Siinä missä palkkaamme personal trainerin tai haemme apua ravintovalmentajalta, olisi järkevää pysähtyä hetkeksi miettimään myös omia talousasioita. Kun olet tyytyväinen tapaasi hoitaa raha-asioitasi, sillä on vaikutusta hyvinvointiisi.

Teksti Katja Taponen, säästämisen ja sijoittamisen johtaja OP Ryhmässä. @KatjaTaponen
Julkaistu 1.12.2017

Hyvinvoinnilla tarkoitetaan usein terveyteen ja elämänlaatuun liittyviä asioita. Satsaamme liikuntaan, terveelliseen ruokavalioon, kulttuurielämyksiin, läheistemme kanssa vietettyyn aikaan ja unenlaatuun voidaksemme hyvin. Kokonaishyvinvoinnin yhtenä osatekijänä unohtuu usein taloudellinen hyvinvointi. Huonosti hoidettuna raha-asiat aiheuttavat pitkän listan ikäviä asioita: kitkaa ihmissuhteissa, uniongelmia, stressiä ja huolta.

Taloudellisen hyvinvoinnin saavuttaminen vaatii konkreettisia tekoja, jotka eivät edellytä synnynnäistä osaamista tai ominaisuuksia. Se ei edellytä myöskään perittyä omaisuutta tai äkkirikastumista. Taloudenhallinnan taituri tarvitsee sopivasti tietoa, itsekuria ja harjoittelua.

Useimmilla on mahdollisuus vaikuttaa omaan taloustilanteeseensa

Suomen 90-luvun lamasta aiheutuneita vaikeuksia läheltä nähneenä tunnistan hyvin, että ääritilanteissa kysymys on selviytymisestä. Osalle säästäminen ja tulevaisuuteen varautuminen ei ole juuri tällä hetkellä mahdollista. Keskusteluissa unohtuu kuitenkin turhaan se, että useimmilla on omaan käyttäytymiseensä vaikuttamalla mahdollisuus varautua tulevaisuuteen ja vaurastua. Jo pieni vararahasto tuo turvallisuudentunnetta ja mielenrauhaa, eikä enemmistön tarvitse tämän saavuttamiseksi ponnistella kohtuuttomasti.

Talousasioissa on kysymys pitkäjänteisyydestä ja kurinalaisuudesta. Jos suhtautuu elämäänsä ”käärinliinoissa ei ole taskuja” -asenteella, saa olla varma, että on yllättävissä tilanteissa pulassa. Ahtaat paikat johtavat helposti harkitsemattomiin valintoihin, jotka pahentavat asiaa. En tunne yhtäkään henkilöä, joka olisi parantanut taloudellista tilannettaan pikavipeillä.

Miten pääset alkuun?

  1. Kaikkein tärkeintä on tarkastaa oman talouden tulojen ja menojen tasapaino eli varmistaa, ettei oma kulutus ylitä käytettävissä olevien tulojen määrää. Hyviä työkaluja taloudenhallintaa tukemaan ovat esimerkiksi Pivo-sovellus ja Marttojen talouden ja budjetoinnin tukivälineet.
  2. Lisää turvaa ja puskuria tuo vararahasto, johon suosittelen pikkuhiljaa keräämään vähintään kolmen kuukauden palkan verran. Tätä ylittävä summa kannattaa sijoittaa ja hakea varoille tuottoa omien sijoitustavoitteiden ja riskinsietokyvyn mukaisesti. Tilivarat eivät matalien korkojen aikana tuota edes inflaation verran, kun taas pitkäjänteinen sijoittaja hyötyy korkoa korolle -ilmiöstä. Jos saat veronpalautuksia tai muuta arjen tuloista poikkeavaa rahaa, ainakin osalla summasta on hyvä aloittaa vaurastuminen.
  3. Raha-asioista kannattaa keskustella avoimesti perheenjäsenien ja läheisten kanssa sekä sopia yhteisistä pelisäännöistä. Ikävät yllätykset rahankäytössä murentavat luottamusta ja synnyttävät kitkaa, joka on avoimella keskustelulla ja yhteisistä tavoitteista sopimalla vältettävissä.
  4. Saat apua oman taloutesi kipukohtien paikantamiseksi myös omasta osuuspankista. Voit keskustella esimerkiksi mahdollisuudesta niputtaa kalliita kulutusluottoja yhteen, pohtia asunnon ostamiseen tarvittavan lainan vaikutusta talouteesi ja miettiä miten sinun kannattaisi aloittaa pitkäjänteinen vaurastuminen.
  5. Tutustu OP Sijoittajakouluun. Siellä puhutaan sijoittamisesta suoraan ja hauskasti, ilman vaikeita termejä ja titteleitä. Aiheesta on myös kirjoitettu lukuisia kirjoja, joista voit hakea vinkkejä. Kotimaisista kirjoista alkuun auttavat Kukkaron kuningattareksi kymmenessä päivässä (Jenni Selosmaa) tai Totuus taloudestasi (Terhi Majasalmi).
  6. Blogit ovat helppo tapa hakea vertaistukea ja vinkkejä. Yksinhuoltajan selviytymisopas avaa hyvin kuinka paljon vaurastumiseen vaikuttavat omat kohtuulliset kulutusvalinnat ja määrätietoisuus. Tarkan markan blogista löydät säästövinkkejä.
  7. Myös sosiaalisessa mediassa käydään paljon keskustelua aiheesta. Facebookin Ompeluseuran Talousgurut, Vauras Nainen tai Sijoituskerho ovat hyviä osoitteita taloudenhallinnasta sekä sijoittamisesta kiinnostuneille. Twitterissä kannattaa seurata esimerkiksi tunnisteita #säästäminen, #sijoittaminen tai #taloudenhallinta.

Kirjoittaja Katja Taponen on säästämisen ja sijoittamisen johtaja OP Ryhmässä.