Milla ja Markku Vahtila nukkuivat sikeästi. Pariskunta oli ostanut unelmiensa hirsitalon Loviisasta kesäkuussa 2020, puoli vuotta aikaisemmin.

Vuonna 1917 rakennetussa talossa oli vielä remontoitavaa, mutta toinen puoli oli jo asumiskunnossa.

Uni keskeytyi, kun palohälytin alkoi soida. Vahtilat heräsivät ja haistoivat savun. He näkivät, että ikkunoista heijastui liekkien loimu.

Katto oli ilmiliekeissä, ja liekit nuolivat ympärillä olevia korkeita mäntyjä. Mitään ei ollut tehtävissä.

Pariskunta ponkaisi ylös sängystä. He eivät ajatelleet vaan reagoivat: pelastivat sen vähän, minkä ehtivät, ja juoksivat ulos.

Ulkona palon laajuus kävi heti selväksi. Talon remontoitavan puolen katto oli ilmiliekeissä, ja liekit nuolivat myös ympärillä olevia korkeita mäntyjä. Mitään ei ollut tehtävissä.

Eihän tämä voi olla totta, tämän on pakko olla unta, Vahtilat ajattelivat seisoessaan marraskuun yössä.

”Emme muuta pois”

Pihapiiristä kuuluu haukkumista. Se on Hukka-koira, joka tulee vastaan, ja sen perässä jolkottaa Sisu. Koirien perässä kävelevät Milla ja Markku Vahtila.

Olemme samassa paikassa, jossa pariskunnan hirsitalo paloi kaksi ja puoli vuotta sitten. Kyseessä oli sähkövika, jolle ei mahtanut mitään.

Kuvassa keskeneräinen hirsitalo, jonka katto on peitetty.
Talo on vielä keskeneräinen, ja pariskunta asuu tällä hetkellä sen pihapiirissä sijaitsevassa aitassa. Aiemmin he asuivat pakettiautossa.

Vahtilat kuitenkin päättivät heti, että he eivät muuttaisi pois.

– Koimme, että tämä on meidän loppuelämämme paikka, joten ryhdyimme miettimään talonsiirtoa, Milla Vahtila sanoo.

Palon jälkeen heti töihin

Vakuutusyhtiön korvaukset eivät riittäneet talon siirrättämiseen, mutta Milla ja Markku päättivät kompensoida puuttuvat rahat purkamalla, siirtämällä ja rakentamalla talon itse.

Pariskunta ryhtyi hommiin. Vanhan talon jäänteet purettiin, ja paikalle tuotiin Keuruulta vanha hirsitalo. Sen purku ja kokoaminen on kuin palapeliä, Markku Vahtila kertoo.

– Se on lopulta aika yksinkertaista perinnerakentamista. Minulla ei ollut hirveästi kokemusta rakentamisesta, mutta Youtubesta löytyy paljon tietoa ja lisää saa kyselemällä ammattilaisilta. Katsoin videoita ja annoin moottorisahan laulaa.

Katon piti olla paikoillaan kesään 2023 mennessä, mutta matkaan tuli mutka.

Perustuksia tehtäessä Milla siirsi kaivinkoneella kiviä ja Markku laittoi ne paikoilleen. Hirsiä aseteltaessa Milla taas ohjasti nosturia ja Markku asetteli hirret päällekkäin.

Pohjatöitä lukuun ottamatta lähes kaikki on tehty itse, apua pari sai vain muutamina päivinä.

– Olemme aina ajatelleet, että kaikkea voi opetella. Olen itse valokuvaaja ja luovan alan yrittäjä ja Markku on entinen huippuvoimistelija, joten olemme tottuneet olemaan yritteliäitä, oman onnemme seppiä, Milla sanoo.

Nyt vanhan talon paikalle on nousemassa uusi hirsitalo. Perustukset ja seinät ovat jo pystyssä, mutta katto puuttuu vielä. Sen piti olla paikoillaan kesään 2023 mennessä, mutta matkaan tuli mutka.

Asumista hippipakussa

Rakennusprojektin aikana pariskunnalla oli aluksi vuokra-asunto Helsingissä, mutta koska he halusivat päästä takaisin omille tiluksilleen, he asettuivat asumaan keväällä 2021 talon pihalle vanhaan pakettiautoon, jota he kutsuvat hippipakuksi.

Kesällä se oli ihan leppoisaa mutta talvella haastavampaa. Kaksi patteria lämmitti ilman sängyn korkeudella parikymmenasteiseksi, mutta lattia oli jäätävän kylmä. Aamuisin piti laittaa kylmät vaatteet päälle ja alkaa tehdä aamiaista retkikeittimellä.

Huussi piti rakentaa tulipalon jälkeen itse. Välillä Vahtilat kävivät pesulla tynnyrisaunassa ja välillä peseytyivät paljuvedellä.

Kuvassa hymyilevä vaalea nainen pitää sylissään mustavalkoista kania.
Talon palaminen toi esiin käsittelemättä jääneitä asioita. Milla Vahtila pitelee sylissään perheen kania Pumbaa.

Pari on tottunut elämään yksinkertaisesti – he ovat reissanneet pakettiautollaan paljon. Silti autossa asuminen tuntui talvella rankalta.

– Minä tein töitä siellä autossa, ja Markku rakensi aittaa, Milla sanoo.

