Asuntokauppojen rauhoittunut tahti antaa mahdollisuuden tehdä entistäkin harkitumpia valintoja. Etenkin asunnon vaihtajille ja ensiasunnon ostajille rauhallisempi tahti kaupassa antaa enemmän mahdollisuuksia.

Teksti Timo Voutilainen, OP Koti Pirkanmaan toimitusjohtaja @VoutilainenO
Julkaistu 21.11.2022

Tulevasta asuntokauppavuodesta 2023 vaikuttaa tulevan kohtuullinen, ja ympäröivän tilanteen huomioon ottaen jopa hyvä. Hyvä työllisyystilanne edistää asumiseen panostamista.

Vaikka markkinatilanteet heilahtelevatkin syklisesti, asuntounelmia toteutetaan ympäri vuoden. Koti on meille edelleen se tärkein paikka ja siihen ollaan valmiita satsaamaan. Oma koti on edelleen myös hyvä sijoitus.

Tampereella asuntojen myyntiajat ovat pidentyneet, hinnat eivät ole nousussa. Nyt näyttää siltä, että jopa päinvastoin, ja myytävien asuntojen määrä on kasvanut. Ostajalle tämä tarkoittaa sitä, että päätöksiä voi tehdä hätiköimättä ja hinnoista päästä neuvottelemaan. Asuntokauppojen rauhoittunut tahti antaa mahdollisuuden tehdä entistäkin harkitumpia valintoja. 

Myös asunnon vaihtajille ja ensiasunnon ostajille rauhallisempi tahti kaupassa antaa enemmän mahdollisuuksia. Tarjolla on enemmän vaihtoehtoja, kun asuntosijoittajat ovat pikemminkin myymässä kuin ostamassa asuntoja. Parhaat kaupat tehdään silloin, kun ei joudu kilpailemaan muiden nostajien kanssa. 

Energiaratkaisut keskiössä

Keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä suurimman osan ahmaisee asumisesta aiheutuvat päästöt. Lämmitystä, sähköä ja vedenkulutusta säätelemällä kukin voi tehdä kotonaan selviä ilmastotekoja, pienentää hiilijalanjälkeään ja näinä aikoina mieluusti myös sähkölaskuaan. Mutta mistä varmistua, kun pitäisi lähteä asuntokaupoille?

Energian hinnan nousua pelätään lämmityskauden kynnyksellä, eikä suotta. Tässä markkinassa voittajia ovat talot ja taloyhtiöt, jotka ovat energiaremonttinsa jo tehneet. Varmaa on, että ensi kevään taloyhtiökokouksissa energiaremontit ovat aiempaakin isommin tapetilla. Elinkustannusten nousua ja energiatehokkaita ratkaisuja vaativien asukkaiden painetta ei voida ohittaa – kannattaa siis osallistua oman taloyhtiön kokouksiin!

Vaikka korkojen nousu on ollut nopeaa ja rajua, oman kodin ostajalle korkotaso ei ole kohtuuton. Tarvittaessa turvaa tuo korkokatto, joka suojaa korkojen nousun varalta. Asuntolainan saannissa matalaenergiset kodit ovat valttia, kun taas joissakin korkeamman energiankulutuksen kohteissa itselleen voi mahdollisesti neuvotella vuoden tai vaikka kahden sähkölaskun verran alennusta.

Vastuullisilla asuntokaupoilla oma koti on edelleen hyvä sijoitus

Asuntokaupoilla – etenkin epävarmoina aikoina – luotettava, hyvää välitystapaa noudattava välittäjä on kullanarvoinen neuvonantaja. Ostajat haluavat päätöksenteon tueksi entistäkin tarkemmin tietoja tehdyistä remonteista, riskeistä, käyttökustannuksista ja taloyhtiön taloudesta. Tässä hyvä välittäjä tekee työtä asunnon ostajan puolesta. Luotettava, hyvää välitystapaa noudattava välittäjä on puolueeton neuvonantaja, mikä on tärkeää etenkin epävarmoina aikoina. 

Me OP Kodin välittäjät olemme suomalaisen asuntokaupan ammattilaisia ja osa Suomen suurinta finanssitaloa. Vastuullisuus näkyy kaikessa toiminnassamme. Asiakaslupauksemme on ”Sinä olet minulle tärkeä”. Se haastaa meitä toimimaan niin, että asiakkaat, sidosryhmät ja kollegat tuntevat kohtaamisen jälkeen arvostuksen tunnetta – ja voivat luottaa siihen, että meidän avullamme tehdään vastuullisia, harkittuja päätöksiä.

Kirjoittaja Timo Voutilainen on OP Koti Pirkanmaan toimitusjohtaja. Hänellä on laaja kokemus kiinteistönvälityksestä vuodesta 1989 alkaen.