Kakarana tykkäsin erityisesti käsillä tekemisestä – piirtämisestä, maalaamisesta ja muovailusta. Eikä konkreettisen tekemisen tarve ole vieläkään kadonnut.

Teksti Pekka Keskiaho, sisällöntuottaja, OP Ryhmä
Julkaistu 21.6.2021

Nyttemmin työni puolesta pääsen usein miettimään vakuutussäästämiseen ja -sijoittamiseen liittyviä asioita. Tuore ahaa elämykseni liittyy sijoitusvakuutuksen plastisuuteen – sen kun saa taivutettua sangen monenlaisiin käyttötarkoituksiin. Moinen assosioi lapsuuden muovailuvahamuistoihin. 

Muovailuvaha on jokaisen käteen sopivaa, siihen voivat tarttua isot ja pienet sekä taiteilijat ja vasta-alkajat. Samalla tavalla sijoitusvakuutus palvelee eri elämäntilanteissa. Melkoisen pienelläkin summalla voi avata sijoitusvakuutuksen, ja ihan yhtä lailla varallisuutta kerännyt aktiivisijoittaja pystyy hyödyntämään sitä. Pienestä vahapalasta voi saada aikaan mieluista jälkeä ja muovailuvahaa eri väreineen voi kasata isoksi moniulotteiseksi taideteokseksi. 

Olen ilahduttanut lähipiirini lapsia muovailuvahalla useasti. Sijoitusvakuutus on yksi keino säästää lapsille ja lastenlapsille. Isovanhemmat voivat avata vakuutuksen sopivalla summalla ja siirtää sinne aika ajoin lisää euroja. He voivat pitää sijoitusvakuutuksen olemassaolon omana tietonaan ja hallinnoida varoja aina siihen saakka, kun itse siirtyvät taiteilemaan toiseen ulottuvuuteen. Tuon jälkeen sijoitusvakuutuksen varat maksetaan vakuutuskorvauksena lapsenlapselle, jolle ne on sopimuksessa tarkoitettu. 

Entäpä, jos isovanhemman mieli muuttuu sopimuksen avaamisen jälkeen? Sijoitusvakuutusta voi muokata jopa niin, että vaihtaa sen edunsaajan, jolloin säästetyt varat ohjautuvatkin toisin kuin alkuperäinen suunnitelma oli. Voihan käydä niin, että se ennen niin kiltti lapsukainen muuttuu hankalaksi mopoteiniksi ja tekeekin jotain, jota isovanhemmat eivät voi sulattaa. – Näin plastinen ja muokattava sijoitusvakuutus on. 

Sijoitusvakuutus on mitä parhain tapa ohjata varoja perinnöksi, mutta en kyllä suoraan keksi miten tuo ominaisuus voisi muovailuvahaan liittyä. 

Jos mieli muuttuu, voi muovailuvahaan helposti puristella toisenlaisen muodon. Sijoitusvakuutuksen perusolemus on kuin muovailuvahan. Siitä voi puristella muuttuvien elämäntilanteiden – ja sijoitusmarkkinatilanteiden – mukaisesti.  

Sijoitusvakuutus on sijoitusmaailman muovailuvaha. 

Muovailuvahamaailmasta löytyy kaikenkirjava valikoima aineksia. Sijoitusvakuutuksessakin voi tunnustaa haluamaansa väriä valitsemalla siihen mieleisensä sijoituskohteet. Tuotto- ja riskitason lisäksi valintaperusteina voivat olla esimerkiksi sijoituskohteiden kestävyys, maantieteellinen sijainti tai itseä kiinnostavat toimialat. Sijoitusvakuutukseen säästettyjen varojen karttuminen seuraa siihen valittujen sijoituskohteiden arvonkehitystä.  

Muovailuvahan väriä ei voi vaihtaa, mutta sijoitusvakuutuksen sijoituskohteet voi. Niin sijoitusvakuutus taipuu eri tilanteisiin ja erilaisiin sijoittamisen tavoitteisiin. 

Meitä muovailuvahan käsittelijöitä ja vakuutussäästäjiä on erilaisia. Yksi on valmis rakentamaan vahastaan varmaa perusmuotoa ja valitsee omaan käyttöönsä pari jämäkkää muovailuvahamöykkyä. Moinen onnistuu aloittelijaltakin. Sitten on niitä muovailijoita, jotka lähtevät tekemään haastavampia muotoja – ja he ovat valmiita hyväksymään sen riskin, että homma ei mene juuri niin kuin sen suunnitteli. Niin on laita korkeatuottoisempien sijoituskohteidenkin kanssa. Niistä on mahdollista saada huipputuotot, mutta tuotto käy käsi kädessä riskin kanssa. Se on sijoitusmarkkinoiden laki. 

Muovailuvahan aloituspaketin saa omasta osuuspankista. Sillä pääsee muovailun alkuun. Siis vakuutussäästämisen alkuun. Jos tuntuu, että itsellä ei ole vielä ole taitoa hyödyntää sijoitusvakuutuksen kaikkia plastisia ominaisuuksia, apu siihenkin löytyy oranssin merkin alta. 

Omaa teostaan – sijoitusvakuutustaan – pääsee sitten tarkastelemaan eri kanteilta ja siihen voi tehdä lisää yksityiskohtia tai sitä voi muuten muovailla helposti verkossa. OP-mobiilista löytyvät monipuoliset mahdollisuudet muokata omaa sijoitusvakuutustaan. 

Kyllä sijoitusvakuutuksessa jotain pullataikinan kaltaistakin on. Sillä kun on taipumus kohota. 

Tutustu sijoitusvakuutukseen

Sijoitusvakuutuksen myöntää OP-Henkivakuutus Oy.

Pekka Keskiaho tekee viestintää OP:ssa. Häntä saa tituleerata finanssihommien sekatyömieheksi, sillä hänellä on takanaan jo reilun 26-vuoden mutkitteleva polku eri tehtävissä OP Ryhmässä.