Yhdysvaltojen poliittiset päätökset ovat heiluttaneet alkuvuonna sijoitusmarkkinoita. On hyvä muistaa, että vaikka maailma on muuttunut USA:n presidentinvaalien jälkeen, moni perusasia on pysynyt samana. Tässä valossa Yhdysvallat näyttäytyy yhä relevanttina sijoituskohteena.

Teksti Jani Stenius, OP:n allokaatiosijoitusjohtaja
Julkaistu 19.5.2025

Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi ja republikaanien vahva poliittinen mandaatti otettiin aluksi ilolla vastaan markkinoilla, vaikka tulevista tariffineuvotteluista oli varoitettu etukäteen. Vuoden alussa tariffineuvotteluista alettiin puhua enemmän, ja tunnelmat viilentyivät.

Liberation day:n tariffijulkistukset aiheuttivat paniikinomaisia liikkeitä, ja varoja virtasi ulos sekä USA:n osakemarkkinoilta että korkosijoituksista, mikä on harvinaista. Yleensä Yhdysvaltain valtion velkakirjamarkkinat toimivat turvasatamana, mutta ei tällä kertaa.

Sijoittajat alkoivat kyseenalaistaa USA:n roolia globaalissa taloudessa. Tariffimaksujen laskentatapa ja neuvotteluiden tyyli herättivät hämmennystä. Lisäksi Yhdysvaltain keskuspankin (Fed) itsenäisyyteen puuttuminen johti dollarin syöksyyn.

Sijoittajan näkökulmasta on aiheellista pohtia, onko tilanne muuttunut niin paljon, että salkkujen strategisia maapainoja tulisi muuttaa.

Kannattaako Yhdysvaltoihin yhä sijoittaa?

Tuloskausi tarjoaa näkemyksen yritysten tuloksentekokykyyn, ja jälleen kerran yhdysvaltalaiset yritykset ovat raportoineet vahvoja tuloslukuja. Vaikka tariffineuvottelut aiheuttavat epävarmuutta, talousluvut USA:ssa ovat edelleen melko hyvät.

Jos kasvu ei merkittävästi hidastu ja neuvotteluissa päästään ennakoitavaan lopputulokseen, taantuma USA:ssa voidaan välttää, ja yritykset voivat keskittyä tehokkaaseen liiketoimintaan, jossa yhdysvaltalaiset yritykset ovat omaa luokkaansa.

Eurosijoittajalle on tärkeää myös arvioida Yhdysvaltain dollarin tulevaa roolia. Voisiko jokin muu valuutta ottaa reservivaluutan roolin?

Sijoittajat ovat viime vuosina allokoineet hieman aiempaa enemmän reservisijoituksia muualle, kuten Japanin jeniin ja Kanadan dollariin. Tämä ei kuitenkaan ole tapahtunut siinä mittakaavassa, että se muuttaisi merkittävästi USA:n dollarin asemaa.

Yhdysvaltain korkomarkkinan likviditeetti on edelleen omaa luokkaansa, eikä siihen löydy tällä hetkellä toista vastinetta. Siten Yhdysvaltain dollarin rooli globaalissa mittakaavassa tuskin muuttuu merkittävästi lähivuosina.

Eurooppalaisissa salkuissa USA:n osakkeiden osuus on ollut nousussa, mutta on edelleen arviolta keskimäärin vain noin 35 prosenttia koko osakesalkusta. Tämä Yhdysvaltain pieni osuus on painanut salkkujen kokonaistuottoja merkittävästi viime vuosina, sillä USA:n osakkeet ovat tuottaneet huomattavasti paremmin kuin muut osakkeet lähes kaikilla, pidemmillä tarkasteluajankohdilla.

Painottamalla osakesalkkuja esimerkiksi MSCI ACWI:n mukaisesti – tässä indeksissä USA:n osuus on yli 60 prosenttia – olisi se johtanut merkittävästi parempaan tuottoon. Strategisesti eurooppalaisilla on siis edelleen tilaa nostaa USA:n painoa salkuissaan, eikä fundamenttien valossa ole syytä poiketa tältä tieltä tässäkään ympäristössä.

Yhdysvaltalaisilla yrityksillä vahva tuloksentekokyky ja dollarin asema vahva

Vaikka USA:n markkinoilla on ollut poliittisia ja taloudellisia haasteita, yhdysvaltalaisten yritysten vahva tuloksentekokyky ja USA:n dollarin asema globaalina reservivaluuttana tukevat näkemystä, että USA:n painon lisääminen salkussa voi olla perusteltua, jos salkku on nykytilanteessa kotimarkkinapainotteinen.

Heiluntaa tullaan näkemän markkinoilla jatkossakin, mutta se avaa myös mahdollisuuksia taktisille painotuksille matkalla kohti globaalien osakeindeksien maapainoja.

Hyvällä suunnitelmalla ja huolellisella analyysillä sijoittajat voivat hyötyä USA:n markkinoiden tarjoamista mahdollisuuksista ja saavuttaa kilpailukykyisen pitkän aikavälin tuoton.

Vastuunrajoitus

OP Varainhoito Oy (jäljempänä ”OP Varainhoito”) on OP Ryhmään kuuluva sijoituspalveluyritys. OP Varainhoito tarjoaa omaisuudenhoitopalveluita instituutioille ja muille yhteisöille sekä varakkaille yksityishenkilöille. OP Varainhoito voi toimia myös OP-Rahastojen salkunhoitajana. Tämä OP Varainhoidon laatima materiaali on yleistä markkinainformaatiota ja markkinointimateriaalia, joka ei täytä riippumattoman sijoitustutkimuksen edellytyksiä, johon ei sovelleta kieltoja, jotka koskevat sijoitustutkimuksen levittämistä edeltävää kaupankäyntiä. OP Ryhmässä riippumatonta sijoitustutkimusta tuottaa OP Yrityspankki Oyj. 

Esitys perustuu julkisiin lähteisiin ja informaatioon, joita OP Varainhoito pitää luotettavana. Tämä ei kuitenkaan sulje pois mahdollisuutta, että esitetyt tiedot eivät kaikilta osin olisi täydellisiä ja virheettömiä. OP Varainhoito tai sen palveluksessa oleva henkilökunta eivät vastaa esityksestä ja näiltä sivuilta saatavan muun informaation perusteella tehtyjen sijoituspäätösten taloudellisesta tuloksesta tai muista vahingoista, joita esityksestä saadun informaation käytöstä mahdollisesti aiheutuu. Tätä esitystä ei tule pitää sijoitusneuvona, tarjouksena ostaa tai merkitä mitään arvopapereita, eikä kehotuksena yksittäisen sijoituksen toteuttamiseen.

Jani Stenius toimii OP:lla allokaatiosijoitusjohtajana. Hän on työskennellyt sijoitusalalla vuodesta 2004, ja korko-, osake- ja allokaatiosalkunhoidon parissa vuodesta 2010.