Hämäläiset saivat neljän miljoonan euron merenrantatalossaan lopulta toivomansa wow-efektin
Lisää aiheesta
Pitkään Helsingin keskustassa asunut Hämäläisten perhe päätti muuttaa omakotitaloon, joka olisi niin hieno, että se korvaisi mukavan keskusta-asumisen. Alkoi Villa Suvisaariston rakentaminen, mutta kaikki ei mennyt ihan niin kuin piti.
Portin takaa näkyy talo, joka on kuin linnoitus. Portti avautuu, ja astumme asvaltoidulle pihatielle, jonka päässä odottaa Jani Hämäläinen. Hän toivottaa vieraat tervetulleeksi kotiinsa.
Kuvittele, miltä tuntuu olla viiden tähden hotellihuoneessa, josta aukeaa näkymä merelle. Ja kuvittele nyt, että tuo hotellihuone on satojen neliöiden kokoinen ja kahdessa kerroksessa.
Sellainen paikka on noin neljän miljoonan talo Villa Suvisaaristo.
Etuovi on massiivinen, ja kun se aukeaa, suurista ikkunoista näkyy merimaisema.
– Halusimme taloon wow-efektin: kun astuu pääovesta sisään, niin maisema tulee in your face, Hämäläinen sanoo.
Kun maksetaan parhaasta, tuloksen pitää vastata hintaa. Samahan se on ravintolassa. Jos illallinen on kallis, ei siinä voi tyytyä mihinkään pasta bologneseen.
Rannassa on myös pienlentokone.
– Se on yhden kaverini. Hän säilyttää sitä täällä, koska meillä on diili: jos haluan joskus perjantaina baariin Helsingin Kanavarantaan, hän lentää minut sinne. Siinä menee viisi minuuttia, kun taksilla menisi puoli tuntia.
Reklamoidaan jos on tarvetta
Maisema ei ole tässä asunnossa ainoa asia, joka tuottaa wow-efektin. Kuten viiden tähden hotelleissa, kaikki – materiaalit, design ja sisustus – ovat viimeisen päälle. Hanat ovat kultaa, ja ovenkahvat on tuotu varta vasten Italiasta.
Kaikesta näkee, että Hämäläisten perhe halusi vain parasta.
Hämäläinen osoittaa niin sanotun kakkosolohuoneen akustiikkamassoitettuja seiniä. Ne piti tehdä neljä kertaa uusiksi, koska Hämäläinen ei ollut niihin tyytyväinen.
– Kun maksetaan parhaasta, tuloksen pitää vastata hintaa. Samahan se on ravintolassa. Jos illallinen on kallis, ei siinä voi tyytyä mihinkään pasta bologneseen. Olemme siinä mielessä epäsuomalaisia, että kyllä me reklamoidaan, jos on syytä.
Talon rakentumista seurataan myös Grand Designs Suomi -ohjelmassa.
Kaikki sai alkunsa koirahaaveesta
Tontin etsiminen alkoi vitsistä vuonna 2019. Hämäläisen vaimo Eeva Hämäläinen oli aina halunnut koiran, ja mies oli sanonut, että sellainen voidaan hommata, jahka asutaan omakotitalossa.
– Vaimo sanoi, että muutetaan sitten omakotitaloon. Alettiin etsiä puolitosissaan tontteja ja löydettiin tämä. Teimme tarjouksen ja päätimme, että jos se menee läpi, me ostamme tontin. Ja sitten se meni läpi.
Hämäläinen naurahtaa ja jatkaa:
– Koiraa ei ole vieläkään.
Pariskunta oli asunut vuosikausia Helsingin keskustassa ja viihtynyt, joten omakotitalon piti olla sen verran kiva, että se voittaisi mukavan keskustaelämän.
– Meren läheisyyteen kaikki perustui. Ja siihen, että asunnon piti olla massiivinen ja viimeisen päälle laadukas.
Lopulta kaikki tapahtui aika äkkiä. Neljän hengen perhe oli kyllä pohtinut välillä vakavissaan omakotitaloon muuttamista mutta ajatellut, ettei se tapahtuisi näin aikaisessa vaiheessa elämää.
– Omakotitalo oli ollut haave mutta enemmän sellainen sitten joskus -haave, tyyliin kymmenen vuoden päästä. Se tulikin sitten vähän etuajassa.
