Trumpin vaalivoitto on nostattanut epävarmuutta ilmastotoimien suhteen. Tuleeko Yhdysvallat eroamaan Pariisin ilmastosopimuksesta? Vallitseva epävarmuus painaa uusiutuvan energian markkinoita lyhyellä tähtäimellä, mutta pitkällä aikavälillä näkymä ei ole yhtä synkkä.
Yhdysvallat on maailman suurin öljyn ja kaasun tuottaja sekä kumulatiivisesti suurimpia hiilidioksidipäästöjä aiheuttava maa. Myös Yhdysvaltojen talouskasvu on voimakasta: se lisää varallisuutta kokonaisen Intian talouden verran joka viides vuosi.
Yhdysvaltojen mahdollinen irtautuminen Pariisin ja YK:n ilmastosopimuksista sekä Trumpin vaikutukset demokratian toteutumiseen huolestuttavat juuri nyt isosti kansainvälistä yhteisöä.
Irtautuminen ilmastosopimuksista vaarantaisi YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumista ennen kaikkea sitä kautta, että muiden maiden luottamus, ymmärrys ja yhteistyökyky Yhdysvaltojen suhteen heikkenisi.
On kuitenkin hyvä huomioida, että ilmastosopimuksista irtautuminen ei olisi Yhdysvalloille poliittisesti kannattavaa, sillä se antaisi Kiinalle entistä vahvemman globaalin johtajuusaseman uusiutuvan energian osalta.
Moni ihmetteleekin nyt, miten maailman suurimman raakaöljyn tuottajamaan ja suurimpia kumulatiivisia päästöjä aiheuttaneen sekä toiseksi eniten vuositasolla tällä hetkellä päästöjä aiheuttavan maan käyttäytyminen tulee vaikuttamaan ilmastotyöhön.
Samaa pohtii myös sijoittajat. Miten käy ilmastosijoittamisen? Miten vastuullisemmat sijoitusstrategiat oikein jatkossa tuottavat?
Kasvaako fossiilisen energian tuotanto massiivisesti?
Isoista puheistaan huolimatta Donald Trump saattaa epäonnistua lisäämään merkittävässä määrin fossiilisen energian tuotantoa, kuten myös epäonnistua merkittävästi rajoittamaan uusiutuvan energian investointeja.
Tämä johtuu siitä, että öljy- ja kaasuyhtiöillä on rajalliset mahdollisuudet avata uusia tuotantoja: Yhdysvallat tuottaa jo enemmän raakaöljyä kuin mikään muu maa. Samaan aikaan republikaaniosavaltiot ovat eniten hyötyneet uusiutuvan energian tukipaketeista, ja heillä on intressi, että tuet jatkuisivat.
Näyttää siltä, että uusiutuvan energian kasvu jatkuisi muun muassa datakeskusten puhtaan energian tarpeen tukemana. Joe Bidenin hallinto on asettanut Yhdysvalloille 100 prosentin puhtaan energian tavoitteen vuoteen 2035 mennessä. Tässä ydinvoima lasketaan puhtaaksi energiaksi. Bloombergin ennusteen mukaan esimerkiksi jo tänä vuonna uusiutuvat energiamuodot tulevat kasvamaan maassa noin 25 prosenttia.
Kaikkiaan energiantuotanto Yhdysvalloissa kasvaa jatkossa ensimmäistä kertaa pitkään aikaan. Ydinvoiman suuren käytön ansiosta Yhdysvallat on energiatehokkaampi kuin moni muu maa, mutta datakeskusten raju kasvu asettaa paineita energian riittävyyden osalta.
Esimerkiksi Goldman Sachs ennustaa, että datakeskukset tulevat käyttämään peräti 8 prosenttia maan sähköenergiasta vuoteen 2030 mennessä. Tekoälyn esiinmarssi vauhdittaa tätä: ChatGPT:n tietohaku käyttää keskimäärin 10 kertaa enemmän sähköä kuin Google-haku.
Huomioiden, että datakeskusten suurimmat asiakkaat ovat Yhdysvaltojen isot teknologiayhtiöt, joista suuri osa on asettanut nettonolla-ilmastotavoitteet, on selvää, että datakeskukset tulevat ensisijaisesti käyttämään puhdasta energiaa.
Epävarmuus painaa uusiutuvan energian markkinoita lyhyellä tähtäimellä
Epävarmuus alussa esiin nostamistani kansainvälistä yhteisöä huolestuttavista asioista on itsessään pahinta myrkkyä. Epävarmuus on jo painanut alas amerikkalaisia uusiutuvan energian yhtiöiden osakekursseja 30–50 prosenttia huippulukemista. Lisäksi epävarmuus tulee todennäköisesti lyhyellä tähtäimellä viivästyttämään joitakin rahoitus- ja investointipäätöksiä.
