Jos haluat saavuttaa jatkossa kevyemmän fiiliksen raha-asioissa, omaksu arkeesi muutama käytännön vinkki ja hallitse jatkossa paremmin talouttasi.

Teksti Katja Taponen, säästämisen ja sijoittamisen johtaja OP Ryhmässä. @KatjaTaponen
Julkaistu 6.6.2017

Tili nollilla palkkapäivän alla. Verkkopankissa odottaa nippu laskuja ja avaamattomissa kirjekuorissa muutama lisää. Hauskasta matkasta on muistona iso luottokorttilasku. Lisäksi rahaa kuluu asuntolainan ja osamaksun lyhennykseen, harrastuksiin ja koiran eläinlääkärilaskuun.

Kuulostaako tunne tutulta? Jos haluat saavuttaa jatkossa kevyemmän fiiliksen raha-asioissa, omaksu muutama käytännön vinkki ja hallitse paremmin talouttasi. Todennäköisesti se lisää myös tyytyväisyyttäsi omaan elämääsi.

  1. Laske kuinka paljon tilillesi tulee rahaa kuukaudessa ja vähennä tästä summasta kaikki kuukausittaiset pakolliset laskusi sekä muut välttämättömät ruoka-, asunto- ja matkakulusi. Jos laskutusväli on harvempi, jaa summa kuukausittaiseksi. Esimerkiksi kerran kolmessa kuukaudessa tulevan 300 euron sähkölaskun osuus kuukausimenoista on satanen. Laskelma on helppo tehdä, mutta on tärkeää, että olet raadollisen rehellinen itsellesi. Huomioi kaikki menoerät.
  2. Käytä hieman aikaa tutkiaksesi muutaman edellisen kuukauden menosi. Kuinka paljon käytit kuukausittain kahviloihin ja ravintoloihin, lehtilaskuihin, heräteostoksiin, Netflix- ja Spotify – palveluihin sekä muuhun ei niin välttämättömään? Nämä laskelmat yllättävät usein, sillä rahan kuluminen on salakavalan vaivatonta. Jos haluat tarkempaa kirjanpitoa menoistasi ja tuloistasi jatkossa, lataa jatkossa käyttöösi ilmainen Pivo-sovellus.
  3. Jos sinulla on pikavippejä tai muita kalliita kulutusluottoja, tee suunnitelma näiden poismaksamisesta. Kuinka paljon voit lyhentää kalleinta luottoasi kuukaudessa saadaksesi sen maksettua pois? Pikavippien korkomenot ovat todella korkeita ja ne ovat siten kultakaivos tarjoajilleen, joten sinulle voi olla kannattavaa yhdistää arvokkaimmat luotot yhdeksi edullisemmaksi lainaksi.
  4. Maksa itsellesi joka kuukausi taloutesi sallima summa säästöön erilliselle tilille. Tee tämä automaattiveloituksella heti palkkapäivänä ja luokittele meno omassa ajatusmaailmassasi välttämättömäksi. Näin et hetken kuluttua enää huomaakaan kulua vaan se muuttuu pakolliseksi menoksi, josta et enää halua tinkiä. Aseta tavoitteeksi kerryttää vähintään kolmen kuukauden nettopalkkaasi vastaava summa vararahastoksi. Potin kerääminen voi kestää vuosia, mutta tavoitteen täyttyessä tunnet itsesi taloutesi mestariksi. Jossain vaiheessa sinulla on fiksun taloudenpitäjän varakassa.
  5. Laske paljon voit käyttää rahaa välttämättömien kulujen jälkeen kuukausittain. Jos viikonloppuna on tiedossa ravintolaillallinen tai huvipuistoretki perheen kanssa, arkena on syytä säästää tähän vaadittava normaalin päiväkulutuksen ylittävä summa. Rahaa on käytössäsi vain tietty määrä ja sillä tulee pärjätä, jotta budjetti pysyy balanssissa. Kiristämällä talouden liian tiukalle on repsahduksen vaara suurempi, joten taloutesi sallima huvittelubudjetti on hyvä huomioida laskelmissa.
  6. Olet varmasti kuullut tämän aiemminkin, mutta vinkki on aina toimiva: vertaile hintoja laadun lisäksi. Kilpailuta sähkösopimukset, kampaajat, lainat, vakuutukset, puhelinliittymät ja kuntosalijäsenyydet sekä osta ruoka kaupasta, josta saat tarvitsemasi tuotteet edullisimmin.
  7. Varaudu myös ikävien yllätysten varalle. Varmista, että vakuutusturvasi on asianmukainen ja riittävä, jottei vahinko, tapaturma tai sairaus kaada talouttasi. Laske selviytyisitkö taloudellisesti jos nyt historiallisen matalalla oleva asuntolainan korko nousisi muutamalla prosenttiyksiköllä. Koronnousua vastaan voi suojautua vielä toistaiseksi melko edullisesti.
  8. Kun olet saanut kerättyä välttämättömän varakassan, olet jo tottunut säästämään. Tätä hyvää tapaa kannattaa jatkaa. Pankkitilillä varat eivät tuota mitään nykyisillä nollakoroilla, joten talleta tilille muutaman kuukauden nettotulojasi vastaava varakassa, jonka arvonvaihtelua et halua vaarantaa. Tätä ylittävän summan osalta kannattaa harkita paremman tuoton hakemista sijoittamalla. Riskit ja tuotot kulkevat sijoittajalla aina käsi kädessä: mitä suurempi riski, sitä suurempi tuotto-odotus. Rahastosäästämisessä pääset alkuun minimissään 10 eurolla kuukaudessa. Lisätietoa sijoitusrahastoista ja muista sijoitusvaihtoehdoista löydät osoitteesta op.fi.

Kirjoittaja Katja Taponen on säästämisen ja sijoittamisen johtaja OP Ryhmässä.