Maalilla voi uudistaa kodin ilmettä muutamassa tunnissa. Katso kotia sillä silmällä – mitä lempikohtaasi haluaisit korostaa? Sellainen voi olla esimerkiksi vihernurkkaus, ikkunasta avautuva kaunis maisema tai lasten piirroksista koottu sommitelma seinällä. Voit myös uudistaa maalilla kodin kohtia, jotka olet tottunut piilottamaan.

1. Värikäs väliovi kutsuu sisään

Värikäs sisäovi voi vihjata huoneen tunnelmasta tai omistajasta − ilahtuisiko lapsi ovesta, joka on hänen lempiväriään? Jos pitkä käytävä monine ovineen tuntuu tylsältä, maalaa ovet mielenkiintoisiksi eri sävyillä. Oven voi käsitellä kokonaan tai osittain, puoliksi tai vaikka diagonaaliin yhdellä tai useammalla sävyllä.

Oveen kannattaa valita kalustemaali, jolla saa lopputuloksesta kestävämmän ja tasaisemman kuin sisustusmaalilla. Helpointa ovi on käsitellä paikoillaan. Työvälineeksi sopii lyhytnukkainen tela ja tasoittaja. Muista irrottaa ovenkahva ennen työhön ryhtymistä.

2. Muuta tunnelmaa katon sävyllä

Katon värillä on suuri vaikutus huoneen ilmeeseen. Tummana se madaltaa tilaa ja vaaleana luo tilan tuntua. Toisiko katto vaaleansinisenä tai -punaisena mieleen kesätaivaan tai vihreänä viidakkomaista tunnelmaa?

Koko huoneen kattoa ei tarvitse maalata. Voit maalata vaikka vain katon toisen puolen ja siten rajata tilaa. Kun maalaa pintaa osittain, on hyvä huomioida, että uusi maalikerros voi korostaa vanhan maalin nuhjuisuutta.

Kattoa käsitellessä huonekalut ja lattiat on helpointa suojata esimerkiksi kevytpeitteellä tai rullittain myytävällä suojamuovilla. Varrellinen tela helpottaa työtä ja kattoon soveltuu yleensä sama sisustusmaali kuin seiniin.

Toisiko seinälle maalattu keltainen pallo auringon kaamoksen keskelle?

3. Seinän voi uudistaa monin tavoin

Seinää tai seiniä ei tarvitse maalata kokonaan. Voit esimerkiksi käsitellä huoneen seinistä maalilla vain alaosan tai tehdä maalirajan lähelle katonrajaa. Tekemällä erilaisia muotoja seinälle voi myös korostaa muuta sisustusta ja huonekaluja. Voit taiteilla kirjahyllyllesi kehykset, sängyllesi päädyn tai taustan taulukokoelmasi ympärille. Vai toisiko seinälle sudittu keltainen pallo auringon kaamoksen keskelle?

Jos maalaat osan seinästä, rajaa alue maalarinteipin ja vatupassin avulla. Pyöreän muodon saat piirrettyä seinään, kun kiinnität kynän naruun, jonka pituus on halutun ympyrän säteen mittainen. Kurvien rajaamista helpottaa joustava teippi tai maalarinteippi kaartuvaan suojaukseen. Irrota teipit seinästä heti maalauksen jälkeen, niin niistä ei jää jälkeä eivätkä ne irrota maalia mukanaan. Tarvittaessa irrota lattialistat ennen työhön ryhtymistä, jos ne lähtevät helposti irti.

Voit myös hyödyntää erilaisia sapluunoita, joissa on kuvioita tai tekstejä. Niitä voi tehdä itse ohuesta muovista tai ostaa valmiina. Jos käytät sapluunaa, kannattaa työvälineeksi töpöttelyyn valita telan sijaan vaahtomuovipala.

4. Sävykkäitä yksityiskohtia esiin

Onko kodissasi omaperäisiä yksityiskohtia, kuten kulmauksia, kaaria, pylväitä ja nurkkauksia, joita voisit korostaa? Tai mitä jos maalaisitkin ikkunankarmit tai lattialistat? Lattiankin voi maalata, jos se on puuta.

Harmoninen värisävy luo viimeistellyn vaikutelman, räväkämpi valinta kerää katseet. Vaikka väri olisi hillitty, ilmettä voi tuoda erilaisilla kiiltoasteilla. Kiiltävä maali on näyttävä, mutta se tuo helpommin epätasaisuudet esiin.

Käytä lattialistoihin ja ikkunapuitteisiin kalustemaalia. Jos maalia menee lasiin, sen saa rapsutettua ikkunakaapimella lasia vahingoittamatta.

5. Rajatonta menoa villisti yhdistellen

Maalata voi myös välittämättä seinän, katon ja lattian rajoista. Pesämäisen vaikutelman saa, kun valitsee kattoon ja seinään saman sävyn. Voit suunnitella kuvion, joka jatkuu seinältä kattoon tai seinältä oven päälle. Entäpä jos huoneen nurkassa lempinojatuolin ympärillä olisikin maalattu neliö, joka ylettyisi niin kattoon, seiniin kuin lattiaankin? Kun käytät maaleja kekseliäästi, huijaat silmää ja saat tilan näyttämään ihan erilaiselta.

Jutun asiantuntijana Tikkurilan tekninen neuvoja Marianne Anttila.

Marianne Anttilan vinkit onnistumiseen:

  • Ennen kuin ryhdyt hommiin, muista suojata ympäristö suojamuovilla, -paperilla tai -pahvilla. Se vie vähemmän aikaa kuin maalin puhdistaminen jälkikäteen.
  • Esikäsittele maalattava pinta maalipurkin ohjeen mukaan. Jos pinnassa on reikiä tai koloja, kittaa ne ja hio pinta tasaiseksi. Puhdista pinta huolella.
  • Maalaa luonnonvalossa ja suosi sisätiloissa vesiohenteisia maaleja. Kosteisiin tiloihin on valittava siihen tarkoitetut maalit.
  • Levitä ensin pohjamaali ja anna kuivaa. Maalaa sen jälkeen pinta ohuelti 1−2 kertaa, kunnes sävy on tasainen. Jos työ jää kesken, sulje työvälineet tiiviisti muovipussiin, niin ne eivät välillä kuivu. Kun työ on valmis, kaavi työvälineistä kaikki mahdollinen maali pois ja pyyhi paperilla tai rätillä mahdollisimman kuivaksi, jotta maalia kulkeutuu viemäriin mahdollisimman vähän.
  • Tuuleta tila maalauksen jälkeen.
Olipa kyseessä sitten pintaremontti tai laajempi peruskorjaus, OP:lla on tarjota sopiva laina suunnittelemaasi remonttiin. Tutustu vaihtoehtoihin ja tee hakemus kätevästi verkossa. 

Lue myös:

Hyvät välineet talon maalaamiseen saa alle 50 eurolla – Asiantuntijan mukaan välineiden laadusta tinkiminen voi pilata lopputuloksen

Sanna tuunasi keittiönsä pika-aikataululla: ”Remppaus on minulle elämäntapa”

Remontoitko kotiasi? Tiedä ainakin tämä talosi arvosta