Rakentamisessa tulee aina yllätyksiä
Kaikki, jotka ovat rakentaneet tai rakennuttaneet itselleen talon – tai tehneet vaikka vain keittiöremontin – tietävät, että rakentamisen aikana usein sattuu ja tapahtuu.
Perhe ei osannut täysin varautua yllätyksiin, vaikka he yrittivät tilkitä mahdolliset sudenkuopat etukäteen.
– En ole rakennusalan ammattilainen, joten palkkasimme kaikista parhaat ja suositelluimmat tyypit rakentamaan ja johtamaan projektia.
Minulla oli pinna aika kireällä ja tuli hiki, että onnistuuko tämä ollenkaan.
Jo ennen tonttikauppoja oli paljon selvitettävää Espoon kaupunginmuseon kanssa.
– Asunnon piti sopia kulttuurihistoriallisesti tähän maisemaan ja alueeseen. Laitoimme museolle ehdotuksia ja teimme muutoksia, mutta aina vastaus oli, että ei käy. Eikä sieltä edes sanottu, miksi ei käy. Minulla oli pinna aika kireällä ja tuli hiki, että onnistuuko tämä ollenkaan.
Lopulta kaupunginmuseo hyväksyi suunnitelman, ja rakentaminen alkoi. Samoihin aikoihin pandemia oli alkanut riehua Suomessa kunnolla, mikä aiheutti omat hankaluutensa.
Rakennus nousi silti nopeasti. Kun se oli pystyssä ja oli aika ryhtyä sisäpuolen töihin, päälle paukahti Ukrainan sota. Raaka-aineiden hinnat ja toimitusajat nousivat pystysuoraan ylöspäin, ja työt hidastuivat.
– Rahaa alkoi palaa ihan järkyttäviä määriä. Kun maksoi laskuja, niin tuntui, että aina meni 100 000 euroa niin että heilahti. Aloin vältellä niiden kirjeiden avaamista, en halunnut edes katsoa laskuja.
Pakko pitää kiinni deadlineista
Muutto viivästyi ja viivästyi. Ensin tavoite oli elokuu 2022, sitten syyskuu, sitten lokakuu. Lopulta Hämäläinen huomasi, että nyt ei voi enää laistaa deadlineista, kävi miten kävi.
– Ryhdyin tosi tiukaksi ja sanoin firmoille ja toimittajille, että näiden asioiden on kerta kaikkiaan tapahduttava ajallaan.
Kun katsoi ikkunoista ulos, niin kyllä se wow-efekti sieltä lopulta tuli. Ajattelin, että onhan tämä aika kiva.
Hämäläinen oli luvannut perheelleen, että vuoden 2022 joulu vietettäisiin uudessa asunnossa.
– Jouluaattoaamuna saatiin vedet päälle. Uuni ei ollut vielä tullut, ja soitin toimittajalle, että missä uunini on? Saimme toimittajalta lainaan uunin, jossa saimme paistaa kinkun, Hämäläinen sanoo ja naurahtaa.
Talvinen pettymys suli keväällä
Kesäkuussa 2023 asunto oli ihan viimeisiä pikkujuttuja lukuun ottamatta valmis. Eli loppu hyvin kaikki hyvin?
Tavallaan, Hämäläinen sanoo.
– Se harmittaa vähän, että emme saaneet sitä wow-efektiä: että olisimme avanneet oven uuteen kotiin, ja kaikki olisi ollut valmista. Kaikkea pientä oli rempallaan ja raksamiehet olivat päivittäin täällä hommissa. Onnistuimme vähän pilaamaan sen hetken.
Se oli talviaikaa. Mutta kun kevät tuli, mieli alkoi parantua.
– Lumet alkoivat sulaa ja aurinko tuli esiin. Kun katsoi ikkunoista ulos, niin kyllä se wow-efekti sieltä lopulta tuli. Ajattelin, että onhan tämä aika kiva.
Hämäläisten talon rakentumista seurataan Grand Designs Suomi -ohjelmassa.
Tässä juttusarjassa tutustutaan MTV:n Grand Designs Suomi -ohjelmassa syksyllä 2023 nähtäviin taloihin ja tarinoihin niiden takana. Kiinteistönvälityksen asiantuntija OP Koti on Grand Designs Suomen pääyhteistyökumppani. Grand Designs Suomi keskiviikkoisin klo 20 MTV Katsomossa ja MTV3-kanavalla.
Etsitkö omaa unelma-asuntoasi? Katso OP Kodin myynnissä olevat asunnon täältä |