Kun intohimoiset matkailijat Brett ja Amelie Irwin menivät naimisiin, he juhlivat häitään kahdeksassa eri maassa. Vuonna 2019 he päättivät kokeilla matkustamista asuntovaunulla ja kiersivät Eurooppaa yhdessä lastensa kanssa. Marraskuussa perhe suuntasi Suomeen, sillä toiveissa oli nähdä revontulia.
 
– Päädyimme Kilpisjärvelle, koska kuulimme, että täällä on siihen hyvät mahdollisuudet, Brett Irwin kertoo.
 
Revontulien lisäksi pariskunta ihastui Kilpisjärven valkoisiin hankiin, taivaan vaaleanpunaiseksi värjääviin auringonlaskuihin sekä jämeriin tuntureihin. Perhe päätti asettua asuntovaunuunsa Kilpisjärvelle koko talveksi.
 
– Olen kokki, ja sain töitä paikallisesta ravintola- ja majoitusliikkeestä.

Irwinit olivat ajatelleet jatkaa matkaa asuntovaunullaan maaliskuussa 2020 – talven lumet olisivat varmaan sulaneet tarpeeksi siihen mennessä. Mutta maaliskuussa oli yhä korkeat kinokset, joten he siirsivät lähtöä toukokuulle. Sitä ennen koronapandemia paheni ja sulki maiden välisiä rajoja. Perhe jäi Kilpisjärvelle.

Lämpimillä vaatteilla tarkenee

Perheellä on ystäviä Pohjois-Norjassa, noin tunnin ajomatkan päässä Kilpisjärveltä. Irwinit huomasivat pohtivansa, että hekin voisivat asettua asumaan vakituisesti Lappiin.

Kilpisjärven kyläyhteisö oli ottanut heidät hyvin vastaan. Perheen kaksi vanhempaa lasta olivat aloittaneet paikallisen koulun ja päiväkodin. Nuorin lapsi syntyi vuonna 2022 paljasjalkaiseksi kilpisjärveläiseksi.

Viisihenkinen perhe hurahti pohjoiseen elämäntyyliin.

Irwinit rakastavat Lapin talvea sekä pohjoista elämäntyyliä. Sitä, että ulkona retkeillään ja vietetään paljon aikaa vuodenajasta riippumatta. Kovat pakkaset eivät ole tuottaneet heille ongelmia.

– Kylmyys on ainoastaan pukeutumiskysymys, Irwin lisää.

Irwinin perheen unelmien tontti löytyi järven rannalta.

Kun perhe löysi unelmiensa tontin järven rannalta, päätös oli selvä. He rakentaisivat Kilpisjärvelle paritalon. Toinen asunto tulisi heille itselleen ja toisen asunnon he antaisivat vuokralle. Toiveena on löytää siihen pitkäaikaiset vuokralaiset ja saada asunnosta vuokratuloja.

Ei kompromisseja isoista ikkunoista

Tonttikauppojen jälkeen alkoi talon suunnittelu. Ennen yhteydenottoa arkkitehtiin he tekivät suunnitelmia itse. Suunnitelmissa oli paljon ikkunoita.
 
– Tärkeintä kodissamme on nähdä ulkoa avautuvat maisemat.

Tarkoituksena oli rakentaa talo elementeistä. Irwinit eivät kuitenkaan löytäneet elementtitalon valmistajaa, joka olisi toteuttanut heidän kaikki muutostoiveensa. Pariskunta ei suostunut tekemään kompromisseja isoista ikkunoista seinissä ja katossa.

Lisäksi he tahtoivat, että asunnot olisivat muuten identtiset, mutta heidän kodissaan olisi yksi makuuhuone enemmän kuin vuokralle annettavassa asunnossa. Huoneessa olisi oma pieni keittiö ja erillinen sisäänkäynti.

– Se on teini-ikäisen lapsemme huone.

Sopiva, rakennuttajan omiin toiveisiin mukautuva elementtitalovalmistaja löytyi lopulta Virosta.

