Osuva pilapiirros paitsi huvittaa myös antaa ajattelemisen aihetta. Parhaimmista tulee aikaa kestäviä klassikoita. Mitä ne kertovat ennusteista ja markkinoista?

Teksti Reijo Heiskanen, OP Ryhmän pääekonomisti @Reiskanen
Julkaistu 11.5.2017

Aamun sanomalehti piristi mieltäni talousennustajista tehdyllä pilapiirroksella. Se toi mieleen muutaman oivaltavan sutkauksen vuosien takaa. Yksi näistä on muodostunut klassikoksi ja pari muutakin tuntuvat aina yhtä ajankohtaisilta.

Ekonomistin kanssa hissipuhe siirtyy usein talousasioihin. Normaalien ihmisten kanssa puhutaan ennemmin säästä. Kun nämä aiheet yhdistää, niin ollaan asian ytimessä. Mieleeni tulleessa pilakuvassa mies seuraa televisiosta uutisia. Niissä kerrotaan, miten sää suosii ja aurinko paistaa. Lopuksi kuitenkin todetaan, että talousasiantuntijat varoittavat sään huononevan pian.

Piirros saa ekonomistin hymyilemään ymmärtävästi. Juuri noinhan se menee. Tosin viime aikoina on ennusteltu talouden kääntymistä ennemminkin parempaan.

Toisessa piirroksessa ollaan myös ekonomistien usein niin synkkien skenaarioiden parissa. Tällä kertaa kana valistaa fläppitaulun avulla muita eläimiä: näiden trendien jatkuessa taivas väistämättä putoaa niskaan.

Molemmat piirrokset ovat ulkomaisia ja ajalta ennen 1990-luvun alun taantumaa. Ne kuvaavat sinällään hyvin ajan yleisiä tunnelmia: uskoa jatkuvaan kasvuun. Ekonomistit olivat pahan ilman lintuja, mikä on tuttu asetelma aikojen alusta saakka. Jälkikäteen ajateltuna varoittelut olivat toki paikallaan, sillä kestämättömät trendit taittuivat.

Kolmas piirroksista on jo muodostunut klassikoksi. Ehkä olet nähnyt sen. Itse näin sen ensimmäistä kertaa lähes kolme vuosikymmentä sitten. Meklari saa työstään tarpeekseen ja hänen hyvästelynsä tulkitaan ostosuositukseksi. Seuraa massiivinen ostoaalto. Pian vastaavasti lunch muuttuu crunchiksi ja markkinat romahtavat.

Piirros osuu ytimeen ja naurattaa. Huhut ja markkinasentimentti liikuttavat markkinoita lyhyellä aikavälillä. Muoti-ilmiöt ja uskomukset vaikuttavat taloudessa kuitenkin pitkälläkin tähtäimellä. Niiden kestävyydestä on ekonomistien syytä muistutella, vaikka maaperä ei nousukaudella olisikaan suopea pessimismille. Yhtä tärkeää on löytää mahdollisuuksia silloin kun kaikki näyttää synkältä.

Millaisiahan olisivat ekonomistien tekemät pilapiirrokset? Voisivatko ne olla sellaisia, jotka saisivat hyväntuulisesti myhäilemään, vaikka kyse olisi vakavastakin ongelmasta? Uppoaisivatko viestit niiden avulla paremmin? Ainakin ekonomistien kustannuksella voi pilailla. Siinä sivussa voi mennä samalla tärkeitäkin viestejä perille.

OPn ekonomistien suhdanne-ennusteen tarkistus julkaistaan 19.5.

Kirjoittaja Reijo Heiskanen on OP Ryhmän pääekonomisti. Hänellä on pitkä kokemus ekonomistina makrotalouden ja rahoitusmarkkinoiden parissa. OP Ryhmän pääekonomistina hän on toiminut vuodesta 2010.