Energiatehokas ruoanlaitto tarkoittaa ensisijaisesti pelisilmää kokkailussa. Valitse ruoanlaittotapa ja kodinkone fiksusti, niin säästät aikaa ja rahaa.

Ota kuumasta uunista kaikki irti

Suurin energiasyöppö on sähköliesi, kun uuni ja hella ovat samaan aikaan käytössä. Uunin lämmittäminen kuluttaa paljon energiaa, mutta sen lämpimänä pitäminen ei kuluta yhtä paljon.

Kun uunin lämmittää, ruokaa kannattaa valmistaa kerralla isompi määrä. Kiertoilmauunissa voi tehdä useamman ruoan kerralla. Tarkasta vain, että ruokien vaatima paistolämpötila on sama. Tee samalla kertaa vaikka kiusaus ja lasagne tai kolme peltiruokaa: lado yhdelle pellille juurekset ja lihapullat, toiselle perunat ja kalapuikot ja kolmannelle falafelit ja kasvikset.

Hyödynnä uunin esi- ja jälkilämpö. Ruoan voi laittaa lämpenevään uuniin, kun sen huomioi paistoajassa. Pataruoissa uunin voi huoletta sammuttaa 30 minuuttia ennen kypsennysajan päättymistä. Jälkilämmöllä voi tehdä esimerkiksi granolaa tai helpot banaanikaurakeksit. 

Käytä pienkodinkoneita kekseliäästi

Monet kodin pienkoneet ovat hyviä vaihtoehtoja uunin ja lieden käytölle. Energiatehokkaita vaihtoehtoja ovat muun muassa mikroaaltouuni, vedenkeitin ja airfryer.

Mikro on energiatehokkain tapa lämmittää ruokaa. Mikrossa lämpenee ainoastaan ruoka, kun taas uunissa kuumenee koko uuni ja lämmitysastia, liedellä vastaavasti levy ja pannu. Tiesitkö, että perunat voi keittää mikrossa? Jos mieluummin keität ne liedellä, säästät energiaa ja aikaa, kun keität veden ensin vedenkeittimellä.

Hyvä vaihtoehto uunille on trendikäs airfryer, eli ilmafriteerauskeitin, jolla voi paistaa, paahtaa ja grillata energiatehokkaasti. Se kypsyttää ruoan kuumalla kiertoilmalla nopeammin ja tehokkaammin kuin perinteinen uuni. airfryerilla voi jopa leipoa. Leivinpaperilla vuoratussa paistokorissa syntyy vaikka mutakakku tai vanukas.

Jos omistat voileipäraudan, käytä sitä oivaltavasti. Siinä voi paistaa esimerkiksi ohuen kananfileen, kun laittaa sen leivinpaperin väliin.

Lyhennä valmistusaikaa pilkkomalla ja liottamalla

Jos sinulla ei ole mikroa tai airfryeriä, kokeile aasialaisia ruoanlaittomenetelmiä. Viipaloi ja hienonna raaka-aineet pieniksi nopeasti kypsyviksi paloiksi. Kun teet ruokaa viljoista, herneistä, linsseistä tai pavuista, liota ne ensin, niin niiden keittoaika lyhenee.

Ota mallia bambuisten höyrytyskorien käytöstä ja kypsennä useampi ruoka yhdellä kertaa. Esimerkiksi kun keität perunoita, pastaa tai riisiä, hyödynnä samalla vesihöyryt kasvisten ja kalan kypsentämiseen. Jos sinulla ei ole bambukoria tai kerroskattilaa, saman asian ajaa myös siivilä tai lävikkö tavallisessa kannellisessa kattilassa.

Muista nämä tavat arjessa:

  1. Huolla kodinkoneet säännöllisesti, niin pidennät niiden käyttöikää ja vähennät sähkönkulutusta.
  2. Sulata pakastin tasaisin väliajoin. Kun käytät pakasteita, sulata ne jääkaapissa.
  3. Jäähdytä ruoka ennen kuin laitat sen jääkaappiin tai pakastimeen.
  4. Imuroi jääkaapin takana sijaitseva koneisto vähintään kerran vuodessa.
  5. Huomioi laitteiden ihannelämpötila: jääkaapissa se on 2–6 astetta ja pakastimessa -18 astetta.
  6. Suosi uunin sijasta mikroa, hellaa tai voileipärautaa.
  7. Korvaa lieden ja uunin käyttö mikrolla, kun valmistat tai lämmität pieniä ruoka-annoksia.
  8. Valitse oikean kokoinen kattila liedelle. Käytä mahdollisuuksien mukaan kantta.

Piditkö artikkelista? Tilaa maksuton OP Median uutiskirje, ja saat sähköpostiisi ajankohtaiset vinkit oman taloutesi hallintaan sekä asumiseen kerran viikossa. 

Lue myös:

”Valekokki” jakaa somessa vinkkejä edulliseen ruoanvalmistukseen sekä ruokahävikin minimoimiseen

Hinnat nousevat – mistä terveellinen ja edullinen arkiruoka?