. Oma sijoitussuunnitelma ratkaisee, vaatiiko epävakaus reagointia.

– Aikajänne vaikuttaa paljon. Jos säästää kymmenen vuoden tähtäimellä rahastoihin eläkepäiviä tai lapsenlapsia varten, tällaiset uutiset eivät ole niin isossa roolissa.

Toinen merkittävä tekijä on oma riskinsietokyky. Riskiä sietävälle voimakkaat kurssiheilahdukset voivat näyttäytyä mahdollisuutena ostaa lisää rahastoja. Jos taas yöunet menevät helposti negatiivisten uutisten vuoksi, omaa säästösuunnitelmaa voi päivittää varovaisemmaksi.

Riskitasoa voi pienentää esimerkiksi vaihtamalla osakerahastosta lyhyen koron rahastoihin.

Rahastojen myynti voi olla ajankohtaista lyhyen aikavälin sijoittajille, joiden tavoitteena on saada tietty varallisuussumma kokoon lähitulevaisuudessa.

– Kun markkina käyttäytyy näin ja oma aikaraja tulee pian vastaan, silloin voisi lähteä realisoimaan tuottoja, Kalajainen sanoo.

Myös laskusuhdanne kuuluu markkinoille

Kalajainen muistuttaa, että historiallisesti pitkäjänteisessä säästämisessä osta ja pidä -strategia toimii yleensä hyvin. Yhdysvaltalainen JP Morgan -pankki on kerännyt vuodesta 1980 saakka dataa Euroopan osakemarkkinoilta, ja lähes 40 vuoden seuranta-aikana vain yhdeksän vuotta on ollut tuotoiltaan negatiivisia.

– Toisaalta joka vuosi on ollut sellainen hetki, jolloin markkina on tullut voimakkaasti alas, keskimäärin 15 prosenttia. Heilahtelu on normaalia, hän sanoo.

Suurempi kysymys on se, katkaiseeko koronavirus pitkään jatkuneen nousukauden. Suhdannekäänteellä voisi olla hyvin pitkäkestoisia vaikutuksia maailmantalouteen.

Toisaalta myös laskusuhdanteet kuuluvat markkinoiden toimintaan.

– Kun nousua on nyt ollut lähes kymmenen vuotta, se käänteen mahdollisuus kasvaa jatkuvasti. Lopulta on vaikea sanoa, aiheuttaako sen koronavirus vai jokin muu tekijä.

Osakesijoittajan palvelut op.fi:ssä

Rahastot ja rahastosäästäminen op.fi:ssä

Lue lisää:

Viruspelko räjähti markkinoilla

Korona-virus iski lomakohteeseen – voinko peruuttaa matkan ja saada korvauksia?