9 tapaa venyttää eläke riittämään
Lisää aiheesta
Eläkeläinen voi säästää rahaa hyödyntämällä lisääntynyttä vapaa-aikaansa ja käyttämällä eläkeläisten edut täysimääräisesti.
Eläkkeellä rahat ovat monella tiukassa. Listasimme hyödyllisiä keinoja, joiden avulla voi pyrkiä säästämään tehokkaasti.
1. Budjetin laatiminen
Kuluttajatutkimuskeskus on laatinut viitebudjetteja, joihin voi verrata omia menojaan. Pääkaupunkiseudulla eläminen maksaa yksin asuvalle eläkeläiselle noin 1750 euroa ja muualla Suomessa asuvalle noin 1400 euroa kuukaudessa.
Pääkaupunkiseudulla eläkeläispariskunnalla menee elämiseen noin 2600 euroa ja muualla Suomessa noin 2100 euroa kuussa. Mitkä ovat omat menosi?
Esimerkiksi OP:n maksuton Talouden tasapaino -palvelu auttaa hahmottamaan millaisia tuloja ja menoja sinulla on.
Kuitit ja tiliotteet paljastavat, mihin rahat ovat huvenneet pakollisten menojen lisäksi. Niistä löytää silloin tällöin helpostikin ylimääräisiä kuluja karsittavaksi.
2. Tarvittaessa pienempään kotiin
Asuminen ja oma auto ovat yleensä eläkeläisten suurimmat menoerät, etenkin jos asuu vuokralla. Tällöin asuminen kahmaisee menoista jopa 45–60 prosenttia. Tarkista, voitko saada eläkkeensaajan asumistukea.
Ruoka vie eläkeläisiltä asumisen ja oman auton jälkeen eniten rahaa.
Jos rahat eivät tunnu riittävän, voi olla varteenotettava vaihto ehto harkita muuttoa halvempaan asuntoon tai paikkakunnalle, jossa pääsee liikkumaan joukkoliikenteessä ilman omaa autoa.
Jos asuu lähes velattomassa omistusasunnossa, voi hyödyntää asuntovarallisuutta käänteisellä asuntolainalla.
3. Aikaa ruoan ostamiseen ja tekemiseen
Ruoka vie eläkeläisiltä asumisen ja oman auton jälkeen eniten rahaa. Lisääntynyt vapaa-aika antaa uusia mahdollisuuksia ostosten tekoon ja suunnitteluun.
Tarjoukset voi ehtiä hyödyntämään täyttämällä ostoskorinsa tarpeen mukaan useissa eri kaupoissa. Kun kotiruokaa tekee sopivasti, siitä riittää moneen ruokailuun mutta hävikkiä ei synny.
4. Sopimusten kilpailuttaminen
Miten paljon maksat puhelinliittymästäsi, sähkösopimuksestasi ja vakuutuksistasi? Internetistä löytyy sivustoja, joilla voi kilpailuttaa sopimuksesi ja löytää halvimman vaihtoehdon.
Esimerkiksi energiaviraston sahkonhinta.fi on luotettava sivusto sähkösopimusten vertailuun.
Työeläkekortilla ja kansaneläkkeensaajan kortilla saa monissa paikoissa alennuksia normaalihintaisista lipuista.
5. Vaatteet ja tavarat edullisesti
Kaupoista löytää etsimänsä nopeasti, mutta kiertelemällä ajan kanssa kirpputoreja ja kierrätyskeskuksia saa todella halvalla hyväkuntoisia vaatteita, tavaroita ja jopa huonekaluja.
6. Päivittäinen liikunta
Lisääntynyttä vapaa-aikaa kannattaa käyttää myös liikkumiseen. Jo puolen tunnin mittainen päivittäinen kävelylenkki pienentää riskiä sairastua useisiin tauteihin – ja pitää monet lääkärilaskut loitolla.
7. Hyötyä eläkeläisen alennuksista
Työeläkekortilla ja kansaneläkkeensaajan kortilla saa monissa paikoissa alennuksia normaalihintaisista lipuista.
Esimerkiksi matkalippuja, pääsylippuja, kuntien tai kaupunkien palveluja ja virkistyspalveluja ostaessa maksaa vaivan tiedustella, onko oikeutettu eläkeläisalennukseen.
8. Monet tuet
Eläkkeellä voi saada Kelasta erilaisia tukia. Niitä ovat esimerkiksi eläkettä saavan hoitotuki, perustoimeentulotuki ja lääkekorvaus, kun alkuomavastuu on täyttynyt. Lääkekaton ylittäneistä lääkkeiden hinnoista maksetaan vain omavastuu.
Jos työeläke on pieni, eläkeläisellä voi olla oikeus kansaneläkkeeseen.
9. Töitä eläkkeellä
Vanhuuseläkkeellä ja perhe-eläkkeellä voi tehdä töitä ilman tulorajoja. Työstä saadut ansiotulot eivät vaikuta työeläkkeen määrään, mutta verotukseen niillä voi olla vaikutusta.
Jos tekee töitä työkyvyttömyyseläkkeellä tai työuraeläkkeellä, voi ansaita vain tietyn määrän rahaa niin, ettei sillä ole vaikutusta eläkkeeseen. Jos saa työeläkkeen lisäksi muita etuuksia esimerkiksi Kelasta, kannattaa työnteon vaikutus etuuksiin varmistaa.
Lähteet: Kuluttajatutkimuskeskus, Marttaliitto, Kela, UKK-instituutti ja Kansallinen senioriliitto