Koronan ote yhteiskunnasta alkaa vähitellen hellittää ja suunta on kaikille mieluinen. Vihdoin valoa tunnelin päässä! Pandemian vaikutukset näkyvät kuitenkin monella alalla vielä pitkään. Tie kohti koronakurituksen jälkeistä optimismia vaatii malttia ja sangollisen jäitä hattuun.

Teksti Timo Voutilainen, OP Koti Pirkanmaan toimitusjohtaja @VoutilainenO
Julkaistu 7.5.2021

Asuntokaupan mahdollisesta ylikuumenemisesta on puhuttu, ennustettu ja peloteltu jo pitkään. Nyt tilastot lietsovat bensaa liekkeihin ja numeroista saadaan tukea kuumana kiehuvaan keskusteluun – ja nostoja otsikoihin.

Ketäpä ei asuntomarkkinoiden hintakehitys juuri omassa kaupungissa kiinnostaisi? Asuntokaupan tilastoja on kuitenkin syytä lukea eri lailla kuin aikaisemmin.

Tampereella esimerkiksi tehtiin vuoden 2021 maaliskuussa 42,9 % enemmän kauppaa kuin vuosi sitten maaliskuussa. Sen verran rohkenen tulevaisuutta ennustaa, että myös tämän vuoden huhti- ja toukokuussa tehdään huomattavasti enemmän asuntokauppaa kuin viime vuonna samaan aikaan.

Huhti- ja toukokuu ovat monesti olleet vuoden vilkkaimmat kuukaudet, mutta viime vuonna koronan takia kevät kuihtui asuntokaupassa vuoden hiljaisimmiksi kuukausiksi. Tänä kesänä taas ei tulla pääsemään viime kesän huippulukemiin, jolloin kevään aikana kasautunut asunnonvaihtotarve purkautui.

Tilastot ja ennustukset kertovat toisin sanoen enemmän koronan vaikutuksesta asuntokauppaan kuin asuntokaupan todellisesta tilasta.

Jos on itse vaihtamassa kotia, on hyvä miettiä, minkä arvon tilastoille omassa päätöksenteossaan antaa. Asunnonvaihto kannattaa tehdä silloin, kun siihen on tarve – ei silloin, kun muutkin tuntuvat niin tekevän. Asunnon vaihtoon liittyy aina muitakin arvoja kuin pelkkä hintakehitys tai se, miten kauppa kotiseudulla käy.

Miltä sitten asuntokaupassa tilastojen näkökulmasta oikeasti näyttää? Tosiasia on, että asuntokauppa käy erittäin hyvin. Tästä vuodesta on muodostumassa hyvä vuosi ja saatamme jopa ylittää viime vuoden asuntokauppojen määrät.

Vuositasollakin koronan vaikutukset näkyvät. Vuosivertailussa asuntokaupan määrissä on selvästi nähtävissä jo nyt, että ihmisillä on enemmän rahaa käytettävissä ja asumiseen halutaan sijoittaa. Kotona vietetään nyt ja tulevaisuudessa entistä enemmän aikaa. Pidemmän aikavälin luvut kertovatkin luotettavampaa tarinaa kuin kuukausitason hekumalliset nostot. Ne luovat aitoa toivoa tulevaan.

3 neuvoa asuntokauppatilastojen lukemiseen:

  1. Jos muutokset ovat poikkeuksellisen suuria, ota selvää, miksi.
  2. Mieti, ovatko luvut vertailukelpoisia.
  3. Pohdi, onko tilastoilla oikeasti merkitystä. Mikä on sinulle tärkeää?
Oletko ostamassa tai myymässä asuntoa? OP Kodin asiantuntevat välittäjät palvelevat sinua ympäri Suomen.

Lue myös:

Korona ei muuttanut asumisen unelmia – vai muuttiko sittenkin?

Korona ei pysäytä kaupungistumista, mutta asumistoiveita se voi muuttaa

Kirjoittaja Timo Voutilainen on OP Koti Pirkanmaan toimitusjohtaja. Hänellä on laaja kokemus kiinteistönvälityksestä vuodesta 1989 alkaen.