Vaikka lyhyellä tähtäimellä uusiutuvan energian osakkeet ovat paineessa ja on riski, että Inflation Reduction Act -tukipakettia1 leikataan, alakuloon ei kannata vaipua. Markkinaennusteiden mukaan on vain 10 prosentin todennäköisyys sille, että Inflation Reduction Act -tukipaketti poistuisi kokonaan. Jos niin kuitenkin kävisi, Bloombergin New Energy Finance tutkimuksen mukaan uusiutuvan energian kasvuun Yhdysvalloissa ennustetaan 17 prosentin notkahdusta.
On myös syytä muistaa, että ilmastosijoittaminen on paljon muutakin kuin uusiutuvaan energiaan sijoittamista. Esimerkiksi OP-Ilmasto-sijoitusrahastossa alateemoina ovat muun muassa datakeskusten energiatehokkuus- että jäähdytysratkaisut, sähköistymiseen laajasti liittyvät laitteet, infrastruktuurin suunnittelu- ja rakennuspalvelut, ympäristöystävällisen kaupunki-infrastruktuurin insinööri- ja konsultointipalvelut sekä jätteiden käsittely.
Ilmastoratkaisuihin pääsee siis sijoittamaan edelleen – myös Yhdysvalloissa. Esimerkiksi kansainvälisen kaupan mahdolliset rajoitukset tulevat lisäämään kysyntää paikallisten yhtiöiden ratkaisuille sekä tuontia korvaaville ratkaisuille, kuten paikalliselle metallien kierrätykselle. Lisäksi fossiilisen toiminnan edistäminen sekä lisääntyvät luonnon ääri-ilmiöt tarjoavat työtä ympäristöhaittoja siivoaville jäte-, viemäröinti- ja jälleenrakennusyhtiöille.
Kokonaisuudessaan kestävyysasiat muodostavat erittäin voimakkaan kilpailutekijän ja kannustimet kehittyä niille, jotka suhtautuvat kestävyyteen vakavasti. Näemme enemmän kasvu- ja kehityspotentiaalia niissä yrityksissä, jotka esimerkiksi lähtevät heikommista olosuhteista, mutta osaavat rohkeasti muuttua, kasvaa ja tarjota ratkaisuja ilmastonmuutokseen. Ilmastosijoittamisella on siis ehdottomasti edelleen tulevaisuus.
Voit lukea lisää kirjoittamastani raportista ”Trump 2.0 ja ilmastotyö – mitä voimme odottaa?”, jossa käsittelen aihetta laajemmin. Raportista löydät myös lisätietoa lähteistä, joita olen käyttänyt kirjoituksen tukena.
Lähdeviite
1 Inflation Reduction Act (IRA) -tukipaketti implementoitiin elokuussa 2022 ja sen tavoitteena on vähentää hiilidioksidipäästöjä 40 prosentilla. IRA kanavoi 10 vuoden aikana 370 miljardin Yhdysvaltain dollarin rahoituksen uusiutuvan energian edistämiseksi. Se muun muassa tarjoaa 7 500 Yhdysvaltain dollarin veroedun uusien ja 4 000 Yhdysvaltain dollarin veroedun käytettyjen sähköajoneuvojen ostajille. Kuluttajat saavat hyödyntää nämä edut heti oston yhteydessä eikä myöhemmin veronpalautuksen yhteydessä. IRA sisältää myös tiettyjä vaatimuksia ajoneuvojen toimitusketjuihin liittyen.
Tämä on mainos. Tutustu ennen lopullisten sijoituspäätösten tekemistä sijoitusrahastojen avaintietoasiakirjoihin. Rahastojen keskeisimmät ominaisuudet kerrotaan rahastoesitteessä ja avaintietoesitteessä, jotka ovat saatavissa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi osoitteessa www.op.fi. Muistathan, että sijoittamiseen liittyy aina riskejä ja kuluja. Sijoitusten arvo voi nousta ja laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman osittain tai kokonaan. OP ei takaa, että saat sijoituksellesi tuottoa, eikä historiallinen tuotto ole tae tulevasta. Rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy ja salkunhoitajana toimii OP Varainhoito. Osakesijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki.
Kristiina Vares-Wartiovaara työskentelee OP:n vastuullisten teemarahastojen salkunhoitajana sekä ESG-asiantuntijana.
Aiemmat kirjoitukset
- Rahastosijoittaja – muista nämä viisi vastuullisuuskysymystä
- Mitkä ovat EU:n yhtiöiden tulevan kestävyysraportoinnin standardin erikoispiirteet?
- Why is the standardisation of sustainability reporting so important?
- Miksi vastuullisuustiedon raportoinnin standardointi on tärkeää?
- Miten mittaan kestävyyden?