Heti tulipalon jälkeen, ennen talon siirtämistä, pariskunta siirsi tiluksilleen aitan, jota he ovat rakentaneet asuinkuntoon talon rakentamisen rinnalla. Talvella 2022 he luopuivat kokonaan Helsingin-asunnostaan ja muuttivat aittaan asumaan.

Mitä valmiimmaksi aitta tuli ja mitä mukavammaksi asuminen siellä kävi, sitä hitaammin uusi talo nousi.

Uupuminen iski kesken rakentamisen

Hirsitalo on vailla kattoa, ja se tulee olemaan vailla kattoa vielä ainakin vuoden. Tällä hetkellä koko talon valmistumisen aikataulu on ”joskus meidän elinaikanamme”, kuten Milla sanoo.

– Käytännön työ on ollut helppoa ja mukavaa. Mutta ne tunteet, joita siinä on käyty läpi, ovat olleet vähän vaikeampia, hän jatkaa.

Vahtilat analysoivat, että projektin alku sujui tietynlaisessa selviytymistilassa. He asettivat aikatauluja, joihin eivät todellisuudessa itsekään uskoneet, koska tarvitsivat konkreettisia maaleja, mielikuvan siitä, että projekti valmistuisi verrattain pian.

Kun tekeminen on kivaa, se on petollista, koska sitä jaksaa yli omien rajojensa eikä huomaa, että tässähän on oltu jo pitkään luoton puolella jaksamisen kanssa.

Rakentaminen oli niin hauskaa ja inspiroivaa, etteivät Vahtilat tajunneet uupumisen lähestyvän.

– Aloitimme urakan heti ja siinä tavallaan hämäsimme itseämme. Vasta kuluneen vuoden aikana olemme tajunneet, että emme olleet ehtineet tai halunneet käsitellä sitä tulipaloa ja kaikkea siitä seurannutta niin hyvin kuin luulimme, Milla sanoo.

Näkymä hirsiseinän keskeneräisestä oviaukosta ikkuna-aukkoon, jonka takana näkyy mänty.
Pari on päättänyt, ettei talon valmistumisesta oteta stressiä.

– Kun tekeminen on kivaa, se on petollista, koska sitä jaksaa yli omien rajojensa eikä huomaa, että tässähän on oltu jo pitkään luoton puolella jaksamisen kanssa, Markku jatkaa.

Pariskunta alkoi käsitellä tulipaloa ja siitä seurannutta uupumusta kunnolla vasta vuosi sitten.

– Se oli julma juttu, kun olimme ehtineet asua siinä talossa jo syksyn, ja se oli ihan unelmaa. Elimme korona-aikaan siellä onnellisina omassa kuplassamme. Ja sitten se kaikki vain hajosi siinä tulipalossa, Milla sanoo.

Menneisyyden asiat oli pakko käsitellä

Tulipalon käsiteltyään he huomasivat, että palo oli vain jäävuoren huippu, joka paljasti, että pohdittavia asioita oli paljon enemmän.

– Sitä on lakaissut koko elämänsä ajan asioita maton alle. Jossain vaiheessa sinne ei mahdu enää mitään, ja pitää alkaa ottaa asioita esille, käsitellä ne. Se on raskasta, mutta se on pakko tehdä. Tunnetaitoni ovat kasvaneet parin viime vuoden aikana enemmän kuin kolmenkymmenen vuoden aikana sitä ennen, Markku sanoo.

Talo valmistuu, kun valmistuu. Vähän kuin parisuhde: se ei ehkä koskaan ole valmis, mutta jos sen rakentaminen ei ole enää kivaa, siinä ei ole mitään järkeä.

Kevättalvella 2023 Vahtilat päättivät, että poistavat kaikki deadlinet rakennusprojektistaan. He keskittyisivät nauttimiseen, eivät aikatauluihin.

– Eilen kului tasan vuosi siitä, kun pistettiin viimeisin hirsi paikoilleen, Milla sanoo.

Projekti ilman aikatauluja

Seisomme katottoman hirsitalon pohjan päällä, ja Milla selittää, mihin huoneeseen tulee mitäkin.

Tuonne tulee 1950-luvun tyylinen keittiö ja tuonne marokkolaistyylinen kylpyhuone. Markku kertoo, että tähän tulee suuri tulisija.
Sitten joskus.

Talo valmistuu, kun valmistuu, kivana projektina. Vähän kuin parisuhde: se ei ehkä koskaan ole valmis, mutta jos sen rakentaminen ei ole enää kivaa, siinä ei ole mitään järkeä.

Kuvassa kyltti, joka nojaa talon seinään ja jossa lukee: talokohde 216 km ja alla eikun 0 km.
Vaikka talon palaminen ja uusi rakennusprojekti ovat vieneet voimia, niiden kautta pari kertoo oppineensa paljon myös menneestä.

Voima-Vahtilan rakentumista seurataan Grand Designs Suomi -ohjelmassa.

Tässä juttusarjassa tutustutaan MTV:n Grand Designs Suomi -ohjelmassa syksyllä 2023 nähtäviin taloihin ja tarinoihin niiden takana. Kiinteistönvälityksen asiantuntija OP Koti on Grand Designs Suomen pääyhteistyökumppani. Grand Designs Suomi keskiviikkoisin klo 20 MTV Katsomossa ja MTV3-kanavalla.

Etsitkö omaa unelmiesi asuntoa? Katso OP Kodin myynnissä olevat kohteet täältä