Laina-ajat ovat pidentyneet ja lainojen keskikoko kasvanut. Suurimmaksi riskiksi omassa taloudessaan asiakkaamme kokevat sairastumisen ja työkyvyttömyyden, työttömyyden ja korkojen nousun. Moni jättää kuitenkin suojaamatta juuri ne riskit, jotka heitä eniten huolestuttavat.

Teksti Anna Niinimäki, johtaja, vakuudet ja DIAS
Julkaistu 15.6.2022

Ennen lainaneuvottelua kysymme asiakkailtamme, mikä heitä huolestuttaa tulevaisuudessa ja omassa taloudessaan. Suurimmaksi riskiksi asiakkaamme kokevat sairastumisen ja työkyvyttömyyden, työttömyyden ja korkojen nousun. Viime aikoina yhä useampi asiakkaamme onkin suojannut lainansa korkojen nousulta. Kiinnostusta koron nousulta suojautumiseen ovat lisänneet markkinakorkojen nousu ja inflaatio.

Edelleen kuitenkin moni jättää suojaamatta juuri ne riskit, jotka heitä eniten huolestuttavat. Tämä on yllättävää, kun otetaan huomioon viime aikojen epävarmuus sekä se, että laina-ajat ovat pidentyneet ja lainojen keskikoko kasvanut. Olemmeko tuudittautuneet siihen uskoon, että vastoinkäymiset eivät kohtaa meitä? Vai olemmeko vain liian kiireisiä pysähtyäksemme miettimään, mitkä vaikutukset esimerkiksi työttömyydellä olisi omaan talouteemme ja lainanmaksukykyymme?  

Laina-asiakkaillamme on mahdollisuus suojata myös nämä henkilökohtaiset, kuten sairastumiseen, työttömyyteen, työkyvyttömyyteen tai menehtymiseen liittyvät riskit kattavasti. Henkilökohtaiseen elämään liittyviä riskejä voi vakuuttaa erityisesti luoton takaisinmaksuturvalla, vakavan sairauden turvalla, henkivakuutuksella ja muilla kodin ja perheen vakuutuksilla.

Vakuutuksiin liittyy uskomuksia, jotka eivät välttämättä pidä paikkaansa. Seuraavassa vastaan neljään tyypillisimpään lainanottajan riskeihin ja vakuutuksiin liittyvään myyttiin.

1. Vakuutuksen ottaminen ei kannata, koska vahinkotilanteessa löytyy se ”pikku präntti”, eikä vakuutus kuitenkaan korvaa 

Joka toinen päivä OP:n asiakkaan laina maksetaan pois takaisinmaksuturvasta saadulla korvauksella. Pelkästään takaisinmaksuturvasta maksetaan vuosittain korvauksia yhdeksän miljoonan euron edestä noin 2000 asiakkaalle. Vain viidesosa korvaushakemuksista hylätään, syynä hylkäyksiin on lähes aina se, että asiakas on hakenut korvausta tapahtumasta, joka ei ole vakuutuksen piirissä. 

Asiakas, joka lainansa ottaessaan on pysähtynyt miettimään oman elämänsä riskejä, kohtaa vastoinkäymisen paremmin varautuneena kuin asiakas, joka ei ottanut lainalleen takaisinmaksuturvaa.  

2. Luoton takaisinmaksuturva on kallis  

Tänä päivänä asuntolainan tyypillinen keskikoko on yli 100 000 euroa ja tyypillinen ensiasunnon ostaja on 25-30-vuotias. 150 000 euron lainalle ja 25-vuotiaille lainan hakijoille laaja takaisinmaksuturva, joka turvaa molemmat luotonhakijat työttömyyden, työkyvyttömyyden, sairauden ja vakavan loukkaantumisen varalta, maksaa noin 70 euroa kuukaudessa. Hinta riippuu lainan yksityiskohdista, kuten maksusuunnitelmasta.

Takaisinmaksuturva mahdollista pudottaa myös puoleen ottamalla turvan vain osalle lainaa tai ainoastaan laina-ajan alkuun, kun lainan määrä on suurimmillaan.     

3. En tarvitse vakuutuksia, koska säästän tai sijoitan  

Kun kysymme asiakkailta, miten he suojautuvat riskeiltä, suurin osa vastaa säästävänsä ja sijoittavansa. Säästäminen lainanmaksun rinnalla onkin ehdottomasti hyvä ajatus ja sopii kaikkiin tilanteisiin.

Monella on säästöille kuitenkin muitakin käyttökohteita kuin riskitilanteet. Säästöjä on mukava käyttää silloin tällöin johonkin hankintaan tai vaikkapa lomamatkaan. Harvalla on myöskään mahdollisuutta tai motivaatiota säästää sellaisia summia, jotka mahdollistaisivat lainan poismaksun kokonaisuudessaan, jos pahin osuu omalle kohdalle. Tämän vuoksi kannustan kaikkia säästämään hyvän ja vakuuttamaan pahan päivän varalle.   

4. Myyn asunnon, jos jotain sattuu

Moni ajattelee, että jos asiat eivät mene suunnitelmien mukaan, asunnon voi aina myydä ja lainan maksaa pois. Sairastuminen tai työttömyys, puhumattakaan perheenjäsenen menehtymisestä, on varmasti lähes jokaiselle niin suuri kriisi, että omasta kodista luopuminen ei tuolloin ole toivottava vaihtoehto.   

Asunnon ostaminen on monelle elämän suurin taloudellinen päätös, jonka valtaosa tekee huolellisen ja pitkän harkinnan jälkeen. Yhtä tärkeää kuin se, onko juuri tämä asunto sopiva koti perheelleni, on pohtia sitä, miten kodille ja perheelle käy siinä tapauksessa, jos jotain yllättävää sattuu. Mitkä riskit ovat oleellisia juuri sinulle ja sinun perheellesi? 

Lainaturvasta saat turvaa sinun ja perheesi lainanmaksuun odottamattomien vastoinkäymisten varalta. Lue lisää.

Kirjoittaja Anna Niinimäki toimii OP:n henkilöasiakasrahoituksessa. Hänen sydäntään lähellä on varmistaa, että asiakkaat toteuttavat asumisen unelmiaan kestävästi ja selviävät lainansa maksusta nyt ja tulevaisuudessa, yllättävissäkin elämäntilanteissa.