Rekat kuskasivat koko talon

Tänä keväänä perhe parkkeerasi asuntovaununsa ostamalleen tontille. Arki täysin varustellussa, kahden makuuhuoneen asuntovaunussa sujui hyvin, mutta talon saapumisen odottaminen tuntui piinalliselta.

– Olimme maksaneet paljon rahaa talosta, joka oli vielä kaukana meistä.

Talon elementit isoine ikkunoineen valmistettiin Virossa. 

Heinäkuun puolivälissä Irwinien perhe seisoi asuntovaununsa edessä jännittyneinä. Nähdessään rekkojen saapuvan he huokaisivat helpotuksesta. Seitsemän rekkaa oli kuskannut heidän tulevan kotinsa Virosta Suomen halki Kilpisjärvelle.

Irwinit ryhtyivät heti elementtitalon pystytykseen yhdessä ammattilaisten kanssa. Talon seinät ja katto olivat paikoillaan 32 päivässä.
 
– Aloitin työpäiväni taloprojektin parista aamulla ja iltapäivällä menin töihin ravintolaan.

Viranomaismääräykset ovat olleet erilaisia, mihin Etelä-Afrikasta kotoisin oleva mies on tottunut.

Rakentamisella oli kiire, sillä perhe halusi päästä muuttamaan uuteen kotiinsa ennen talven ja lumen tuloa.
 
Kaikkiaan projekti sujui talopaketin tontille saapumisesta lähtien sutjakkaasti. Joskus sateinen sää viivästytti ulkona tehtäviä töitä, mutta suurilta ikävyyksiltä vältyttiin.

Monet kilpisjärveläiset auttoivat uusia kuntalaisia rakennuslupien ja muiden käytännön asioiden hoitamisessa. Viranomaismääräykset ovat olleet erilaisia, mihin Etelä-Afrikasta kotoisin oleva mies on tottunut.
 
– Hämmästyin, että Suomessa pitää uusiin rakennuksiin asentaa koneellinen ilmastointi. En ollut aiemmin tiennyt siitä.

Tulet leiskuvat sisällä ja ulkona

Revontulet olivat alun perin syy, miksi Irwinit päätyivät Kilpisjärvelle. Nyt pariskunnalla on hyvät mahdollisuudet niiden katseluun omasta kodistaan: Päämakuuhuoneen sekä kylpyhuoneen katossa on ikkunat. 

Revontulia voi ihailla suoraan sängystä - ja kylvystä.

Perheen lapset ovat innoissaan uuden kodin omasta rannasta. Ensi kesänä he pääsevät uinnin jälkeen saunaan lämmittelemään. Vaihtoehtoja on kaksi: sähköllä lämpiävä sisäsauna tai puukiukaalla varustettu ulkosauna.

Irwinit pysyivät hintojen noususta huolimatta rakennusprojektin kokonaisbudjetissa melko hyvin, vaikka joihinkin huoneisiin meni enemmän rahaa kuin he olivat ajatelleet. Esimerkiksi keittiöön he valitsivat kalliimmat kivitasot. 

Budjetin ylitys keittiön kohdalla ei harmita ammattikokkia, joka rakastaa uutta isoa keittiötään.

Keittiön lisäksi Irwin kehuu uuden kodin tulisijoja. Ulkona on yksi tulisija, ja molempien asuntojen olohuoneissa on takat. Ne riippuvat katosta huoneen keskellä.

Samalla kun tuli luo tunnelmaa kodin sisällä, voi ihailla ulkona loimuavia revontulia olohuoneen suurista ikkunoista.

Talon rakentumista seurataan myös Grand  Designs Suomi -ohjelmassa.

Tässä juttusarjassa tutustutaan MTV:n Grand Designs Suomi -ohjelmassa syksyllä 2023 nähtäviin taloihin ja tarinoihin niiden takana. Kiinteistönvälityksen asiantuntija OP Koti on Grand Designs Suomen pääyhteistyökumppani. Grand Designs Suomi keskiviikkoisin klo 20 MTV Katsomossa ja MTV3-kanavalla.

Etsitkö unelmiesi asuntoa? Katso OP Kodin myynnissä olevat kohteet täältä