Moni asunnonostaja suuntaa ajatteluaan asuntokauppojen hetkellä lähitulevaisuuteen: uuden kodin remontti tai sisustus voivat olla päällimmäisenä mielessä. Asuntokaupoilla kannattaisi kuitenkin pohtia myös pidemmälle tulevaisuuteen.
Asunnon ostaminen on valtaosalle yksi elämän suurimmista taloudellisista päätöksistä. Unelmien asuntoa etsitään usein pitkään, ja vaihtoehtoja punnitaan hartaasti. Valtaosa laskee tarkkaan, miten unelman toteuttaminen suhteutuu oman talouden tuloihin ja menoihin. Moni tukeutuu omaan pankkiinsa siinä, mikä on pankin näkemys maksimilainamäärästä.
Kun unelmien asunto löytyy, haaveilu sen sisustamisesta ja uusista huonekaluista alkaa. Joku pohtii, millainen remontti on edessä. Toinen miettii, millainen on uusi asuinympäristö, kuinka perheen arki toimii, tai miten kuljetaan töihin, kouluun ja harrastuksiin. Keskitymme nykyhetkeen, siihen, mitä muuton mukanaan tuoma muutos tuo tullessaan.
Asunnonvaihdon yhteydessä pitäisi nykyhetken lisäksi entistä enemmän pohtia myös tulevaa. Tulevaisuuden toiveissa voi olla iloisia muutoksia, haaveita perheen kasvamisesta tai uudesta työpaikasta - asioista, jotka vaikuttavat myös talouden pitoon. Tulevaisuudessa voi myös tapahtua jotain odottamatonta. Muutoksia voi tapahtua ympäröivässä maailmassa tai omassa henkilökohtaisessa elämässä.
Ympäröivässä maailmassa tapahtuvia muutoksia, joilla on vaikutusta lainanottajan arkeen, ovat esimerkiksi korkojen nousu ja asuntojen hintakehitys. Tällä hetkellä elämme poikkeuksellisen matalien korkojen aikaa, mutta kukaan ei tiedä, kuinka kauan.
Edellinen merkittävä korkojen nousu tapahtui vuosien 2005-2008 aikana, jolloin korot nousivat 2,5 prosenttiyksikköä. Nykyisillä lainamäärillä parin, kolmen prosenttiyksikön nousu lainan korossa tarkoittaa helposti satasten lisäystä lainan kuukausierässä.
Koron nousulta voi kuitenkin suojata oman taloutensa korkokatolla tai kiinteällä korolla. Tällöin saa varmuuden siitä, että muutokset korkomarkkinoilla eivät heiluta oman perheen kykyä selviytyä lainan maksusta.
Asunnon arvon muutos ei monellekaan näyttäydy ennen kuin sitten, kun asunnonvaihto tulee ajankohtaiseksi. Viime vuosina asuntojen hintakehitys on Suomessa eriytynyt. Suurimmissa kasvukeskuksissa hinnat ovat nousseet, mutta syrjäseuduilla asuntojen arvot ovat laskeneet, ja kaikkialla Suomessa hintakehitykseen liittyy epävarmuutta.
Asunnon arvon laskemiselta voi suojata omaa kotiaan lähinnä huolehtimalla sen ylläpidosta ja tarpeellisista remonteista ja kunnostustarpeista. Lainanmaksun ohella oman asunnon hinnan muutoksien suojaksi kannattaa säästää. Tällöin varmistaa sen, että varallisuus jakautuu asuntovarallisuuden lisäksi myös muuhun omaisuuteen. Jokaiselle lainanottajalle löytyy sopiva säästämisen tapa ja säästösumma.
Ulkoisten muutosten lisäksi muutoksia voi tapahtua myös henkilökohtaisessa elämässä. Koronavuosi on näyttänyt meille, että tänä päivänä vain harva työpaikka on varma. Kysyessämme lainaa ottavien asiakkaiden näkemyksiä oman taloutensa riskeistä, valtaosa nostaa suurimpien riskien joukkoon juuri työttömyyden. Työttömyyden ohella sairastuminen, vakava loukkaantuminen ja läheisen menehtyminen huolestuttaa monia lainanottajia. Myös näihin henkilökohtaisen elämän riskeihin löytyy lainanottajalle suojautumiskeinot. Ikävistä asoista puhuminen, oman talouden riskien pohtiminen ja niihin varautuminen on viisasta talouden hallintaa, ja voi säästää monelta murheelta.
Kun uusi asunto on ostettu, siitä syntyy nopeasti koti. Suojaamalla itselleen keskeiset riskit turvaa sen, että kodista ei tarvitse luopua elämän yllättäessä ja oman asuntounelman toteutuminen on kestävällä pohjalla.
Lue myös:
Kun asuntokuume iskee, järjellä vai tunteella mukaan?
Asuntokauppa ylikuumenee – vai kuumenevatko todellisuudessa pelkät tilastot?
Kirjoittaja Anna Niinimäki toimii OP:n henkilöasiakasrahoituksessa. Hänen sydäntään lähellä on varmistaa, että asiakkaat toteuttavat asumisen unelmiaan kestävästi ja selviävät lainansa maksusta nyt ja tulevaisuudessa, yllättävissäkin elämäntilanteissa.